Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Se caută fermieri pentru practica elevilor de la liceele agricole

Direcția Agricolă va începe demersurile pentru identificarea fermierilor vrânceni, a societăților agricole unde să fie efectuat stagiul de practică de către eleviilor liceelor agricole. Lista cu fermierii vrânceni trebuie definitivată și transmisă la Ministerul Agriculturii până la data de 10 septembrie, începutul noului an școlar. Fermierii pot fi din sectorul vegetal, zootehnic, din agricultura ecologică, pot fi cooperative sau unități de cercetare. Modul de derulare a sprijinului acordat de Ministerul Agriculturii pentru învățământul liceal agricol a fost discutat, ieri, la Direcția Agricolă Vrancea, unde au fost prezenți directorii liceelor vrâncene selectate și conducerea Inspectoratului Școlar Județean.

La nivelul județului nostru au fost selectate Liceul Tehnologic Odobești și Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, care vor beneficia de finanțare prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale începând cu anul școlar 2019-2020. Finanțarea liceelor va consta în investiţii specifice în agricultură și a cheltuielilor materiale necesare funcţionării acestora. De exemplu, Ministerul Agriculturii va finanța cheltuielile cu transportul la societățile agricole unde va fi realizată practica de specialitate. De asemenea, se oferă posibilitatea ca liceele să beneficieze de terenuri agricole, cu o suprafață de maxim 10 hectare.

Unul dintre obiectivele principale ale implicării Ministerului Agriculturii prin asigurarea finanțării acestor licee este de a stopa declinul învățământului liceal agricol, astfel încât acesta să răspundă gradului de inovare din agricultură. Directorii liceelor s-au întâlnit, la București, inclusiv cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, care i-a îndemnat „să prezinte problemele cu care se confruntă și să contribuie cu propuneri și sugestii pentru elaborarea unor acte normative care să sprijine dezvoltarea și progresul învățământului liceal agricol”. „Prin investițiile pe care MADR dorește să le realizeze în cele 58 licee selectate se urmărește crearea condițiilor necesare pentru pregătirea elevilor în domeniul agriculturii în concordanță cu noile tehnologii care se practică astăzi la nivel de fermă, promovarea învățământului profesional agricol și a învățământului dual. În perioada următoare, conducerea MADR va efectua o serie de întâlniri și vizite la liceele agricole, pentru a constata realitatea efectivă din teren, reușindu-se astfel corelarea și conectarea bazei legislative cu aspectele practice ale necesităților economico-sociale. În urma discuțiilor purtate, părțile implicate au stabilit menținerea unui dialog deschis și constant, astfel încât, printr-un schimb de informații și idei să se dezvolte soluții pentru ca, în următoarea perioadă, această ramură a educației să redevină de interes pentru tinerii pasionați de agricultură, dar care doresc să facă și performanță în acest domeniu”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?