Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: DGASPC Vrancea, aproape de finalizarea procesului de dezinstituționalizare

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea a prezentat miercuri, la sediul instituției, proiectele: „Înfiinţare 4 locuinţe protejate şi un Centru de zi în comuna Măicănești, judeţul Vrancea” și „Înfiinţare 3 locuinţe protejate şi un Centru de zi în comuna Cîmpineanca, judeţul Vrancea”. La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, și reprezentanții autorităților publice locale partenere, primarii comunelor Măicăneşti și Cîmpineanca, Costel Necula și Tudorel Ivan.

Proiectele sunt cofinanţate prin Programul de Interes Naţional – „înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate, în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate”.

„Ca urmare a demarării de către România a procesului de dezinstituţionalizare și de închidere a tuturor centrelor cu o capacitate mai mare de 50 până în anul 2021, noi am depus o serie de proiecte, care vizează înfiinţarea a trei locuințe protejate în comuna Cîmpineanca și-i mulțumim domnului primar că ne-a sprijinit și ne este partener în acest proiect. De asemenea, mulțumim domnului primar din Măicăneşti pentru sprijinul pe care ni-l acordă în înfiinţarea a patru locuinţe protejate în comuna Măicăneşti. Locuințele din Cîmpineanca vor deservi actualii beneficiari ai Centrului de integrare prin terapie ocupațională Odobești. Acolo este un centru de tip vechi, cu capacitate mare, înfințat la 1975. În anul 2005, când a fost înființată DGASPC, acest centru ocrotea 314 beneficiari. În prezent ocrotește 100 de beneficiari și până la finele anului 2021 sperăm să ne încadrăm în planul de restructurare și acest centru să ocrotească maxim 50 de beneficiari.

          Pe lângă acest program național, noi am mai depus un număr de 3 proiecte prin care intenționăm înființarea a patru locuinţe protejate în localitatea Odobești și un Centru de zi, patru locuinţe protejate în localitatea Panciu și un Centru de zi, și trei locuințe protejate în comuna Dumitrești și un Centru de zi. De asemenea, suntem în plin proces de elaborare a unui proiect complementar, sperăm ca imediat după sărbătorile pascale să-l desfășurăm și pe acesta. La momentul de față, ne putem lăuda că la nivelul județului Vrancea mai avem doar două centre  cu capacitate mare. Este vorba despre Centrul de integrare prin terapie ocupațională de la Odobești și Centrul de îngrijire și asistenţă socială de la Măicăneşti, care a fost prevăzut cu o capacitate de 60 locuri, ocrotește în prezent 55 de beneficiari, iar acesta trebuie să ajungă să ocrotească doar 50 de beneficiari. Suntem în grafic cu tot ceea ce înseamnă dezinstituţionalizarea la nivelul județului Vrancea, lucru care nu ar fi fost posibil fără sprijinul Consiliului Județean și fără sprijinul autorităților locale”, a spus Daniela Nicolaș, director al DGASPC Vrancea.

 

DGASPC Vrancea are o vastă experiență în atragerea de fonduri europene și prin programe naționale. Cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, de-a lungul timpului, DGASPC a accesat toate liniile de finanțare. „Ne aflăm într-o nouă etapă în ceea ce privește infrastructura de asistenţă socială în Vrancea. Românii au o vorbă: Nevoia și neamul ne împing către mai bine. Da, într-adevăr, trebuie să creăm acel cadru optim, legal, și noi pentru asta ne-am adunat, ne dăm aportul pentru cetățenii județului Vrancea astfel încât să aibă parte de tot ceea ce le trebuie în viața lor de zi cu zi. Ne străduim ca și persoanele aflate în dificultate să aibă condiții bune. Președintele Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, a sprijinit și va sprijini întotdeauna elementele de asistenţă socială, de vulnerabilitate în fața comunității. Vom merge cât se poate de profund în ceea ce privește înfiinţarea de astfel de centre. Felicit autoritățile locale din cele două comune pentru aportul pe care și l-au dat pentru acest proiect. Domnii primari au înțeles că într-adevăr trebuie să existe aceste lucruri și sunt convins că se va pune în practică totul. Urez succes echipei de implementare și le stăm la dispoziţie pentru orice piedică vor întâmpina”, a declarat vicepreședintele CJ Vrancea, Dănuț Cristian.

