Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Liberalii s-au împrumutat, poporul a plătit!

~ Apropo! Doamnă consilier PNL Ana Maria Dimitriu, de unde ați avut 300 de mii de euro să dați partidului în campania electorală?

Consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu este cel mai important contribuitor la campania electorală a PNL pentru alegerile europarlamentare arată Raportul oficial publicat de Autoritatea Electorală Permanentă, luni, în Monitorul Oficial al României. Raportul menționează că, din cei 43 de liberali înscriși pe lista electorală, doar 22 de candidați au contribuit financiar la campania electorală. Cei 22 au contribuit cu peste șapte milioane lei, din care doar 1,9 milioane lei sunt venituri proprii, restul de peste cinci milioane lei fiind sume împrumutate de candidați.

Ana Maria Dimitriu a făcut două contribuții, de un milion și patru sute mii lei (aproximativ 300 de mii de euro). Este cea mai mare contribuție la campania electorală, în condițiile în care liberala nici nu se afla pe o poziție eligibilă pentru a ajunge la Bruxelles. De menționat că pe lista celor care au contribuit cu sume foarte mari la campania electorală a liberalilor se mai află doi aleși locali, și aceștia fiind plasați pe locuri care nu le dădeau nicio speranță că vor ajunge europarlamentari. Cei trei aleși locali au folosit aceeași metodă, împrumutul, pentru a obține banii folosiți de partid.

O anchetă realizată de jurnalul.ro arată că liberalul Marius Dănuț Minea, care s-a aflat pe poziția 26 în lista candidaților, a făcut patru contribuții la PNL, în valoare totală de 1,1 milioane lei. Ca și în cazul Anei Maria Dimitriu, Marius Dănuț Minea a împrumutat toate aceste sume. Pe poziția a treia a contributorilor se află Adrian Tabarac, consilier local în Brăila. Aflat pe locul 40 de pe lista PNL la europarlamentare, acesta a contribuit, în trei rânduri, cu suma de 969 mii lei. Bani din împrumuturi.

„Monitorul de Vrancea” a arătat că banii folosiți în campanie nu sunt pierduți de liberali deoarece, conform legislației românești, AEP returnează sumele cheltuite de competitorii electorali în campania pentru alegerile europarlamentare. Practic, liberalii nu au cheltuit nici un leu, cu excepția comisioanelor bancare, dar au vărsat la clientela de partid câteva milioane de lei, bani pe care îi primesc de la bugetul de stat.

La Focșani, locatară într-o garsonieră ANL și cu un Volkswagen vechi de 15 ani, consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu a devenit cel mai important contribuitor la campania electorală a PNL pentru alegerile europarlamentare din acest an. „Monitorul de Vrancea” a arătat că această contribuție de 1,4 milioane lei nu ar ridica semne de întrebare dacă acest consilier local ar conduce afaceri sau ar realiza proiecte de investiții care să îi permită acest lucru. În schimb, consultând declarația de avere se poate observa că acest consilier liberal raportează patru surse de venit, salariul de la firma pe care o administrează, indemnizația de consilier local, salariul de la cabinetul unui parlamentar liberal și dividende de la firmă. Cele mai mari venituri provin din dividendele firmei Eurotrust Business Consulting, care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Doar că, înființată în 2013, profitul net cumulat al firmei din ultimii cinci ani, nu depășește cinci sute mii lei. De exemplu, în 2018, profitul net, raportat la Ministerul Finanțelor Publice, a fost de 75 mii lei, iar în 2017 de aproape 66 mii lei. Cât despre celelalte venituri raportate în ultima declarație de avere, acestea nu depășesc 26 mii lei anual, cei mai mulți bani, aproape 14 mii provenind din salariul de firma proprie. Practic, consilierul liberal nu putea obține sumele din campania electorală decât dacă îi împrumuta de la o persoană cu foarte mulți bani, dispusă să investeas. Iar valoarea împrumutului creează inevitabil obligații în contul sumelor puse la dispoziție.

Suma enormă plătită către PNL a atras atenția celorlalți consilieri locali focșăneni. La o ședință a Consiliului Local, aceștia au întrebat-o pe Ana Maria Dimitriu de unde a reușit să obțină această sumă imensă de bani pentru campania electorală. Replica liberalei a fost simplă. „Veți vedea în următoarea declarație de avere”, a spus consilierul liberal. Surpriză însă! În declarația de avere depusă anul acesta, nu este menționată nicio sursă de venit atât de mare încât să permită o contribuție de 1,4 milioane lei. Nici măcar un împrumut de la prieteni, familie sau oameni de afaceri generoși din Focșani.

De menționat că Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese elaborat de Agenția Națională de Integritate arată că doar veniturile încasate se raportează la anul fiscal anterior supus raportării. În cazul datoriilor, de exemplu, trebuie menționat creditorul, anul în care a fost contractată datoria precum și data la care este scadent contractul de credit.

Conform unor surse, în Biroul Permanent al PNL Vrancea s-a lăsat cu scandal în urma apariției articolului din Monitorul de Vrancea. Liberalii i-ar fi reproșat consilierei Dimitriu că n-au știut de aceste manevre financiare și că aceasta ar fi adus prejudicii de imagine partidului.

Care sunt limitele contribuțiilor la partidele politice

Regulile privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale sunt stricte, cu delimitări clare pentru cotizații, contribuțiile sau donațiile care pot fi făcute către organizațiile politice. Conform legislației din România, candidații pot vira contribuții care pot proveni numai din donații primite de candidați de la persoane fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit. Toate contribuțiile pentru campania electorală trebuie declarate Autorității Electorale Permanente de către mandatarul financiar și nu pot fi folosite decât după data declarării acestora. Limita maximă este de 1,56 milioane lei, adică 750 de salarii de bază minime brute pe țară x 2080 lei – salariul minim.

Banii cu care candidații au contribuit la campania electorală urmează să fie rambursați de la bugetul de stat. AEP precizează în Ghidul Finanțării pentru alegerile europarlamentare că, în termen de 30 de zile de la data alegerilor, trebuie depusă Cererea de Rambursare a cheltuielilor electorale efectuate în campania electorală, adică până la data de 26 iunie 2019, ora 17.00. La cererea de rambursare trebuie atașate documentele justificative dar și lista candidaților către care urmează să se facă restituirea contribuțiilor încasate pentru campania electorală, vizată de conducerea partidului politic la nivel central.

Spre deosebire de această situație, în care banii cheltuiți în campaniile electorale sunt rambursați, dacă au fost cheltuiți legal, celelalte forme de susținere financiară a unui partid politic însemnă donație sau cotizație. „Donațiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv…Donațiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv”, arată actul normativ. În cazul cotizațiilor, suma care poate fi plătită de un membru de partid nu poate depăși 48 de salarii minime brute pe țară.

~ Și totuși! Doamnă consilier PNL Ana Maria Dimitriu, au trecut 14 zile de când v-am întrebat: de unde ați avut 300 de mii de euro să dați partidului în campania electorală?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?