4 IULIE ZIUA CRUCII ROȘII ROMÂNE! 143 DE ANI DE ACTIVITATE UMANITARĂ!
“Ce trebuie să fac ca să mă numesc om?!”
“Fă ceea ce nu intră în contradictoriu cu imperativul categoric de a trata omul ca scop și niciodată ca mijloc. Niciodată nu trebuie să îți tratezi semenul ca pe un mijloc de satisfacție a propriilor interese.” [aparține filzofului german IMMANUEL KANT]
Acum 143 de ani, în vara anului 1876, un grup de intelectuali români (Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C. A. Rosetii, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila) conduși de prințul Dimitrie Ghica, primul președinte a Crucii Roșii Române (1876-1897), animați de meditațiile filozofului Immanuel Kant, au semnat actul de înființare al Crucii Roșii Române, în holul spitalului Colțea din București. De atunci și până astăzi, Crucea Roșie Română a evoluat în funcție de politicile statului, dar niciodată nu și-a uitat cele șapte Principii Fundamentale ale Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care derivă din ceea ce noi cunoaștem sub numele de “valorile moral-creștine ale societăților umane”.
Crucea Roșie Română și-a diversificat activitatea prin numărul mare de voluntari, prin abnegația și dăruirea pe care le-a inoculat-o acestora în activități umanitare. O delegație de voluntari, de la Filiala de Cruce Roșie Vrancea, condusă de doamna președinte Laura Breană, a participat la evenimentele organizate în data de 4 Iulie 2019, la București – Palatul Elisabeta, de Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta – Președitele Crucii Roșii Române.
Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea: “Pe parcursul celor 22 de ani de activitate umanitară, am înțeles că ceea ce ne-a deteminat, în echipă, să alegem Crucea Roșie înaintea treburilor personale și a orelor de odihnă a fost DRAGOSTEA FAȚĂ DE OAMENI! Ne-am dorit ca oamenii să se simtă ca într-o familie, respectați pentru condiția lor umană, înteleși pentru impasul în care s-au aflat, dispusi la rândul lor să ajute alți oameni. Cred că lecția umanității se învață și îmi doresc să transmit acest lucru tuturor vrâncenilor. Fiți întotdeauna alături de oameni! La Mulți Ani Crucea Roșie!!!“.
CRUCEA ROȘIE ROMÂNĂ
Misiune: Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fară nico discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, aparteneță socială sau politică.
Viziune: Prin acțiunea sa umanitară, Crucea Roșie Română se adaptează schimbărilor din cadrul societății pentru a putea sprijinii comunitățile să facă față situațiilor de criză și suferinței umane.
Crucea Roșie Română este organizată după principiul teritorial, 47 de filiale județene și filiale ale sectorului Municipiului București și își desfășoară activitatea în baza Legii Proprii, Statutului și a Principiilor Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilă Roșie, adoptate în mod oficial în anul 1965, la Viena, în cadrul a celei de-a 20-a conferință internatională a Crucii Roșii.
În cadrul mișcării, Comitetul Internațional al Crucii Roșii are rolul de a promova și de a urmări respectarea Principiilor Fundamentale de către toate componentele Mișcării. Cele 7 principii alcătuiesc un întreg indivizibil: UMANITATE, IMARȚIALITATE, NEUTRALITATE, INDEPENDENȚĂ, VOLUNTARIAT, UNITATE, UNIVERSALITATE.
LA MULȚI ANI, CRUCEA ROȘIE ROMÂNĂ!
„De 143 de ani, mii de voluntari de Cruce Roșie, ghidați de principiul umanității și-au unit forțele pentru a fi prezenți acolo unde oamenii au avut cea mai mare nevoie. Ziua de 4 iulie este un motiv de sărbătoare dar și un momentul în care ne amintim cu respect și recunoștință de cei care au pus bazele celei mai vechi și prestigioase organizații din Romania. Este vorba despre mari personalități ale istorie române precum prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino, Dr. Carol Davila. Timp de 143 de ani multe personalități ale vremii și-au legat destinele de activitatea noastră umanitară. Începând din anul 2015, Crucea Roșie Română are ca președinte pe Majestatea Sa Margareta continuând o tradiție istorică începută de Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina Elena. Mulțumim Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei pentru onoarea de a a fi președintele organizației noastre pentru un nou mandat de 4 ani.
La nici trei săptămâni de la înființare, în data de 20 iulie 1876, prima ambulanță a Crucii Roșii Române a plecat într-o misiune umanitara pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre. Prima misiune a Crucii Roșii Române avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor răniți, indiferent de tabăra din care făceau parte. Din acest moment, 143 de ani fără întrerupere, Crucea Roșie Română s-a aflat în prima linie a asistenței umanitare, oriunde pentru oricine. Amintim astfel, contribuția surorilor de Cruce Roșie care au alinat suferința răniților și bolnavilor în timp de război, care au tratat copii, tineri și bătrâni în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză și care au contribuit la reîntregirea familiilor separate de război sau de regimul opresiv. Nu-i uităm, de asemenea pe voluntarii care au distribuit hrană persoanelor ce sufereau de foame, au construit adăposturi pentru cei ce au rămas fără case în urma inundațiilor, cutremurelor, războiului sau au împărțit haine și pături pentru a asigura căldură în timpul frigului extrem.
Fiecare generație de voluntari și-a scris propria istorie a binelui. Fiecare generație a salvat și a schimbat vieți chiar și în cele mai dificile circumstanțe. Astăzi, mulțumesc generației actuale de voluntari care întocmai înaintașilor lor, își dăruiesc energia și timpul pentru a le fi aproape celor vulnerabili. 7 000 de voluntari, 400 de angajați și 570 000 de beneficiari este bilanțul anul 2018. Suntem mândri și recunoscători pentru munca lor, pentru diferența pe care o fac în rândul comunităților.
Astăzi, dorim să provocăm cât mai mulți oameni să devină voluntari și să trăiască acest sentiment nobil de împlinire și de iubire față de cei aflați în nevoie. Si cel mai simplu gest prin care poti face asta este să donezi sânge. Facem un apel public către români să își îndrepte atenția către oamenii ale căror vieți depind de donarea de sânge și să meargă către centrele de transfuzie din toată țara pentru a dona.
Promovarea donării de sânge are o tradiție de peste 50 de ani în Crucea Roșie Română. Anul acesta ne-am propus o abordare nouă prin care să aducem acest subiect mereu în actualitate la știri. Am propus posturilor de televiziune și radio să personalizeze microfoanele cu mesajul Donează sânge constant. Mulțumim mass media din România care au susținut această campanie și sperăm ca un număr cat mai mare de instituții de presă să ni se alăture. Este momentul de voluntariat al mass media.
În ceea ce ne privește, vom continua să inspirăm, încurajăm, facilităm și promovăm, zi de zi, activitățile umanitare care previn și alină suferința umană, contribuind astfel la menținerea și promovarea demnității umane și a valorilor umanitare. Astăzi, la moment aniversar, doresc să mulțumesc tuturor celor care au ales să fie alături de Crucea Roșie Română, parteneri, sponsori, donatori, prieteni, voluntari și susținători și îi invit să rămână alături de noi, pentru că doar împreună putem scrie mai departe istoria binelui. La mulți ani, Crucea Roșie Română!“, este mesajul directorului general al Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter.
Comunicat de presă