Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Veritas Panciu a intrat în FALIMENT; producătorul de vinuri va fi vândut pe bucăți

Magistrații de la Caraș Severin au trimis în faliment producătorul de vinuri Veritas Panciu. Odinioară unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Vrancea, Veritas Panciu va fi vândut pe bucăți pentru a fi recuperați banii creditorilor. De altfel, falimentul a fost solicitat de principalul creditor al firmei vrâncene, B2 Kapital Portofolio Management, norvegienii care au preluat creanțele de la CEC Bank. Practic, aceștia sunt interesați să obțină cât mai rapid banii investiți. Urmează sigilarea bunurilor societății Veritas iar în perioada următoare să înceapă dizolvarea societății Veritas, odată cu ridicarea dreptului de administrator a lui Adrian Toma și desemnarea ca lichidator provizoriu a celor de la CITR SPRL.

„Dispune începerea procedurii generale a falimentului debitorului S.C. VERITAS PANCIU S.A. In temeiul art.107 alin 2 din Legea privind procedura insolvenţei, Desemnează în calitate de lichidator provizoriu pe CITR SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.25 din Legea nr. 85/2006. In temeiul art.107 alin.2 din Legea privind procedura insolvenţei, Dispune dizolvarea societăţii debitor şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la data de 11.11.2019. Dispune predarea către lichidator, în termen de 10 zile de la pronunţarea prezentei, a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului prin lichidator, comitetului creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 25.11.2019. Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 27.12.2019. Fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 16.01.2020. Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 27.01.2020”, se arată în sentința magistraților Tribunalului Caraș Severin.

Societatea Veritas Panciu a intrat în procedură de insolvență în noiembrie 2011 după ce datoriile au depășit 40 milioane lei. Potrivit datelor publicate la acel moment în Buletinul de Insolvență, cele mai mari sume erau datorate către CEC Bank – 34 milioane lei și Fisc – 4,3 milioane lei. Ulterior, în 2015, CEC Bank a început procedurile pentru a scăpa de pachetul de creanțe de la Veritas. Valoarea creanțelor pe care CEC dorea să le vândă se ridică la 48,7 milioane lei, aferente a patru contracte de credit încheiate de Veritas în perioada 2006-2007. Creditele au fost folosite pentru investiții cu fonduri SAPARD în modernizarea combinatului de vinificație, reînființarea plantațiilor de vie. Suma este însă mult mai mare decât ce se înregistrează la masa credală.

Falimentul societății Veritas a fost amânat ani de zile de insistența administratorului special al Veritas, Adrian Toma, care a susținut varianta redresării producătorului de vinuri din Panciu, deși unii doreau ca societatea să fie vândută pe bucăți. „Ne batem pentru ca această societate să funcționeze în continuare, să fie un agent economic important pentru Vrancea”, declara la acel moment Adrian Toma. Însă toate planurile au rămas simple vorbe pe hârtie, toate proiectele au eșuat iar după opt ani de la începerea procedurilor din instanțele de judecată a fost semnat decesul producătorului de șampanie din Vrancea. Calitatea șampaniei de la Panciu este recunoscută prin premiile obținute de-a lungul timpului. Șampania este păstrată în hrube de pe vremea lui Ștefan cel Mare, care au o lungime de peste 3,5 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?