Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Tradițiile, aduse în actualitate la Soveja

În perioada Rusaliilor, la Soveja au avut loc întâlniri de prezentare și cunoaștere a tradiției, între experți și oamenii satului, în diferite locuri precum gospodăriile sătenilor și parcul comunei, pentru a aduce în prezent tradiția și costumul popular specifice zonei, în cadrul proiectului de cercetare „Meridianul Miorița Soveja- Cașin”, elaborat de Fundația „Simion Mehedinți”, în parteneriat cu Consiliul Local și Școala Generală „Simion Mehedinți”.
Acest proiect, alcătuit din două componente, „În căutarea frumosului pierdut” și „Icoane rustice”, a avut debutul în 2018, la inițiativa familiei Constantin Macarie- profesor de limba română la școala „Simion Mehedinți” Soveja în perioada 1963-2007, director școlar din Rucăreni și Dragosloveni timp de 16 ani, alături de soția sa Florica Macarie, învățătoare la Școala din Soveja zeci de ani până la perioada de pensionare. Proiectul se află în stadiul de colectare de informații și fotografii care vizează tradițiile Sovejei.
Colectarea tuturor datelor și informațiilor va avea ca rezultat: elaborarea unei cărți de 100 de pagini, editată în 100 de exemplare – „Meridianul Miorița Soveja-Cașin”, însoțită de materiale (DVD) ce vor ilustra nunta sovejană de-a lungul timpului, artă populară: încondeiatul ouălor, țesutul, prelucrarea lemnului – șindrila, ornamentica locuinței – arhitectura locală: sculptura florariilor caselor. De asemenea, la momentul lansării cărții, va fi lansat și filmul „Nunta sovejană”, în care va fi reconstituită nunta tradițională.
Aceste materiale urmează a fi trimise în toată zona GAL-ului Valea Trotușului- grupuri de administrații locale din Valea Trotușului (proiectul fiind lansat prin aceste instituții) cât și a Vrancei (biblioteci, școli și centre culturale).
Fundația „Simion Mehedinți” este și fondatoarea muzeului „Miorița”, unicul din țară cu centru documentar aflat în incinta școlii „Simion Mehedinți” încă din anul 2018 , inaugurat cu ocazia acțiunii „La Izvoarele Mioriței”.
Despre această activitate, Constantin Macarie povestește: „Dedicată Rusaliilor, acțiunea intitulată „Nu suntem singuri, suntem generații – costumul popular sovejan- unitate în diversitate”, organizată de fundația sovejană, a însemnat o nouă etapă a întâlnirilor între generații, (copii, tineri, adulți, bătrâni,) păstrători și purtători ai costumului popular, adevarate ,,Icoane rustice”, ca expresie a forței creatoare a sovejenilor. A fost un prilej de evocare de către purtători și păstrători, a marilor creatori de costum popular dispăruți. Acțiunea s-a circumscris marelui proiect european derulat de fundația sovejană Meridianul Miorița – Soveja-Casin- în căutarea frumosului pierdut. Și costumul popular este, în opinia mea, o treaptă spre Miorița. În multitudinea sa de forme geometrice, artistice pe care le afișează spre odihnă și sărbătoarea sufletului, este expresia căutării frumosului de către sovejan, frumos ce a atins punctul culminant – Miorița. Copii, tineri, adulți, bătrâni au deschis LADA DE ZESTRE a câtorva case, nu spre vânzare, ci spre lauda mâinilor și minților harnice, talentate, de geniu ale sovejanului. Mulțumirile și prețuirea noastră, celor ce au dat viața acestei manifestări „din poartă în poartă””.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?