Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Echipajul Liceului Teoretic ”Ioan Slavici” Panciu, mențiune la faza națională a concursului Sanitarii Pricepuți

Sanitarii Pricepuți de la Liceul Teoretic ”Ioan Slavici”, din Panciu pe podiumul national!

Crucea Roșie Vrancea organizează în fiecare an concursul “Sanitarii Pricepuți” pentru toate unitățile școlare din județ, secțiuni gimnaziale și liceale. Alternativ pentru cele 2 secțiuni, se organizează și faza națională, în tabăra de la Poiana Pinului, Buzău, anul acesta fiind rândul echipajelor gimnaziale.

Concursul Sanitarii Pricepuți, la frumoasa și onorabila vârstă de 57 ani, de la prima ediție, a adus mari satisfacții echipajului Liceului Teoretic “Ioan Slavici” Panciu și Filialei de Cruce Roșie Vrancea. Câștigătoarea fazei județene, din iunie 2019, ne-a răsplătit cu o mențiune la faza națională organizată în tabăra de la Poiana Pinului, Buzău, în perioada 19-23.07.2019.

Orice premiu este încununarea unei munci de câțiva ani pentru un echipaj, pregătirea acestuia constând din:

– o probă teoretică, cu întrebări din istoricul Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a Crucii Roșii Române, educație pentru sănătate și acordarea primului ajutor;

– o probă practică care presupune rezolvarea unui scenariu la bază căruia stau diferite accidente cu diverse grade de dificultate și care corespund, în general, realității.

Elevii și profesorii coordonatori au ocazia să câștige experiența în domeniul educației pentru sănătate, în plan uman dar și practic, lucru ce îi va ajuta să-și poată proiecta parcursul profesional, să se integreze social și să salveze vieți omenești. Acordarea primului ajutor are două dimensiuni, pe care dorim să le subliniem:

– social-umană, de o noblețe și un altruism desăvârșit, pentru că ea face diferența dintre viață și moarte;

– social- profesională deoarece pentru elevii participanți poate să fie un domeniu de explorare pentru viitoarele profesii.

Concursul este deosebit de complex, concurenții/ elevii trebuie să aibă atât cunoștințe teoretice cât și îndemânare la executarea manevrelor de echilibrare a funcțiilor vitale: starea de conștiență, respirașie și circulație. Concurenții/ elevii au experiența ca voluntari de Cruce Roșie, cu tenacitate, inițiativă și intuitivitate ating succesul.

Piciorlung Ioana Alexia: “pentru mine, această experiență a fost unică, am făcut parte dintr-un echipaj genial și prin multă muncă am reușit să câștigăm!”.

Bulza Ciupercă Daria Elena: „Din punctul meu de vedere, experiența cu acest echipaj a reprezentat un lucru foarte important, am învățat că orice în viață poate să fie posibil prin muncă și voință!”.

Damean Iustina: „Am fost o adevărată echipă, am plâns împreună, am râs împreună și am dat tot ce a fost mai bun din noi. Asta a contat cel mai mult, faptul că am fost o echipă, în adevăratul sens al cuvântului !”.

Bîca Ştefania: „Am muncit mult pentru a obține aceste rezultate și le-am obținut! Această experiență a însemnat foarte mult, mă va ajuta pe viitor!”.

Manolache Giulia – șef echipaj: „Pot spune că meritul nu ne aparține numai nouă, membrilor din echipaj, ci și domnului profesor Ioan-Constantin Gârleanu, care ne-a instruit și susținut în fiecare moment. Sper să ne întoarcem și în anii viitori cu premii mult mai bune, iar noi să fim pentru totdeauna «Uniți pentru Umanitate!»”.

Filiala de Cruce Roșie Vrancea transmite felicitări echipajului Sanitarii Pricepuți al Liceului “Ioan Slavici” din Panciu și domnului profesor Ioan-Constantin Gârleanu, voluntar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea, care, mai mulți ani la rând a antrenat echipajele liceului și ale gimnaziului, clasându-le pe primele locuri, dintr-un număr total de 47 de Filiale de Cruce Roșie – a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

Acest rezultat este un exemplu bun și pentru alte unități de învățământ din județ în care concursul Sanitarii Pricepuți este unica formă de educație pentru sănătate și acordarea primului ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?