Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

GALERIE FOTO: Slujbă de sfințire și depunere de coroane la Monumentul Eroilor Artileriști ai Regimentului 11 Artilerie

Militarii Garnizoanei Focşani, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – filiala Vrancea şi autorităţile administraţiei publice locale, desfășoară în această perioadă o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre și Zilei Veteranilor de Război. Activitățile au debutat ieri, cu o ceremonie militară și religioasă, la Mausoleul Eroilor din cartierul Sud,  unde a fost sfințit Monumentul Eroilor Artileriști ai Regimentului 11 Artilerie. A urmat apoi oficierea serviciului religios, evocarea semnificaţiei Zilei Veteranilor de Război și a Zilei Forțelor Terestre, depunerea coroanelor şi jerbelor de flori, defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare.

La ceremonie a fost prezent și colonel (r) Ion Durnescu, președintele Uniunii Veteranilor de Război din România – Filiala Mărășești. Vizibil emoționat, acesta a vorbit despre însemnătatea  Zilei Veteranilor de Război și a Zilei Forțelor Terestre. „Pentru faptele de arme de pe front, alături de Regimentul 11, am fost decorat cu Virtutea Militară, clasa a II-a de Război, personal de Regele Slovaciei. Ziua Veteranilor de Război a fost instituită de Regele Carol I, pe 9 aprilie. Noi veteranii nu putem uita niciodată cum au căzut în luptă camarazii și prietenii noștri”, a spus  colonel (r) Ion Durnescu.

Comandantul Garnizoanei Focșani a vorbit despre importanța relocării Monumentului  Eroilor Regimentului 11 Artilerie. „Astăzi suntem martorii renașterii unui simbol, un simbol al jertfei și iubirii de patrie, al eroilor știuți și neștiuți ai Regimentului 11 Artilerie. Ei au căzut la luptă pentru reîntregirea neamului. Cinstirea lor se face începând de astăzi nu întâmplător, într-un loc sfințit de osemintele eroilor Primului Război Mondial, care-și dorm somnul de veci în criptele mausoleului. Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie a fost inaugurat cu sprijinul Primăriei din Focșani, la împlinirea a 10 ani de la eroicele bătălii din anul 1917 și tot cu ajutorul primăriei a fost relocat, renovat și-l putem vedea aici. Renovarea și ceremonia de sfințire a acestui monument reprezintă practic repunerea lui acolo unde i-a fost locul, în amintirea și sufletele locuitorilor din Focșani”, a spus Comandantul Garnizoanei Focșani, General de Brigadă, Ciprian Marin.

          „Astăzi sărbătorim Ziua Veteranilor de Război, moment de o mare încărcătură emoțională, când îi comemorăm și omagiem pe cei pentru care apărarea țării a fost și este crezul suprem. De aceea, tot astăzi este Ziua Forțelor Terestre Române. Cu acest prilej vă adresez dumneavoastră, cei care ați dat dovadă de curaj și devotament față de țară, cele mai sincere felicitări și urări de bine și vă rog să primiți recunoștința mea și a cetățenilor acestui județ. Vă asigur de întregul meu sprijin. Cred cu tărie că prin calitățile dumneavoastră reprezentați exemple pentru generațiile viitoare. Cu profund respect, vă doresc să aveți parte de multă sănătate, fericire, bunăstare, dragoste, stimă și liniște sufletească!”, a transmis din partea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, vicepreședintele Dănuț Cristian.

          „Anul acesta se împlinesc 11 ani de când în aprilie avem și o zi anume dedicată tuturor celor care, cu mândrie, își poartă titlul de veteran de război. Și mă bucur că în calendarul sărbătorilor naționale și-a făcut loc și ziua lor, a celor care, cu arma în mână, și-au apărat țara atunci cand a fost nevoie de ei. Iar la sărbătoarea la care ne-am strâns avem ocazia de a-i cinsti, așa cum se cuvine, pe acești bătrâni luptători, personaje parcă de poveste, care au străbătut timpul și timpurile, de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în zilele noastre. Cu toții merită din plin recunoștința și admirația noastră. Ei sunt dovada vie a faptului că ceea ce astăzi citim în cărțile de istorie s-a înfăptuit cu dăruire și dragoste față de Neam și Țară. Din păcate însă, de la an la an, sunt din ce în ce mai puțini… Iar aceasta mă face să îmi doresc, de la noi toți, să îi onorăm… dar mai ales să fim onorați că Bunul Dumnezeu îngăduie acestor eroi moderni să fie încă printre noi și să ne mai împărtășească din uriașa lor experiență de viață.

          Dar veterani de razboi nu sunt doar bravii oșteni cu părul alb care stau și astăzi drepți în fața tricolorului, în ciuda vârstei lor înaintate. Mă refer la cei care, în vremuri moderne, și-au câștigat, pe deplin meritat, titlul de veteran al războiului din Afganistan, Irak sau oricare alt teatru de operațiuni militare din lume în care Armata Română a fost prezentă. În numele focșănenilor, vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut pentru Țară și pentru Libertate și vă urez din inimă să vă bucurați de sănătate și de tot ce este mai bun pe această lume! Și tot despre eroi vreau să vă vorbesc și în continuare… Unii despre care, din păcate, prea puțini dintre focșăneni mai știau în ultimii ani. Tocmai de aceea mă bucur că astăzi putem fi cu toții martorii unui nou început pentru Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie. Intrat într-un nemeritat con de umbră din cauza faptului că se afla în curtea fostului Mopaf, Monumentul a fost restaurat și așezat într-unul dintre locurile sfinte ale memoriei noastre naționale – Mausoleului Eroilor din Focșani”, a fost mesajul primarului municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

Manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre și a Zilei Veteranilor de Război se vor încheia marți, 23 aprilie, cu un concert extraordinar susținut de Muzica Militară a garnizoanei în Piața Unirii din Municipiul Focșani, începând cu ora 14.00. La activități vor participa reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale, ai instituţiilor civile, militare şi religioase din garnizoană, precum şi cadre militare active, în rezervă/retragere şi veterani de război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?