Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Deputatul Nicușor Halici: Modificările aduse legislației electorale dau cetățenilor români aflați în diaspora posibilitatea să voteze

Camera Deputaților a adoptat, decizional, miercuri, cu 228 voturi „pentru“ și unul „împotrivă“ proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Proiectul de lege mai sus amintit a intrat în dezbaterea plenului după ce, marţi, Comisia Juridică a adoptat un raport favorabil pentru acesta, aprobând mai multe modificări faţă de varianta Senatului, la solicitarea Autorităţii Electorale Permanente.

Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, deputatul PSD de Vrancea Nicușor Halici, a declarat că modificările aduse Legii electorale dă dreptul cuvenit fiecărui cetățean român aflat în diaspora să voteze, deoarece suportul logistic este asigurat în cadru legal. Deputatul este convins că nu vor mai fi probleme la alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an. „Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală dă posibilitatea ca fiecare cetățean român aflat în diaspora să poată vota. Concret, românii din diaspora au posibilitatea să voteze de vineri, dinaintea alegerilor, până duminică, inclusiv, la ora 21.00, la secțiile în care sunt arondați. De altfel, mai avem și votul prin corespondență foarte bine reglementat ca pentru cetățenii din diaspora procesul de vot să fie mult mai facil. Din aceste motive, eu consider că cetățenii din diaspora au toate posibilitățile fizice și tehnice pentru a putea vota“, a spus Nicușor Halici.

Deputatul a precizat că propunerea UDMR de a introduce liste suplimentare pe suport de hârtie în cazul în care softul electronic ar putea cădea, asigură transparența procesului electoral. „Aceste liste suplimentare se întocmesc în format scris și în România. Dacă 15 milioane de oameni pot vota, o parte din ei, și pe aceste liste suplimentare în format scris, și nu se îngreunează, având în vedere că în țară se votează doar o zi, cred că nici pentru cetățenii din diaspora nu va fi o problemă având în vedere că au timp trei zile. Cererea este întemeiată. Dacă suportul electronic sucombă, atunci cel scris rămâne. E vorba de transparență, de a avea certitudinea că nu se vor frauda alegerile“, a mai susuținut deputatul Nicușor Halici.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, miercuri, cu 228 voturi „pentru“ și unul „împotrivă“ proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Astfel, a fost eliminat amendamentul care interzicea prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de ora 24,00, ora României, a zilei alegerilor. Legea prevede că listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, doar în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi. „Listele electorale suplimentare din străinătate generate în format electronic în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În situaţia disfuncţionalităţii sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hârtie şi cuprind numele, codul numeric personal şi semnătura alegătorului“, prevede textul adoptat.

Conform celor adoptate, „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate“.

Legea mai prevede că pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă. Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei. Numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

În diaspora votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică: „În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21,00“.

De asemenea, în diaspora, la ora 21.00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23.59.

Conform preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23.59 se va aplica şi în secţiile de vot din ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?