Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

O fetiță de 5 luni a murit din cauza rujeolei; numărul celor diagnosticați cu această boală este în creștere

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 17 mai, este 16.800, din care 64 de decese. În perioada 13 – 17 mai au fost raportate 83 de cazuri nou confirmate în 13 județe și în municipiul București. Cele mai multe au fost în Neamț – 40, iar în Vrancea s-au confirmat 4 cazuri noi de rujeolă.

De la începutul anului, în Vrancea au fost confirmate 15 cazuri de rujeolă, din 18 suspiciuni, cel mai recent caz care a fost confirmat fiind înregistrat la un copil în vârstă de 7 ani, din mediul rural. „Procentul este destul de mare. Virusul este deja în circulație populațională. Rujeola prezintă în continuare o situație deosebită pentru noi. Dacă am avut o perioadă de acalmie, ne va lovi un val nou de rujeolă. Nu s-a terminat. Rujeola continuă să evolueze, nu știu când se va termina. Părinții încă sunt reticenți la vaccinare și încă nu sunt conștienți că vaccinarea este benefică pentru copiii lor. Din nefericire, cu toate aceste informații cu care sunt bombardați, ei tot nu sunt convinși că rujeola este un risc pentru copiii lor. Noi încercăm să combatem aceste informații cât de mult putem, dar depinde și de fiecare părinte în parte cum alege să aplice informația. Numărul cazurilor este în creștere, ceea ce înseamnă că nu reușim să-i convingem, atât de mult pe cât ne dorim”, ne-a declarat Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.

Distribuția cazurilor de rujeolă după expunere a arătat, în 2018, că un factor important al acestor cazuri a fost mediul de spital, în timp ce mediul familial ocupă 32% din ponderea cazurilor de rujeolă. Distribuția cazurilor de rujeolă pe grupe de vârstă a arătat că numărul cel mai mare de cazuri a fost la copiii sub un an de zile, neeligibili la vaccin contra rujeolei, copii care ar trebui să fie protejați prin vaccinarea celorlați. Potrivit medicilor, toate grupele de vârstă sunt afectate de rujeolă. La copiii sub un an, incidența cea mai mare este în mediul rural, din varii motive: acces scăzut la serviciile de sănătate, educație medicală scăzută, familii dezorganizate, statut social scăzut.

Acoperirea vaccinală în Vrancea este sub 95%, lucru care a permis acumularea unei mase susceptibile de persoane care să dezvolte rujeola și să o disemineze celorlați. Motivele nevaccinării au fost neprezentarea la vaccinare sau refuzul nejustificat. Anul trecut, în Vrancea s-a înregistrat un deces la o fetiță de 5 luni, au fost 9 focare familiale în toate mediile, dintre care 5 în Focșani, iar 4 în Mărășești. De asemenea, au fost afectați și copiii din grupa de vârstă de 5 – 9 ani, care trebuiau să fie vaccinați cu două doze, dar nu au fost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?