Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Ajutor de minimis pentru apicultori, cererile se depun până la sfârșitul lunii octombrie

Apicultorii vrânceni pot obține un ajutor de minimis de maxim 20 mii euro pentru a compensa pierderile cauzate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile din această primăvară. Conducerea Direcției Agricole Vrancea a anunțat publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern care stabilește modul de aplicare a schemei ajutorului de minimis pentru apicultori. Termenul pentru depunerea cererilor și a documentelor însoțitoare de către apicultori este de 31 octombrie 2019.

Această schemă de ajutor se aplică apicultorilor persoane fizice care dețin atestat de producător, apicultorilor care sunt înregistrați ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, apicultorilor înregistrați ca persoane juridice, precum și oricăror forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Reprezentanții Direcției Agricole arată că valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii. Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis potrivit hotărârii se acordă beneficiarilor pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile (secetă, grindină, ploi torenţiale, vânt puternic) manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie, în cuantum de 20 lei/ familie de albine. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente, precizează directorul Direcției Agricole, Maria Bunghez.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ două criterii de eligibilitate, respectiv să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data de 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie Prof. dr. G.K. Constantinescu” și să aibă familii de albine înregistrate/ autorizate la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană.

Cererile se depun de către apicultori la Direcția Agricolă și trebuie întocmite conform unui model postat și pe site-ul instituției: www.dajvrancea.ro/formulare. Cererile trebuie însoțite de următoarele documente: copie a BI/CI al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/ procură notarială și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal; copie a atestatului de producător în cazul apicultorilor persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014; copie a certificatului de înregistrare la registrul comerțului/ Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum și copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică; dovadă cont activ bancă/trezorerie; copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar – veterinară, eliberat de către direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană pe a cărei rază teritorială se desfășoară permanent activitatea stupinei.

Actul de identitate, respectiv certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului trebuie prezentate în original și copie, în vederea certificării de reprezentantul Direcției Agricole prin înscrierea pe copie a sintagmei conform cu originalul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?