 

Proiectul „Înfiinţare 4 locuinţe protejate şi un Centru de zi în comuna Măicănești, judeţul Vrancea” se derulează pe o perioadă de 19 luni având o valoare totală de 1 829,255 lei. Prin acest proiect, DGASPC Vrancea urmărește înfiinţarea şi dezvoltarea a patru locuinţe protejate pentru 16 persoane adulte cu dizabilităţi instituţionalizate în centrul de tip vechi-CIA Măicăneşti şi dezinstituţionalizarea lor în termen de 19 luni de la data semnării convenţiei de finanţare. De asemenea, se va înfiinţa un serviciu social comunitar de tipul Centrului de Zi pentru 30 persoane adulte cu dizabilităţi din comunitate sau din locuinţele protejate nou înfiinţate prin acest proiect, în termen de 19 luni de la data semnării convenţiei de finanţare. Vor fi instruite şi selectate nouă persoane angajate care vor deservi cele cinci servicii sociale nou create.

În cadrul proiectului se vor înfiinţa trei locuinţe protejate cu o capacitate de 4 locuri şi un centru de zi, într-o clădire care a fost pusă la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Vrancea – aflată în administrarea DGASPC Vrancea, clădire ce va fi renovată şi reabilitată pentru a oferi servicii sociale de tip Centru de Zi pentru 30 persoane cu dizabilităţi din comunitate. Grupul ţinţă al proiectului este format din 16 de persoane cu dizabilităţi aflate în prezent într-un centru de tip vechi, respectiv CIA Măicăneşti şi alte 30 persoane cu dizabilităţi din comuna Măicăneşti, care vor beneficia de servicii integrate.

 

Proiectul„înfiinţare 3 locuinţe protejate şi un Centru de zi în comuna Cîmpineanca, judeţul Vrancea” se derulează pe o perioadă de 19 luni având o valoare totală de 1.604.832 lei. Prin acest proiect, DGASPC Vrancea urmărește înfiinţarea şi dezvoltarea a trei locuinţe protejate, pentru 12 persoane adulte cu dizabilităţi instituţionalizate în centrul de tip vechi CITO Odobeşti şi dezinstituţionalizarea lor în termen de 19 luni de la data semnării convenţiei de finanţare, înfiinţarea unui serviciu social comunitar de tipul Centru de Zi, pentru 30 persoane adulte cu dizabilităţi din comunitate sau din locuinţele protejate, nou înfiinţate prin acest proiect, în termen de 19 luni de la data semnării convenţiei de finanţare.

Vor fi instruite și selectate nouă persoane angajate care vor deservi cele cinci servicii sociale nou create. În cadrul proiectului se vor înfiinţa trei locuinţe protejate, cu o capacitate de 4 locuri şi un centru de zi, într-o clădire pusă la dispoziţie de Consilul Local Cîmpineanca, clădire ce va fi renovată şi reabilitată pentru a oferi servicii sociale de tip Centru de Zi pentru 30 persoane cu dizabilităţi din comunitate.

Grupul ţinţă al proiectului este format din 12 de persoane cu dizabilităţi, aflate în prezent într-un centru de tip vechi, respectiv CITO Odobeşti şi alte 30 persoane cu dizabilităţi din comuna Câmpineanca, care vor beneficia de servicii integrate.

Crearea locuinţelor protejate şi a Centrelor de zi în vederea oferirii serviciilor de cazare, masa, cazarmament, a serviciilor de tip vocaţional, terapii de recuperare, asistenţă medicală primară cât şi servicii de integrare socio-profesională, se realizează, conform reprezentanţilor DGASPC Vrancea, în vederea angajării beneficiarilor pe piaţa muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?