Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Mii de arbori tăiați ilegal în pădurile nepăzite din Vranceea

Hoții de lemne au defrișat sistematic pădurile nepăzite, cu proprietari necunoscuți sau unde nu a fost realizată dezbaterea succesorală, arată un raport al Gărzii Forestiere pentru primul semestru din acest an. La nivelul județului Vrancea, doar pe aceste suprafețe, au fost constatate pagube în valoare de 1,2 milioane lei, pentru un volum al arborilor tăiați ilegal și furați de 2669 metri cubi. La nivelul celor cinci județe administrate de Garda Forestieră a fost constatat un volum de 16050 metri cubi, adică un prejudiciu de peste opt milioane lei. Pagubele au fost constatate în urma acțiunilor demarate de Garda Forestieră pentru preluarea în pază de către ocoalele silvice nominalizate, conform Codului Silvic, a suprafețelor de maximum 30 hectare, pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, iar proprietarii nu se pot identifica sau pentru care proprietarul a decedat şi nu s-a realizat dezbaterea succesorală.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu, a precizat că ocoalele silvice nominalizate au obligații clare, stabilite prin Codul Silvic. Astfel, Ocolul nominalizat trebuie să asigure serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare în cazul proprietarilor care nu pot fi identificați sau pentru cazurile în care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală. În acest caz au fost realizate controale de fond și evaluate pagubele de către ocoalel silvice, acestea sesizând și organele de poliție pentru continuarea cercetărilor și identificarea hoților de lemne. Asigurarea serviciilor silvice se face în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”, a arătat inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu.

În cazul proprietarilor de suprafețe mici de pădure, la cererea acestora, Ocolul trebuie să asigure pe bază de contract, serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare, care aparțin persoanelor fizice sau juridice de pe raza localităților menționate în decizia Gărzii Forestiere.

În cazul suprafețelor de fond forestier de maxim 30 hectare pentru care sunt cunoscuți proprietarii sau succesorii în drepturi și nu au solicitat asigurarea serviciilor silvice, acestea se vor asigura în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier. În acest caz, costurile sunt suportate de proprietar sau succesorul în drepturi, în baza devizului întocmit și comunicat de către ocolul silvic nominalizat. Potrivit Codului Silvic, costurile necesare asigurării serviciilor silvice pentru aceste cazuri se suportă de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?