Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: De vorbă cu Maria Murgoci despre Ansamblul Folcloric „ȚARA VRANCEI“: 30 de ani de tradiții românești

Clădirea pe care eu o știam sub denumirea de Cinematograful „Balada‟ a trecut, din 2006, în administrarea Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei‟. Am stat de vorbă cu directorul actual al instituției, doamna Maria Murgoci, pentru a afla mai multe detalii despre ansamblu și despre clădirea în sine. „În 2006, clădirea a fost preluată de Primăria Municipiului Focșani. Difuzarea filmelor nu mai era o pasiune pentru publicul spectator din momentul în care a apărut televiziunea și Internetul, așa că a fost nevoie ca spațiul să fie totuși valorificat și să nu ajungă pe mâna cu nu trebuie.

Primăria Focșani a fost primul municipiu din România care a preluat de la Regia Cinematografică București această clădire. Ansamblul Folcloric «ȚARA VRANCEI» s-a înființat în martie 1995. Până în anul 2006, ansamblul – instituție culturală a Municipiului Focșani – nu avea un sediu propriu, stătea cu chirie în diverse locații, precum Casa de Cultură a Sindicatelor, loc în care am fost destul de vitregiți. Astfel că, Primăria Focșani ne-a dat în administrare această clădire. Am stat aici din 2006 până în 2008, an în care ne-am mutat provizoriu într-un spațiu de internat pus la dispoziție de reprezentanții Liceului nr. 2 (Colegiul Tehnic «Gheorghe Asachi» Focșani), deoarece clădirea Balada a intrat în reabilitare datorită programului de modernizare a zonei centrale din oraș. Ne-am întors în iarna anului 2012 și funcționăm aici cu personalul artistic și cel administrativ‟, a menționat Maria Murgoci, directorul Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei‟.

Sala „Balada‟ este multifuncțională

Cu toate că titulatura actuală a fostului cinematograf este „Ansamblul Folcloric «ȚARA VRANCEI»‟, sala de spectacole este denumită „Balada‟. „Sediul este acum al nostru, al ansamblului, dar am ținut ca sala de spectacole să poarte numele «Balada». Este o sală multifuncțională în care se dau spectacole cinematografice. În weekend (sâmbăta și duminica) am stabilit să ruleze filme la orele 15:00, 17:00 și 19:00, prețul unui bilet este de 5 lei indiferent de oră. Am vrut să aibă acces toată lumea, și cei bogați, și cei săraci, excepție fac premierele care au rulat și cu 10 lei biletul.

În sală, Ansamblul Țara Vrancei susține spectacole folclorice pentru publicul iubitor de frumos și de tradiții. Se țin, de asemenea, spectacole muzical-coregrafice tip «concert-lecție» pentru tânăra generație. Ansamblul are 40 de angajați: orchestra, soliștii vocali și cei instrumentali și dansatorii. Categoria de vârstă este 20-60 de ani. Pe lângă cei angajați, Ansamblul organizează permanent cursuri în cadrul unor ateliere de lucru pentru a-i atrage pe cei tineri să-și cunoască rădăcinile și pentru a-și forma o pepinieră, care să iubească și să ducă mai departe datinile și obiceiurile strămoșești‟, menționează Maria Murgoci.

Spectacol cu Tudor Gheorghe

Sala „Balada‟ este închiriată de multe ori celor care solicită organizarea anumitor spectacole. Spre exemplu, pe 28 octombrie, va avea loc un concert susținut de Tudor Gheorghe. Prețul unui bilet este de 120 de lei. Am aflat pentru că, în timp ce o așteptam pe doamna Murgoci, o bătrânică a venit și a cerut două bilete pentru spectacol.

Sala găzduiește spectacole organizate de școlile municipiului, întâlniri cu generații de ieri și de azi, consfătuiri, întâlniri politice, balul bobocilor, «Moș Crăciun European», spectacole de Ziua Internațională a Femeii, de Ziua copilului, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, festivaluri folclorice, cântece de viță-veche, Festivalul «Glasul Ghioceilor», Festivalul de coregrafie populară «Opincuța» și multe altele‟, mi-a spus doamna Murgoci.

Deplasări în străinătate

Să faci parte dintr-un ansamblu folcloric înseamnă sacrificii, muncă multă, dar și experiențe de neuitat. Primul festival internațional la care a participat Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei‟ a avut loc în Irak, la Babilon, cheltuielile cu transportul fiind plătite de Ministerul Culturii. Au urmat deplasări în Australia, țară în care artiștii vrânceni au stat două luni, Italia, Franța, Grecia, Scoția, Suedia, Norvegia, Cehia, Țările Baltice, Germania, Belgia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria. Maria Murgoci își amintește de o deplasare în Rusia, acolo unde, după spectacol, două rusoaice s-au apropiat de scenă și au început să le cânte în limba slavă: „Vă iubic, vă iubim! Vă rugăm să nu plecați‟. Pentru astfel de momente, spune directorul Ansamblului, se merită fiecare minut departe de casă, fiecare sacrificiu.

Recent, talentele Ansamblului Țara Vrancei au poposit în Serbia, cu ocazia marelui Festival al Românilor din Voivodina, spectacol la care vrâncenii au fost invitați speciali. „În luna noiembrie 2019, suntem invitați într-un Proiect Transfrontalier al TVR Iași la Cernăuți și Chișinău. Spectacolele vor fi televizate și transmise pe TVR Iași, TVR Cultural și TVR Internațional. Legătura noastră cu frații români de pretutindeni este cea mai trainică atunci când se realizează prin artă. Am reușit să facem cunoscut numele Focșaniului și al Vrancei pretutindeni pe unde ne-au purtat pașii, înnobilând spiritul publicului. Pe lângă Sala multifuncțională Balada, avem sala de repetiții a Orchestrei și sala de balet, în care repetă dansatorii. În holul central ne întâmpină un loc special cu obiecte tradiționale, parte a unei expoziții cu obiecte vechi, pe care le poate admira orice om care ne trece pragul‟, a adăugat Maria Murgoci.

Am mers în sala de balet, acolo unde opt tinerii repetau o coregrafie. Nu este greu dar nici ușor să faci balet, dacă ne gândim că unii dintre ei sunt elevi, care se împart între școală și dans, dar o fac cu plăcere și asta contează!

Anul viitor, pe 30 martie, Ansambul Folcloric „Țara Vrancei‟ împlinește 30 de ani de la înființare. Maria Murgoci are grijă ca Ansamblul Folcloric să mergă ca pe roate de 25 de ani, un sfert din viața unui om, dedicată artei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?