Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Parcul Memoriei Naționale: Specialiștii Direcției Silvice Vrancea propun schimbarea soluției de irigare a plantației

Plenul Consiliului Județean Vrancea va actualiza Devizul General și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RO MÂNDRIA. Modificările survin ca urmare a propunerii de schimbare a soluției de irigare a parcului, din udare manuală în irigare mecanizată a plantației din cadrul Parcului Memoriei Naționale. „Specialiștii din cadrul Direcției Silvice Vrancea, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, Ocolului Silvic Focșani, precum și cei din cadrul Gărzii Forestiere Focșani, prin procesul verbal de recepție înregistrat la Consiliul Județean Vrancea sub nr. 6060/ 23.04.2019, propun schimbarea soluției de udare a plantației din udare manuală în irigare mecanizată a plantației din cadrul Parcului Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RO MÂNDRIA, cu încadrarea în aceleași costuri din oferta declarată câștigătoare“, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Lucrările de împădurire şi de întreţinere permanentă a culturilor forestiere din Parcul Memoriei Naţionale RO Mândria sunt realizate de asocierea SC Terra Silva SRL şi SC Terra Forest SRL.

De asemenea Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” a reeșalonat durata de derulare a investiției cu încă un an, respectiv până în anul 2024, ca urmare a plantărilor efectuate în anul 2019 și a perioadei de minim 6 ani necesară pentru realizarea stării de masiv. Totodată, ca urmare a actualizării Devizului general, valoarea totală a investiției în parcul RO Mândria este de 11.624,478 mii lei (inclusiv TVA). Durata de realizare a investiției este de 72 de luni, iar suprafața de teren amenajată este de 74,44 hectare.

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea are în derulare proiectul Parcul Memoriei Naționale ”Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RO MÂNDRIA, proiect ce presupune plantarea, în total, a 335.000 puieți pe o suprafață de 74,44 hectare, alături de partenerii săi, respectiv Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, Antena 3, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Ministerul Apărării Naţionale.

11 mii de voluntari au plantat stejari, în aprilie 2018

Reamintim că peste 11 mii de oameni au plantat, în data de 21 aprilie 2018, 115 mii puieți de stejari, pe 25 hectare de teren, în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că este datoria noastră de a spune ce au făcut înaintașii noștri pentru România. „În Primul Război Mondial, în luptele de la 1917, 335.000 de români au murit pentru ca noi să avem România de astăzi. De aceea, în numele lor și pentru eternitatea lor și pentru ca ei să fie o pildă permanentă, pentru noi și pentru generațiile viitoare, trebuie să desăvârșim această idee minunată“, le-a spus Marian Oprișan, în aprilie 2018, celor prezenți la acțiune.

Anterior, în luna noiembrie a anului 2017, peste 8000 de oameni au participat la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale din Mărășești – RoMândria.

„Roata Unirii”, conceptul tematic al Parcului Memoriei Naționale

De asemenea, administrația județeană a derulat și proiectul privind Amenajarea peisagistică – Parcul Memoriei Naţionale „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” RO-MÂNDRIA. Consiliul Județean Vrancea a anunțat, la finele lunii decembrie 2018 că din cele trei echipe participante, a fost desemnată câștigătoare echipa formată din Atena-Ioana Garjoaba, Elena Gogean, Francisc Crișan Mărgărit, Mihai Nicolescu, Elena Delia Rusu și Victor-Emmanuel Voia. Conceptul “Roata Unirii” o reușit să convingă juriul, precum și publicul, care și-a exprimat votul pe pagina oficială de facebook a Consiliului Județean Vrancea.

Reamintim că la sfârșitul lunii iulie 2018, în cadrul Școlii de vară, 16 studenți din cadrul Facultății de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, coordonați de profesorul universitar Cerasella Crăciun, au susținut proiecte ce au avut ca scop realizarea unui parc tematic pentru comemorarea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă de la Mărășești, Mărăști și Oituz, în Primul Război Mondial. Ideea câștigătoare reunește elemente definitorii de natură istorică și culturală ale județului Vrancea, ce vor constitui un spațiu de recreere și un punct de importantă atracție turistică. Proiectul include trei zone majore: Zona 1- zona comemorativă, reprezentată printr-un amfiteatru și un spațiu de tip scenă mobilă, folosit pentru omagierea eroilor; Zona 2 – zona culturală, ce cuprinde activități diverse de tip mini-zoo, ateliere mestesugărești, spații de joacă pentru copii, case vechi cu arhitectură tradițională, spații de alimentație unde se pot servi produse tradiționale. De asemenea, zona cuprinde și un mic traseu virtual pentru a înțelege mai bine ideea războiului; Zona 3 – zona de sport și agrement, formată dintr-o grădină tematică, un parc de tip Aventura și o zonă de Airsoft. Unele dintre traseele pietonale sunt dublate de o pistă velo, iar în anumite puncte sunt amplasate monumente ale personalităților marcante din timpul Primului Război Mondial: Mareșalul Averescu, Regina Maria sau Ecaterina Teodoroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?