Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: ”Liniște, la Balada se citește!”; discuții despre cărți, natură și viață cu actrița Monica Davidescu

Elevi de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Liceul Tehnologic „G. G. Longinescu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” au participat, ieri, la evenimentul de lectură și carte organizat, la Sala Balada, de Consiliul Județean Vrancea și intitulat ”Liniște, la Balada se citește!”. A fost cea de-a doua zi de desfășurare a evenimentului. Actrița Monica Davidescu și realizatorul tv Florin Sașca, alături de Editura Litera, i-au provocat pe tineri la lectură și discuții despre cărți, natură și viață.

Toți participanții au primit în dar câte o carte de călătorii, semne de carte, stickere și o carte de istorie a românilor. Actrița i-a invitat pe elevi să deschidă la o anumită pagină din cartea de istorie a românilor primită și să citească 5 minute pentru a simboliza lectura. În urma acestui gest simbolic, au fost discutate impresiile elevilor legate de cele citite.

Realizatorul tv Florin Sașca a vorbit despre natură, menționând și despre zona Vrancei și obștile ei înființate cu aproximativ 2 000 de ani în urmă: „Aveți o zonă foarte frumoasă cu Munții Vrancei. Vreo 40% din Munții Vrancei sunt în proprietatea acestor obști. Adică adunări de oameni care folosesc în comun și în armonie cu natura, un bun. Ar trebui să fiți mândri de asta și ar trebui să știți despre asta”. „Țineți cont că cititul vă deschide o întreagă lume, vă deschide nenumărate oportunități și s-ar putea să vă dea o idee despre ce vreți să faceți cu viața voastră mai târziu”, a transmis elevilor, în încheiere, Florin Sașca.

În urma celor patru sesiuni de citit alături de elevii vrânceni, pe parcursul a două zile, actrița Monica Davidescu spune despre aceștia: „Cred că sunt copii cuminți, mai fac o glumă. Dar mie îmi place foarte mult să comunic cu ei. Eu consider că trebuie să învăț de la ei și să aflu lucruri noi de la ei, atâta vreme cât și ei primesc de la noi o informație prețioasă. Și cred că informația prețioasă cu care Editura Litera a venit aici în acest an al cărții, este: învață să-ți câștigi informațiile singur, din cărți. Informează-te ca să nu mergi cu gloata după cum zic ceilalți, ci să îți iei singur deciziile. E foarte important să îi indemni pe copii la lectură, pentru că în felul acesta devin adulți responsabili”.

Tombola în urma căreia au fost oferite 10 premii, respectiv 9 premii în cărți și un premiu constând într-o tabletă, a avut loc și în a doua zi a evenimentului.

Evenimentul, inițiat și promovat de președintele Consiliului Județean Marian Oprișan, continuă astăzi la Focșani și Adjud. ”Mă bucur foarte mult că punem în practică acest proiect. Am mare încredere în generația viitoare, tinerii sunt cel mai de preț capital al țării noastre. Încurajez lectura în rândul copiilor și adolescenților, pentru că la această vârstă cărțile sunt esențiale pentru dezvoltarea gândirii și a imaginației și, în același timp, sunt importante repere care îi pot ajuta pe tineri să își aleagă meseria pe care o vor practica”, afirmă președintele Consiliului Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?