Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Lectura şi colecţiile Bibliotecii Județene, promovate în spaţii neconvenţionale

Sursa foto: Facebook Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Biblioteca de vacanță, ediția a XI-a

Ajunsă la a XI-a ediţie, Biblioteca de vacanţă – sărbătoare în aer liber a cărţii – a fost apreciată şi anul acesta de publicul vrâncean. Aşteptată cu interes, Biblioteca de vacanţă, desfăşurată în perioada 7 – 9 august în Piața Teatrului și în zilele de 25 august și 1 septembrie în Crângul Petrești, a atras un public numeros, divers ca tipologie şi interese de lectură, de la publicul preşcolar la cel adult, aceştia fiind încântaţi de diversitatea atelierelor, dar și de posibilitatea de a lectura în aer liber, alături de cei dragi.

Au participat cu mare interes la clubul de limba germană şi de limba franceză, clubul de lectură în limba română şi engleză, clubul de experimente Stem, clubul de hand-made, jocuri pentru minţi isteţe, jocuri distractive şi de creativitate, desen, pictură şi lectură interactivă, concursuri de cultură generală, mini-competiția sportivă ”Ștafeta cărților”, atelierul de educație preventiv-educativă, demonstrație pe două roți, susținută de membrii clubului ACS Odobești.

Rolul proiectului a fost de a promova şi stimula lectura în familie, de a atrage la lectură un număr cât mai mare de cititori şi de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Astfel, aproximativ 700 de vizitatori, copii, adolescenţi, studenţi, salariaţi, şomeri, pensionari au ales să fie în această perioadă în compania cărţilor alături de Biblioteca Judeţeană Vrancea. Cei care au vizitat standurile bibliotecii au beneficiat de aceleaşi servicii ca la sediile bibliotecii, respectiv înscriere, împrumut, consultare pe loc şi rezervări de titluri. Prin programul Biblioteca dăruiește participanţii au beneficiat de 200 de cărţi oferite gratuit.

Utilizatorii Bibliotecii de Vacanţă au avut la dispoziţie pe parcursul celor 5 întâlniri peste 850 de titluri din diverse domenii: cărţi pentru copii, literatură română şi străină, medicină, psihologie, religie, artă culinară, creşterea animalelor) şi au împrumutat/ consultat peste 200 de cărţi. Micuţii şcolari au ales să lectureze în aer liber peste 120 de cărţi (din colecţia Ce şi cum – Comori pierdute și regăsite, Cele șapte minuni ale lumii, Caii, Piramidele, iar din colecţia Enciclopedii pentru copii – Prima mea enciclopedie Larousse, Enciclopedia ştiinţelor pentru copii, Dinozaurii în trei dimensiuni, Cerul, Vulcanii, Oceanele, Spaţiul, Ferestre spre univers). 1 septembrie 2019, ultima zi a Bibliotecii de vacanță, a avut o încărcătură emoțională aparte, celebrând „Anul omagial al satului românesc” și „Anul cărții în România” și a avut loc în incinta Muzeului Satului Vrâncean.

După cuvântul de deschidere al managerului Bibliotecii Județene Vrancea, a urmat prezentarea d-nului conf. univ. dr. Costică Neagu, intitulată „Elogiu satului românesc”, iar artiștii Corului de Cameră Pastorala, conduși de îndrăgitul dirijor fondator prof. dr. Dumitru Săndulachi, ne-au introdus în lumea minunantă a muzicii, a temei abordate, dar și a frumuseții anotimpului în care tocmai am intrat. Muzeul Satului a găzduit ateliere de pictură pe obiecte tradiţionale, hand made în stil tradiţional, ateliere de confecţionat semne de carte cu motive tradiţionale, pictură pe sâmburi şi pietre, ateliere de confecţionat păpuşi din materiale vegetale şi textile, prezentări de carte, concursuri, atelier de pictură naivă pe lemn. În prezenţa unei audienţe numeroase, a fost vernisată expoziţia de fotografii originale despre satele din Vrancea de altădată, din colecția personală a domnului Petru Mincu.

Alături de bibliotecă, pe parcursul derulării acestui program, au fost ca parteneri Muzeul Vrancei, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” Focșani – Corul de Cameră Pastorala, Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu”, Liceul cu Program Sportiv Focșani, Clubul ACS Odobești, Teatrul „Maior Gh. Pastia” Focșani, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea. De asemenea, colaboratorii bibliotecii în acest program au fost: conf. univ. dr. Costică Neagu, prof. dr. Dumitru Săndulachi și artiștii Corului de Cameră „Pastorala”, prof. Mariana Dascălu, logoped Irina Chiriac, prof. Ovidiu-Octavian Opaiț, muzeograf Alina-Maria Ulmeanu, d-nul Petru Mincu – colecționar fotografii și cărți poștale de epocă, comisar de poliție Monica Manolache, studenta Alina Urzică, d-na Goleșteanu Mihaela, prof. Gabriel Alexandrescu, prof. Cătălin-Iulian Dumitrache, d-nul Răzvan Duță.

Ne-am bucurat, şi în acest an, de prezenţa voluntarilor Bibliotecii, care au asigurat derularea optimă a cluburilor şi atelierelor destinate copiilor, tinerilor şi adulţilor.

Am fost foarte mulţumiţi de modul derulării celei de-a XI-a ediţii a Bibliotecii de vacanţă, fiind stimulaţi de reacţiile publicului vizitator care a apreciat şi în acest an iniţiativa Bibliotecii Judeţene Vrancea de a promova lectura şi colecţiile bibliotecii în spaţii neconvenţionale, aducând an de an, în atenţia comunităţii, cartea şi lectura.

Manager-interimar, Oana – Raluca BOIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?