Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Cât a cheltuit Primăria Focșani la înmormântarea Maiorului Gh. Pastia pe sicriu, colivă, preoți, fotografii și pomană

La 90 de ani de la moartea marelui donator Maior Gh. Pastia, s-a ivit prilejul, grație Direcției pentru Cultură Vrancea, ca mormântul acestuia să devină monument istoric, ceea ce este un lucru excelent. Pe lângă acest fapt, de maximă importanță, să încercăm să mai aflăm câteva aspecte despre înmormântarea celui mai generos focșănean din toate timpurile, conform conținutului hârtiilor întocmite de oficialități în anul morții acestuia.

Încă de la începutul lui 1929, o boală necruțătoare a pus stăpânire pe trupul bătrânului Maior Gh. Pastia. După câteva luni de suferință, marele nostru focșănean a închis ochii pentru totdeauna, la vârsta de 82 de ani, pe data de 15 octombrie 1929. Orășenii l-au regretat, unii mai mult, alții mai puțin, dar toată lumea s-a pregătit să-l conducă cu toată cinstea pe ultimul drum și să-i ofere toate onorurile cuvenite unei astfel de personalități. S-a cerut la Garnizoana Focșani un afet de tun. Au fost chemate personalități din toată țara, rectorul universitar Nicolae Iorga fiind una dintre ele.

Anunțul morții a fost publicat în prestigioasele ziare centrale: Adeverul și Universul. Toate prăvăliile care se aflau pe traseul urmat de cortegiul funerar au fost închise. Pentru cheltuielile înmormântării, Primăria Focșani a plătit puțin peste 100.000 de lei, după cum urmează: pentru îmbălsămare – 900 de lei, pentru un sicriu nichelat 8.500 de lei, pentru colaci, colivă – 3.300 de lei, pentru 13 preoți, dintre care 2 gregorieni, 20 de cântăreți bisericești, 16 paracliseri – peste 6.000 de lei, pentru muzica Regimentului 10 infanterie – 500 de lei, costul fotografiilor – 9.000 de lei. De asemenea, au fost plătite 11 trăsuri pentru alai, iar pânza de ochi din mătase – 2.500 de lei. 41 metri cașmir negru și 95 de metri satin negru dublu pentru îndoliat Teatrul, Ateneul și carul mortuar au costat 15.000 de lei.

Pentru ceremonia dezgropării și slujirii osemintelor defuncților Gheorghe Botescu, Mihail Botescu și Maria Botescu (rudele donatorului), din mormântul unde s-a înmormântat defunctul Maior Gh. Pastia – 1.000 de lei. La înhumarea decedatului donator s-au împărțit alimente la săraci de peste 2.000 de lei constând în telemea, pâine și vin. Acestea și încă multe altele s-au petrecut pe data de 17 octombrie, cu ocazia înhumării Maiorului Gh. Pastia, dar ceea ce este și mai interesant îl reprezintă faptul că în sala de sedințe a Consiliului comunal (local) Focșani s-a expus în acel an tabloul în ulei al donatorului, executat de pictorul Gh. Taplaz, după cum se poate observa în fotografia alăturată, cu toate decorațiile așezate pe pieptul generosului nostru filantrop, inclusiv virtutea militară de aur prinsă în pieptul Maiorului de însuși MS Regele Carol pe câmpul de luptă în Bulgari a(1877). Secretarul Primăriei, I. Romanoaie, a semnat de primire alături de membrii consiliului, A. Rădulescu și Gh. Steriade, în vederea expunerii acestui tablou pentru totdeauna.

Azi găsim o reproducere de pe acest tablou în antreul Primăriei municipiului Focsani, alături de alte personalități locale, ceea ce nu este un lucru tocmai rău.

Florin Marian Dîrdală, Arhivele Naționale Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?