Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

BACTERIE UCIGAŞĂ la Spitalul Judeţean! Un pacient A MURIT! DSP acuză folosirea ABUZIVĂ a antibioticelor de către medicii din spital


Alertă la Spitalul Județean de Urgență Focșani, după ce mai mulți pacienți au contactat o bacterie periculoasă, care poate provoca decesul. Compartimentul de Urologie al Spitalului Județean de Urgență Focșani a fost închis, după ce trei pacienți internați aici au contractat Clostridium difficile,  din cauza tratamentului abuziv cu antibiotice. Un pacient de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și alți doi de la Secția de Boli Infecțioase au fost diagnosticați , de asemenea, cu această bacterie.

    Șase pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență Focșani s-au îmbolnăvit în lunile ianuarie și februarie cu o bacterie periculoasă, care, netratată, poate provoca decesul persoanei infectate. Este vorba de bacteria Clostridium difficile, care este prezentă la nivelul intestinului subțire, acțiunea ei nocivă fiind declanșată de consumul abuziv de antibiotice. Confirmarea prezenței acestei bacterii la mai mulți pacienți din Spitalul Județean  a dispus un control al epidemiologilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
    Primul caz de clostridium difficile a fost confirmat la un pacient care a și decedat. „Pacientul M.S. operat și transferat pe secția de ATI nu a fost urmărit corespunzător de către personalul medical. Conform foii de observație, pacientul a  prezentat în data de 14.1.2015 un scaun în cantitate foarte mică și un scaun diareic apos, de culoare verzuie, din care s-a recoltat coprocitograma de către asistentul de tură, care susține că a trimis proba în laborator imediat după recoltare. Până în ziua decesului, 18.01.2015, pacientul a mai prezentat un singur scaun în cantitate foarte mică pe data de 15.01.2015. În registrele laboratorului proba apare înregistrată în data de 17.01.2015. Pacientului i s-a confirmat infecția cu clostridium difficile, post-mortem”, se arată în raportul DSP. În urma investigării acestui caz, epidemiologii DSP au constatat că vina este a cadrelor medicale, care nu au urmărit pacientul corespunzător, mai ales că proba a fost înregistrată cu întârziere în laborator.

   Alte trei cazuri, diagnosticate în Compartimentul de Urologie

    Cel de-al doilea caz cu Clostridium difficile a fost confirmat în compartimentul de Urologie. Mai exact este vorba de un pacient operat de adenom de prostată, care a fost internat pe 28.11.2014, și a primit tratament cu antibiotice până când a fost externat. Apoi încă alte trei săptămâni el a primit tratament cu antibiotic, în regim ambulatoriu. Astfel, pacientul a ajuns pe 27 ianuarie în Secția de Boli Infecțioase cu scaune diareice, unde, după ce a fost consultat și i s-au prelevat probe, a fost trimis acasă. Pacientul a ajuns iar pe 30 ianuarie tot la Secția de Boli Infecțioase, unde i s-a pus diagnosticul de Clostridium difficile. Potrivit raportului DSP, în primele zile ale lunii februarie, alți doi pacienți internați în Compartimentul de Urologie au fost diagnosticați cu această bacterie. „Pacientul F.D., operat de adenom de prostată, internat în data 12.01.2015, afebril pe toată durata spitalizării, fără urocultură, primește tratament cu antibiotice (Gentamicină, Norfloxacin+Amoxiplus, Ceftamil, Biseptol) până la externare în data de 27.01.2015, urmat de tratament în ambulatoriu cu Tavanic 14 zile. Pacientul se internează pe 03.03.2015 în Secția de Boli Infecțioase cu simptomatologie de BDA (n.r. – boală diareică acută) cu Clostridium difficile, pentru care primește de la internare tratament cu Vancomicină. Pacientul C.M., operat de adenom de prostată, internat în data de 03.02.2015, afebril pe toată durata spitalizării, urocultură negativă, a primit tratament cu antibiotice (Ciprofloxacin, Cefort, Ampicilină). În urma anchetei epidemiologice a reieșit folosirea abuzivă a antibioticelor, care favorizează apariția infecției cu Clostridium difficile”, se arată în raportul întocmit de medicii epidemiologi ai DSP.

