Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Luni încep probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat; prima probă, la limba română

Luni, 1 iulie, vor începe probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2019, prima probă fiind la limba și literatura română.

Astfel, candidații înscriși vor susține luni proba scrisă la limba și literatura română, urmată de proba obligatorie a profilului ce va avea loc miercuri, pe 3 iulie, iar joi, pe 4 iulie, va fi proba la alegerea profilului/ specializării.

Examenul începe la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli se va face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul pentru redactare a lucrării scrise este de 3 ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Potrivit calendarului, afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) și este urmată de depunerea contestațiilor (atenție, că intervalul orar este între 12:00 și 16:00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 13 iulie.

 

Rezultatele simulărilor, îngrijorătoare

În luna martie, elevii de clasa a XII-a au susținut simulările la Bacalaureat, iar rezultatele pentru mulți dintre ei nu au fost deloc încurajatoare. E drept că de atunci și până acum elevii au mai avut timp la dispoziție pentru a se pregăti, așa că ne așteptăm la note mai mari.

Reamintim că, în martie, dintre cei 2.221 de elevi vrânceni de clasa a XII-a (învățământ de zi), la proba de limba şi literatura română s-au prezentat 2.082, dintre care note sub 5 au luat 636 elevi, note între 9 şi 9,99 au fost 139 şi 7 elevi au obţinut nota 10. La a doua probă (matematică sau istorie) au fost prezenţi 2.061 elevi, dintre care note sub 5 au luat 892, note între 9 şi 9,99 au fost 146, iar 15 elevi au obţinut nota 10. La a treia probă, cea la alegere, au fost prezenți 2.022 elevi, dintre care note sub 5 au luat 676, 193 de note au fost între 9 şi 9,99, iar 12 elevi au obţinut nota 10.

Colegii de la învățământul seral s-au prezentat într-un număr foarte mic și au obținut note foarte mici. Astfel, dintre cei 204 de elevi înscriși la proba de limba şi literatura română, au fost prezenți doar 19, din care 17 au luat note sub 5, iar la matematică, dintre cei 13 elevi prezenți, niciunul nu a luat notă peste 5.

 

Interdicții la examen

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor  personale, stabilită  de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiţi în examen.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/ la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/ asistenţi din centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul. Candidaţii care încalcă regulile menţionate mai sus sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen“, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii eliminaţi din examen nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureatului.

 

Eliberarea diplomei de Bacalaureat

Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului, în urma promovării examenului, absolventului i se eliberează o diplomă. Diplomele de bacalaureat se completează cu datele din catalog numai de către secretarii liceelor la care absolvenţii au promovat ultima clasă şi vor fi semnate de către aceştia şi de către preşedintele comisiei din centrul de examen, în termen de cel mult 10 de zile de la terminarea examenului de bacalaureat. Pe diplome se aplică ştampila unităţii de învăţământ la care candidatul a absolvit ultima clasă de liceu.

Pentru candidaţii care au susţinut examenul de bacalaureat în alt centru de examen decât unitatea de învăţământ absolvită, inclusiv pentru cei care au susţinut bacalaureatul în alt judeţ, completarea diplomei se face de către secretarul unităţii de învăţământ la care candidatul a absolvit ultima clasă de liceu, în baza extrasului din forma tipărită a catalogului electronic primit de la centrul de examen la care candidatul a susţinut bacalaureatul. Diploma va fi semnată de secretarul unităţii de învăţământ la care candidatul a absolvit clasa a XII-a/ a XIII-a şi de către preşedintele din centrul de examen la care candidatul a susţinut probele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?