Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Ministrul Deneş: Hergheliile Romsilva trebuie să dezvolte latura recreativă în folosul publicului, în special al copiilor

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat joi, în timpul unei vizite la herghelia administrată de Romsilva de la Jegălia, în judeţul Călăraşi, că în astfel de locuri trebuie dezvoltată mai mult „latura recreativă”, astfel încât să devină un punct de atracţie, de petrecere a timpului liber şi de practicare a sporturilor ecvestre de către publicul larg, în general, şi de copii, în special. În opinia ministrului, latura recreativă trebuie dezvoltată de către administratorii hergheliilor în condiţiile în care numărul iubitorilor de cai a crescut în ultima perioadă, iar mărirea atractivităţii va duce şi la „un beneficiu din punct de vedere economic pentru herghelii”, relatează un comunicat de presă transmis de către Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a menţionat că au fost luate măsuri pentru eficientizarea, din punct de vedere economic, a celor 12 herghelii administrate de regie. În opinia acestuia, Jegălia este una dintre hergheliile la care, în urma măsurilor luate, au început să se observe rezultatele unui bun management, atât în ceea ce priveşte creşterea armăsarilor cu potenţial genetic ridicat, cât şi dezvoltarea unei ramuri de selecţie a calului de sport românesc.

„Sub cele două sloganuri, ‘Să admirăm calul de sport românesc din herghelia Jegălia’ şi ‘Calul nu mai poate schimba lumi, poate schimba doar vieţi’ managementul hergheliei şi-a propus declanşarea unei campanii de marketing, astfel încât prin valorificarea exemplarelor de cai de rasă, inclusiv a cailor de sport, să majoreze profitul. Această herghelie produce, pe terenul agricol pe care îl are în administrare, furajele necesare hrănirii animalelor proprii, dar şi pentru susţinerea unor alte herghelii aflate în administrarea RNP Romsilva”, a afirmat reprezentantul Romsilva, citat în comunicatul de presă menţionat.

Conform sursei citate, Ioan Deneş a inspectat şi modul în care au evoluat perdelele forestiere constituite pe terenurile aparţinând Hergheliei Jegălia, situate în vecinătatea autostrăzii A2. „Herghelia Jegălia, cu o existenţă de peste 100 de ani, are un efectiv de 223 de cabaline şi este destinată creşterii şi ameliorării genetice a raselor Cal de sport românesc şi Semigreu. Două dintre obiectivele principale ale hergheliei sunt: organizarea sistematică a concursurilor oficiale din calendarul Federaţiei Ecvestre Române la disciplinele sărituri peste obstacole, dresaj (Cupa Canaval şi Cupa Calului de sport românesc), precum şi furnizarea celor mai bune exemplare pentru debut şi testarea în competiţii oficiale sportive de călărie către cele mai performante filiale ale Clubului Hipic ‘Romsilva’, cum sunt Depozitele de armăsari Târgu Mureş, Dumbrava, Arad şi Herghelia Izvin. Formarea Calului de sport românesc a început la Herghelia Sâmbăta de Jos. Obiectivul ameliorării acestei rase este creşterea perfomanţelor pentru disciplinele sportive: sărituri peste obstacole, proba completă de călărie, dresaj precum şi îmbunătăţirea şi consolidarea însuşirilor necesare unui cal utilitar, unui cal de şa foarte bine adaptat condiţiilor de mediu din România. Semigreul românesc este o rasă de tracţiune intermediară, fiind un cal adaptat condiţiilor din Câmpia Română”, se mai menţionează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?