Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Un râs din Vrancea, vedetă în Slovenia

Celebră pentru urşii ei sălbatici din care exportă în Franţa pentru a fi reintroduşi în Pirinei, Slovenia a anunţat vineri aducerea unui linx din România pentru repopularea cu această specie a pădurilor sale, relatează AFP. „Primul linx destinat salvării populaţiei noastre cu această specie pe cale de dispariţie a sosit astăzi”, a declarat AFP, purtătorul de cuvânt al programului oficial Life Lynx.

Goru, un râs mascul de 27 de kilograme, capturat în România în februarie, va fi urmat de alte nouă exemplare din aceeaşi specie pentru a ajuta la înmulţirea populaţiei locale care a scăzut la aproape 20 de râşi.

Râsul capturat în Vrancea îşi va aduce contribuţia pentru salvarea de la dispariţie a speciei sale în regiunea Munţilor Dinari. Goru a fost prins cu ajutorul unei cuşti-capcane speciale, după care a fost transportat în zona de carantină unde a stat timp de o lună.

Slovenia, o ţară situată între Alpi şi Marea Adriatică şi ale cărei păduri acoperă jumătate din teritoriu, a reuşit în secolul trecut să salveze şi să înmulţească populaţia sa de urşi cifrată în prezent la aproape o mie de exemplare.

Niciun incident grav cu oamenii nu a fost raportat în ultimele decenii, iar pagubele provocate crescătorilor de animale au rămas stabile în pofida creşterii populaţiei de urşi, potrivit autorităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?