Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

În „absolut toate liceele din Vrancea, se consumă substanțe psihoactive”; cel mai tânăr consumator are 9 ani! Oprișan cere stoparea acestui fenomen

Președintele Marian Oprișan solicită implementarea unui plan de măsuri în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise de către copii și tineri

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a demarat o campanie pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, consumului de alcool și droguri de către copii și tineri, prin instituțiile publice cu competențe în asigurarea unui climat corespunzător de siguranță civică.

La nivelul județului Vrancea, fenomenul consumului de substanțe interzise în rândul elevilor, tinerilor și adolescenților este în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea nedepășind media națională. Acest fenomen reprezintă o problema reală, în urma monitorizărilor rezultând faptul că, în absolut toate liceele din județul Vrancea, se consumă substanțe psihoactive, vârsta consumului fiind într-o scădere îngrijorătoare, ajungând până la clasele primare (cel mai mic copil detectat că a consumat asemenea substanțe având 9 ani).

De asemenea, o reală problemă o constituie comercializarea de alcool și tutun minorilor de către anumite unități economice, fenomen greu de stopat din cauza sancțiunilor mici prevăzute de legislația în vigoare. Cluburile și discotecile, frecventate de tineri în vacanțe și weekend-uri, reprezintă mediul propice pentru debutul consumului de băuturi alcoolice sau substanțe interzise.

Dezbaterile acestor aspecte, precum și pericolele la care se expun persoanele prin consumarea acestor substante, au avut loc în data de 18.04.2019, în cadrul ședinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea. Au participat reprezentanți din partea: Primăriei Focșani, Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate, Unității de Primiri Urgențe Focșani, Inspectoratului Școlar Județen Vrancea și Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.

Părinții sunt sfătuiți să fie mai atenți la felul în care copiii își petrec timpul liber, dar și la activitățile pe care aceștia le desfășoară în timpul și după orele de curs, și să nu lase această sarcină doar în responsabilitatea cadrelor didactice. S-a constatat că majoritatea părinților sunt într-o stare de negare, neacceptând adevărul atunci când sunt înștiințați de organele competente că fiul/fiica lor a fost identificat/ă că a consumat sau comercializează substanțe interzise.

Pe de altă parte, profesorii și directorii de școli nu fac cunoscute aceste incidente legate de consumul de substanțe interzise, din dorința de a proteja copiii și familiile acestora sau de a nu prejudicia reputația școlii.

A fost apreciat util și necesar ca în cadrul orelor de dirigenție, în cadrul „Școlii Altfel” și a altor activități organizate în unitățile de învățământ, să se dezbată mai mult acest subiect și să fie prezentată părinților această realitate.

În urma discuțiilor, s-a propus materializarea unui plan de acțiune, pentru a stopa acest fenomen și a proteja copiii de consecințele nocive, atât fizice, cât și psihice, ale substanțelor interzise, alcoolului și tutunului, care să cuprindă:

  1. Propunere de modificare a legii nr. 61/1991, respectiv majorarea cuantumurilor amenzilor, precum şi majorarea perioadei de suspendare a activităţii localului public;
  2. achiziţionarea unui set complet pentru detectarea prezenţei substanţelor ori produselor stupefiante;
  3. Organizarea unor acţiuni, după cum urmează:
  4. pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale în baruri, cluburi, discoteci, săli de jocuri și locuri de agrement;
  5. pentru identificarea persoanelor care conduc vehicule pe drumurile publice, în timp ce se află sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive;
  6. pentru prevenirea și combaterea absenteismului şcolar, a consumului de băuturi alcoolice de către elevi şi minori, în zona unităţilor de învățământ.

 

Comunicat de presă

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vrancea

3 COMENTARII

  1. Mai rău ca in Mexic ! Din toate personele care comercializează la negru și cele care consum, debia au fost depistat doi ! Își face cineva treaba, sau încă dormim sa luam bani?

  2. Pentru a preîntîmpina aceste consumuri de substanțe psihoactive in randul elevilor din școli precum și eradicarea violenței în școli trebuie Trebuie neaparat prezenta unei patrule de jandarmi permanentă în timpul orelor de program. Se cunoaște si stie ca violența si consumul de droguri a atins cote alarmante. Prezenta unei patrule de jandarmi permanentă ar putea rezolvă foarte multe lucruri.

  3. Si Politia locala ar putea sa aiba o contributie in scopul formarii tinerei generatii pentru respectarea unor reguli.Foarte multi dintre cei mici insotiti de parintii lor au transformat parcarile din jurul blocurilor in locuri de joaca si alergat printre masinile parcate.Cei care platesc locurile in parcare pot fi viitori infractori daca au nesansa sa execute o manevra si sa loveasca un grup de micuti care alearga printre masinile parcate.Politia locala este dotata cu aparate de fotografiat si agentii sai pot executa cadre fotografice cu cei care zburda printre masini alergand sau pe biciclete si trotinete dupa care sa poarte discutii cu cei responsabili pentru a le arata daca fac bine sau rau.Si uite asa pas cu pas poate incercam sa aratam si celor care sunt in formare care sunt lucrurile de care trebuie sa tina cont in viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?