    Pacienți infectați din cauza cadrelor medicale

    Și în Secția de Boli Infecțioase au fost confirmate două cazuri de infecție cu clostridium difficile, din cauza nerespectării protocolului de către cadrele medicale. Mai exact, din cauza unor date incomplete, salonul nu a fost dezinfectat, după ce în el fusese internat un pacient cu clostridium difficile. Astfel, pe 3 februarie, un pacient din compartimentul de Urologie, care fusese diagnosticat cu clostridium difficile, a fost transferat în Secția de Boli Infecțioase. În aceeași perioadă, în salon cu acel bolnav a fost internat un alt pacient, care a contractat infecția. „Pacientul G.I. se internează în data de 06.02.2015 în Secția de Boli Infecțioase, cu diagnosticul de pielonefrită, după ce, anterior, fusese operat de adenom de prostată în Spitalul de Urologie Iași.  În cursul spitalizării, pacientul dezvoltă scaune diareice pe data de 13.02.2015, când se confirmă infecția cu clostridium difficile. Cei doi pacienți mai sus menționați au fost internați în salonul 6 din sectorul III B, în aceeași perioadă”, se mai arată în raport. Tot în acel salon a mai fost internată o altă pacientă cu aceeași infecție. „În salonul 6 din IIIB a fost internată în perioada 28.01.2015-09.02.2015, din 02.02.2015 în regim hidric la domiciliu și sub tratament cu Vancomicină, pacienta V.M., diagnosticată cu infecție cu clostridium difficile, în data de 30.01.2015. De asemenea, asistenta care a predat tura nu a completat în registrul de evidență că pacienta se externează și, drept urmare, nu s-a făcut dezinfecție terminală. Cei doi pacienți constituie infecții nosocomiale ale secției de Boli Infecțioase, ca urmare a nerespectării protocolului”, se mai arată în raportul DSP.

DSP: În Spitalul Județean se administrează antibiotice fără rost și nu sunt respectate normele de igienă

    În urma anchetei epidemiologice derulate, medicii din cadrul DSP  au stabilit că pacienții nu sunt monitorizați corespunzător pe toată perioada spitalizării, se administrează antibiotice fără susținere clinică și nu se respectă normele de igienă. „Nu se poate specifica dacă s-au respectat condițiile de igienă personală, dacă a existat echipament între pacientul cu simptomatologie și medic, asistent, infirmier, contacții din salon sau aparținători, dar multitudinea cazurilor poate sugera suspiciunea nerespectării normelor de igienă. Se administrează antibiotice fără susținere clinică sau paraclinică. Pentru cele două cazuri de infecție nosocomială, cele de la boli Infecțioase, s-a concluzionat  că nu s-a făcut dezinfecția terminală conform protocolului deja existent”, se mai arată în raportul DSP.

   Reprezentanții Spitalului Județean susțin că ar fi vorba doar de trei cazuri

    În replică, reprezentanții Spitalului Județean spun, prin intermediul unui comunicat de presă, că sunt doar trei cazuri de clostridium difficile. În comunicatul de presă sunt exemplificate doar cazurile din  Compartimentul de Urologie. „Ca urmare a metodologiei Ministerului Sănătății prin care se supraveghează și se urmăresc cazurile de infecții cu Clostridium difficile, Compartimentul de Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale al spitalului a sesizat apariția acestei bacterii la trei pacienți din compartimentul Urologie. Această situație a fost adusă și la cunoștință Compartimentului de Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Vrancea. Conform protocolului intern privind managementul cazului de infecții cu Clostridium difficile, pacienții au fost transferați și izolați în Secția Boli Infecțioase, unde au urmat tratament corespunzător. Evoluția pacienților a fost foarte bună, în momentul de față aceștia fiind externați”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanților Spitalului Județean.
    Deși în raportul DSP se arată clar că cele două cazuri de clostridium difficile din secția de Boli Infecțioase au apărut pentru că ” nu s-a făcut dezinfecția terminală conform protocolului deja existent”, reprezentanții Spitalului Județean susțin contrariul. „Cazurile apărute în unitatea sanitară au fost sporadice, neavând legătură epidemiologică și au fost cazuri post antibioticoterapie”.

