Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

GALERIE FOTO: Vultur negru cu GPS, găsit într-o grădină din Câmpineanca

Un bărbat din localitatea Câmpineanca a găsit în grădina sa, ieri, o pasăre, despre care spune că ar putea fi o acvilă de munte. Potrivit bărbatului, pasărea este chiar mare, el estimând că ar avea undeva la 10 kilograme. De asemenea, are montat un sistem GPS. Omul a hrănit-o, apoi a sunat la 112 pentru a alerta autoritățile.

După câteva ore, pasărea a fost luată de jandarmi și specialiști ACDB, care au constatat că este vorba de un vultur negru. „Facem precizarea că acestă specie pe cale de dispariție este ocrotită de legislația națională și internațională în vigoare, la nivel european fiind foarte puține exemplare în libertate“, se arată pe pagina de Facebook a IJJ Vrancea.

„După zeci de ani în care acestă specie nu a mai fost zărită în România, unul dintre puținele exemplare din Europa de vultur pleșuv negru (Aegypius monachus) a ajuns la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice din Focșani. (http://www.acdb.ro/…/centrul-pentru-reabilitarea-faunei-sal… )

Epuizat după un zbor lung și ușor rănit la o aripă, vulturul pleșuv negru a poposit în curtea unui localnic din localitatea Câmpineanca, județul Vrancea. Localnicul a apelat serviciul de urgență 112, un echipaj al jandarmeriei a capturat exemplarul iar aceștia au anunțat echipa de intervenție a Centrului pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice – ACDB (www.acdb.ro) din Focșani, care a preluat exemplarul de vultur pleșuv negru, oferindu-i-se îngrijirea de specialitate necesară.

Exemplarul din specia Aegypius monachus, provine din Spania, este monitorizat prin GPS și face parte dintr-un proiect de repopulare cu această specie în Bulgaria. Scopul proiectului implementat de către vecinii noștri Bulgari este să stabilească o populație de vulturii pleșuvi negrii ce cuibăresc în Bulgaria și să conecteze această populație cu sub-populațiile din aceiași specie din Balcani (Grecia), Crimeea, Alpi și Peninsula Iberică“, au postat pe pagina de facebook cei de la ACDB.

 

Sursa text și foto: Facebook Jandarmeria Vrancea și ACDB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?