Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Italia – Dezincriminarea sinuciderii asistate, o bulversare societală

Decizia justiţiei italiene de a dezincrimina de facto sinuciderea asistată pentru persoanele aflate într-o stare avansată de suferinţă reflectă o bulversare societală în această ţară, în pofida tentativelor Bisericii Catolice de a continua să aibă un cuvânt greu de spus în cadrul dezbaterilor etice, informează AFP. Solicitând Parlamentului să legifereze în această speţă, Curtea Constituţională din Italia a decis miercuri seară că sinuciderea asistată poate fi considerată legală dacă sunt reunite anumite condiţii stricte: o patologie ireversibilă ce provoacă suferinţe insuportabile, consimţământul persoanei vizate şi un control al autorităţilor publice.

În această ţară cu o puternică tradiţie catolică, decizia este una istorică, întrucât Codul Penal italian pedepseşte, în teorie, „instigarea sau ajutorarea suicidului” prin pedepse cuprinse între cinci şi 12 ani de închisoare. Cea mai înaltă instanţă italiană a fost sesizată în cazul unui lider al Partidului Radical (favorabil avorturilor şi eutanasiei), care l-a condus în 2017 în Elveţia pe un celebru DJ italian tetraplegic, pentru o sinucidere asistată.

O cercetătoare de origine română, Cristina Papa, profesoară de antropologie culturală la Universitatea din Perugia, consideră că acest anunţ este în concordanţă cu societatea italiană actuală, care s-a secularizat şi îndepărtat de preceptele etice ale Bisericii Catolice şi îşi revendică dreptul de a avea ultimul cuvânt în privinţa sănătăţii sale. „Ideea că suferinţa reprezintă o modalitate de a te apropia de Dumnezeu şi un lucru pozitiv nu mai este răspândită”, a explicat specialista pentru AFP. „Prezenţa instituţională a Bisericii a regresat, la fel ca influenţa sa asupra politicii italiene”, a subliniat ea, evocând dispariţia Democraţiei Creştine, un partid dominant pe scena politică italiană până la sfârşitul anilor 1980.

În plus, „dreptul la sănătate este considerat un drept al tuturor”, iar această decizie a justiţiei se înscrie în contextul contemporan al prelungirii vieţii cu ajutorul unor tehnologii de vârf, care nu existau în trecut.

Întregul articol pe https://bit.ly/2mlwD0a

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?