   Compartimentul de Urologie, închis temporar

    După efectuarea controlului, DSP a dispus o serie de măsuri pentru Spitalul Județean. Printre acestea se numără izolarea bolnavilor cu infecția de clostridium difficile, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție, dar și modificarea politicii privind terapia cu antibiotice. „Personalul trebuie să respecte măsurile de igienă personală și colectivă după manipularea bolnavilor cu infecția clostridium difficile. Să se modifice politica de antibiotico-terapie, optând pentru terapia țintită și să se respecte ghidurile pentru terapia cu antibiotice preoperator. Având în vedere apariția cazurilor de recădere cu infecție clostridium difficile, se recomandă folosirea Metronidazolului ca agent  de primă linie pentru cazurile cu infecție clostridium difficile de severitate redusă sau medie, Vancomicina fiind administrată în formele de boală cu severitate mare. Se recomandă să nu se externeze pacientul cu infecție clostridium difficile până la finalizarea tratamentului și remiterea simptomatologiei. Să se respecte protocolul instituit de compartimentul de prevenire și control al infecțiilor nosocomiale pentru managementul cazurilor de infecție cu clostridium difficile”, se mai arată în raportul DSP. 
    De altfel, din cauza apariției cazurilor de infecție cu clostridium difficile, conducerea Spitalului Județean a dispus închiderea temporară a Compartimentul de Urologie, pentru a se efectua lucrări de igienizare, iar pacienții cu afecțiuni urologice au fost mutați în două saloane din Secția de Chirurgie. „Măsurile luate de către spital pentru evitarea înmulțirii cazurilor în Compartimentul  Urologie au fost radicale: închiderea temporară a compartimentului, urgențele majore urologice fiind direcționate către secția chirurgie, care a pus la dispoziție două saloane; igienizarea (văruire, vopsire, schimbarea instalațiilor sanitare, etc) urmată de dezinfecția terminală cu substanțe biocide a întregului compartiment”, se arată în comunicatul de presă al Spitalului Județean.  În plus, a fost sesizată comisia privind antibioticoterapia și antibioticoprofilaxia, din care fac parte medici din specialitățile infecțioase, chirurgie, pediatrie, interne, epidemiologie și farmacie. Această comisie va analiza situația creată, va schimba politica administrării antibioticelor în sensul unei terapii țintite și se vor lua măsurile necesare pentru a preîntâmpina astfel de situații.

   Arhitecta Casei Poporului, ucisă de Clostridium Difficile. Care sunt simptomele

    Infecțiile cu Clostridium Difficile provoacă probleme digestive grave, greu tratabile, care pun în pericol viața pacienților. Potrivit smedicilor epidemiologi, decesul apare la peste 10 pacienți infectați dintr-o sută. Bacteriile de tipul Clostridium pot determina infecții digestive, infecții ale structurilor tisulare profunde, infecții ale pielii și țesuturilor moi, dar și bacteriemie. În Ghidul de diagnostic, tratament și prevenire a infecțiilor determinate de clostridum difficile al Ministerului Sănătății, simptomele infecției cu clostridium diffcile sunt „diaree: scaune de consistență diminuată  și cu frecvență crescută; ileus – vărsături și constipație asociate unei imagini radiologice sugestive de distensie enterală; megacolon toxic”. În cazul megacolonului toxic, pentru a atrata pacientul cu această infecție, medicii chirurgi sunt nevoiți să scoată colonul.
    Colita cu clostridium difficile afectează persoanele în vârstă internate în spital pe termen lung sau care urmează tratamente medicamentoase pe termen lung și apare, de obicei, după utilizarea antibioticelor.  De exemplu, Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, a murit în urma infectării cu bacteria clostridium difficile, pe perioada celor trei luni în care a fost internată la Spitalul Județean Timișoara și, ulterior, la Spitalul Floreasca, după ce a fost rănită într-un accident rutier. Inițial, în mass-media s-a propagat o informație conform căreia arhitecta decedase în urma complicațiilor medicale survenite după accident. În realitate însă, medicii legiști au descoperit că Anca Petrescu a decedat din cauza unei puternice infecții, constatând o „septicemie toxică”.

   Igiena e sfântă

    Potrivit presei centrale, bacteria clostridium difficile a fost descoperită cu aproximativ doi ani în urmă în spitalele românești, deoarece până atunci nu existau teste de identificare a acesteia, și a devenit atât de răspândită încât medicii estimează că, în fiecare an, peste 14.000 pacienți se infectează în spitale cu acest germen. De anul trecut, Ministerul Sănătății a instituit obligația spitalelor de a monitoriza aceste infecții. Medicii recomandă populației să acorde atenție sporită igienei, în special atunci când vizitează o persoană internată în spital. Spălatul mâinilor cu apă și săpun previne contaminarea. „Este complet interzis să aduceți copii în vizită la bolnavii cu clostridium difficile. Nu trebuie să vă așezați pe patul bolnavilor și se recomandă să reduceți pe cât posibil contactul cu purtătorii”, recomandă epidemiologii.

26 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?