Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de mandat (III)

Ca orice contract bilateral, și cel de mandat presupune obligații în sarcina ambelor părți, astfel că astăzi vom vorbi despre obligaţiile pe care mandantul le are în cadrul acestui contract. De regulă, în situația în care se încheie un astfel de contract, cel care împuternicește pe altcineva să facă ceva pentru sine este obligat să pună la dispoziţia celui împuternicit mijloacele necesare executării mandatului. Mandantul va trebui să restituie mandatarului cheltuielile rezonabile avansate de către ultimul pentru executarea mandatului, la care se vor adăuga dobânzile legale care se vor calcula de la data efectuării cheltuielilor.

O altă obligație pe care o are mandantul este aceea de a repara prejudiciul suferit de către cel pe care l-a împuternicit, prejudiciu suferit în timpul executării mandatului și dacă acest prejudiciu nu provine din vina mandatarului. În situația în care mandatul s-a dat contra unei sume de bani (dacă acesta este cu titlu oneros), atunci mandantul are îndatorirea de a achita mandatarului suma l-a care s-a obligat prin contract. Mandantul trebuie să își execute această obligație indiferent că mandatul s-a executat sau nu a putut fi executat, fără însă ca mandatarul să aibă vreo culpă în această direcție.

În cazul în care în contractul de mandat mai multe persoane împuternicesc aceeași persoană să facă demersuri într-o afacere comună, atunci fiecare dintre mandanți va răspunde solidar faţă de mandatar de toate efectele mandatului. În situația în care în baza contractului de mandat, mandatarul are de încasat de la cel care l-a împuternicit remunerația stabilită, cheltuielile pe care le-a făcut în executarea contractului sau are orice alte creanțe împotriva mandantului, născute din contractul de mandat, atunci mandatarul are un drept de retenţie asupra bunurilor primite cu ocazia executării mandatului de la mandant ori pe seama acestuia.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro

Avocat MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?