Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Nu lăsați animăluțele în mașina închisă sub soarele arzător!

Cum sunt afectate de căldură animalele de companie?

Gradele din termometru ajung să depășească valoarea de 30 de grade în această perioadă a lunii august, așa că este bine să știm cum putem să avem grijă de amicii noștri necuvântători. Următoarele specii sunt considerate animale de companie: câini, pisici, dihori domestici, nevertebrate – cu excepția albinelor și crustaceelor, pești tropicali ornamentali, amfibieni, reptile, toate speciile de păsări – cu excepția păsărilor de curte care fac obiectul Directivei 2009/159/CE(1) și Directivei 92/65/CEE(2), mamifere – rozătoare și iepuri domestici, care sunt însoțite în timpul circulației de proprietar sau de o persoană fizică răspunzătoare de aceste animale în numele proprietarului și care nu sunt destinate vânzării ori transferului de proprietate, după cum se arată pe pagina A.N.S.V.S.A (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Ajutor, vreau să respir‟!

Într-una din zilele trecute, un cățeluș lătra de mama focului din interiorul unei mașini roșii parcate în fața unui supermarket de cartier din Focșani. Singur, fără ca unul dintre geamurile autoturismului să fie măcar câțiva centimetri lăsat în jos, patrupedul lătra, schelălăia și apăsa cu gheruțele pe marginea ușii, în speranța că stăpânul/stăpâna îl va auzi și va veni la el. Preț de câteva minute bune, cât mi-am aranjat cumpărăturile, nimeni nu a venit la mașina roșie. M-am apropiat să văd dacă animăluțul are măcar un recipient cu apă, nu avea, iar gâfâitul se intensifica pe măsură ce „strigătele‟ de ajutor se înmulțeau. Am așteptat 10 minute, doar ca să-l văd pe proprietar. Nu a venit, așa că am plecat cu inima frântă și cu gândul că trebuie să se schimbe cumva situația. Articolul de astăzi este despre cum afectează căldura, și mai ales căldura din autoturism, animalele de companie, cum trebuie să le protejăm în sezonul cald și ce măsuri trebuie să luăm atunci când prietenul necuvântător se confruntă cu probleme de respirație.

Niciodată nu expuneți animalul de companie la soare puternic!

Cine se trezește de dimineață, departe ajunge‟, cu toții am auzit, poate, această vorbă din bătrâni. De obicei, ieșim să plimbăm cățelul dimineața sau seara. Fie că o facem din reflex, fie că suntem conștienți de următorul aspect: stresul termic afectează sănătatea membrului necuvântător din familie, așa că cel mai indicat este să-l scoatem afară dimineața și seara, atunci când temperaturile mai scad. „Obișnuim să-l scoatem câteva minute dimineața. Apoi ne ducem la serviciu, și, când se trezesc copiii, se mai duc în parc cu el. Deci, la ora 8:00 suntem în picioare, iar Fulg ne așteaptă la ușă‟, spune o doamnă pe care am întâlnit-o în fața unui bloc din centrul orașului.

Nu e bine să lași un animal în mașină pentru că moare efectiv. Mașina poate ajunge și la 60 de grade, când este închisă și ținută la soare. E o chestie de bun simț‟, spune un medic veterinar pe care l-am contactat. Dr. George Vlad adaugă faptul că nu este indicat nici să legăm cățelul de un gard, cât timp ne ducem le cumpărături sau oriunde avem treabă: „Dacă cineva este în stare să lase copilul 2 ore în mașină, în soare… Am văzut zeci de cazuri cu animale de companie lăsate închise în mașină, legate de garduri, sau mai știu eu ce. Să-l ducă imedit la un specialist, un medic veterinar, după ce l-au găsit într-o stare nefavorabilă. Până ajunge la medic, să mute câinele undeva la umbră, să-i stropească lăbuțele cu puțină apă, să-i dea puțină apă rece, dar să nu îl forțeze‟.

Absența glandelor sudoripare face ca animalele să resimtă mult mai intens căldura, și să o elimine mult mai încet față de om. Specialiștii veterinari spun că animalele afectate de căldură vor respira zgomotos, prezintă accese de sufocare, agitație, congestia mucoaselor și deshidratare rapidă.

În zilele toride de vară, un câine poate muri în doar 20 de minute dacă este lăsat închis într-o mașină parcată la soare, potrivit medicilor veterinari de la clinica VioVet, din Marea Britanie, citați de publicația Daily Mail. Leziunile cerebralele sunt cele care accelerează decesul unui cățel expus unor temperaturi care, în interiorul unei mașini, ajung să atingă pragul de 45 de grade în mai puțin de o oră.

În pofida acestor atenționări, unii proprietari de animale nu conștientizează pericolul la care își expun patrupedele atunci când le încuie în mașină. La orice simptom neobișnuit al animalului dumneavoastră de companie, este recomandat să apelați la un medic veterinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?