Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Modernizarea Parcului Bălcescu: amfiteatru, fântâni arteziene, amenajarea spațiilor verzi

Primăria Focșani propune un proiect de aproape 14 milioane lei pentru modernizarea Parcului Nicolae Bălcescu din municipiu. Proiectul urmează să fie prezentat consilierilor locali focșăneni pentru a fi aprobați indicatorii tehnico economicil la ședința ordinară a Consiliului Local din această săptămână. Investiția propusă de primarul Cristi Misăilă va modifica radical modul în care arată parcul Nicolae Bălcescu. Va fi schimbat aproape în întregime modul în care arată parcul, nu o simplă lucrare de reparații a aleilor sau locului de joacă. Prin proiect se prevede că aleile pietonale vor fi cu fundație din balast, dale de beton și finisaje din dale specifice parcurilor. Spațiile verzi vor avea o suprafață de peste 1,2 hectare, cu arbuști, flori, gard viu.

Prin proiect se propune „mărirea și diversificarea zonelor de spațiu verde, crearea de compoziții vegetale judicioase, în perfectă armonie cu aspectele climatice specifice zonei (rezistente la mediul urban și pericolul sociale), care să ofere tablouri interesant din punct de vedere cromatic și vegetal pe parcursul anului, să aibă o înflorire eșalonată, prin utilizarea de specii aclimatizate în zonă, ușor de întreținut folosind sisteme de irigații automatizate”. Vor fi păstrate speciile sănătoase de foioase și rășinoase înalte, pentru care sunt prevăzute operațiuni de curățare, tratare, toaletate și egalaj al vegetației care se păstrează, precum și extragerea elementelor uscate și necorespunzătoare ecologic. Vegetația rășinoasă va fi protejată cu scoarță ornamentală iar elementele vegetale înalte cu stelaje din lemn.

O altă noutate este construirea de fântâni arteziene pe aleea principală, fântâni cu jocuri de apă și lumini care vor crea un aspect plăcut atât ziua cât și noaptea. Fântânile arteziene vor fi îngrădite de gard viu pe toate laturile. Fântâna arteziană din centrul parcului va fi înconjurată de zone verzi cu arbuști mici, viu colorație și flori care vor crea un labirint verde. „Printre zonele verzi vor exista alei dalate și guri de scurgere pentru a colecta apele meteorice din ploi și surplusul de apă al fântânii arteziene. Centrul platformei, acolo unde se află fântâna arteziană, va fi placat cu dale prin care vor ieși capurile de la echipamentul cu jeturi de apă și guri de scurgere pentru a colecta apa spre bazinul de colectare, de unde apa este preluată de către pompele care o propulsează în aer creând un spectacol de jeturi de apă și lumini pe timp de seară”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

Nu lipsesc zonele de joacă pentru copii, zona pentru șahiști, zonele pentru skateri și roleri dar și două grupuri sanitare, comparativ cu unul în prezent. O altă noutate este amenajarea unui amfiteatru, pe latura nord vestică. Acest amfiteatru va fi delimitat de restul parcului cu arbuști, copaci, zone de gazon și de gard viu. Amfiteatrul va avea tribune în trepte, situate pe arc de cerc realizate cu fundații și pereți din diafragme din beton armat. În centrul amfiteatrului va fi o mică scenă din beton armat, placată cu același timp de dale utilizate la alei. Ca la fiecare proiect nou implementat de municipalitate se va asigura un sistem de supraveghere video, care va contribui la asigurarea siguranței în parc. Nu în ultimul rând vor fi modernizate cele trei accese în parc prin construirea a trei porți moderne, iluminate, care vor avea fiecare culorile steagului românesc, anume iluminat de culoarea galbenă pe latura estică, dinspre strada Nicolae Bălcescu, iluminat de culoarea roșie pe latura sudică dinspre strada Republicii și iluminat de culoarea albastru dinspre strada Timiș. Proiectul prevede reamplasarea și recondiționarea bustului memorial al istoricului Nicolae Bălcescu într-un spațiu special amenajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?