Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO: INTERVIURILE LUI MUSCALU. Mihai Petruț, despre centrul de performanță de la LPS Focșani și despre baschetul focșănean

Laurențiu Muscalu: Domnule director Mihai Petruț, vă rog să ne prezentați secțiile pe care le aveți la Liceul cu Program Sportiv (LPS) din Focșani.

Profesorul Mihai Petruț: Liceul cu Program Sportiv Focșani are, în acest moment, șase secții funcționale, atletism și judo ca sporturi individuale iar sporturi de echipă, fotbal, rugby, handbal și baschet. În CIS, în anii trecuți, mai aveam o secție, cea de volei, care în ultima vreme, din cauza faptului că nu am avut fete și profesori pe secție, nu a mai funcționat. Dar este o secție pe care eu îmi doresc să o revitalizăm și să reînviem la Liceul cu Program Sportiv, pentru că avem în oraș o echipă de senioare și cred că, pe lângă secțiile de la Clubul Sportiv Școlar, ar trebui să înființăm și la noi, din nou, această secție. Practic, ea este, dar trebuie să fie funcțională, să avem fetițe, de la clasele mici, care să practice voleiul și apoi să avem continuitate la clasele de liceu astfel încât să avem echipă de volei în campionat.

 

Laurențiu Muscalu: LPS din Focșani este unul de elită iar rezultatele educaționale arată acest lucru. Statistica ultimilor ani arată că LPS Focșani a ridicat ștacheta din punct de vedere sportiv dar și educațional.

Profesorul Mihai Petruț : Promovabilitate am avut permanent la Bacalaureat de peste 70%. Dacă vorbim de promoțiile la zi, adică cei care termină în anul respectiv, fără cei care vin din anii precedenți, sunt chiar peste 80% la examenul de Bacalaureat. Nu multă lume știe că în ciclul gimnazial programa este aceeași ca la orice școală obișnuită. În clasele 5-8 se fac același număr de ore, același număr de materii ca la o școală obișnuită, fără un regim special. Pe perioada gimnaziului, copiii noștri desfășoară aceeași activitate, aceeași programă ca la orice altă școală. Avem avantajul de a menține cursurile numai dimineață pentru clasele V-VIII astfel încât elevii, fiind și sportivi, să poată să își desfășoare antrenamentele. Cursurile încep la ora 8 și se termină la ora 13. Le este mai ușor și antrenorilor pentru că, având un program stabil pe cei patru ani, își pot programa antrenamentele încât să țină cont de acest program de dimineață.

 

Laurențiu Muscalu : Sunt elevi care au absolvit cursurile LPS Focșani și, marea majoritate au urmat cursurile universității de profil, de Educație Fizică dar sunt foarte mulți care au absolvit facultățile de medicină, drept. Asta demonstrează că acest colectiv de profesori de cultură generală își fac datoria iar copiii învață.

Profesorul Mihai Petruț: Copiii termină Liceul Sportiv cu o diplomă de bacalaureat care are aceeași valoare ca a oricărei diplome de la alt liceu. După Liceul Sportiv pot merge pe ce drum își doresc în viață. La terminarea liceului pot merge către orice facultate. Avem studenți la toate facultățile, medicină, actorie, drept, științe sociale, în toate domeniile.

 

Laurențiu Muscalu: Sunteți și antrenor de baschet, aveți o colaborare foarte bună cu CSM Focșani 2007, de aceea, împreună cu Primăria, ați reușit să reînființați echipa de baschet seniori. Vă rugăm să ne vorbiți de această echipă de seniori pentru că, prin aducerea și a celor doi americani, este o pată de culoare mai frumoasă, meciurile sunt mai interesante, publicul iubește această echipă. Cum este în primul an?

Profesorul Mihai Petruț: Este un proiect gândit împreună cu colegul meu, regretatul profesor Mircea Petrișor. Având atâtea generații bune de copii talentați care s-au format în Focșani, mulți dintre aceștia au plecat și au jucat în echipe de seniori, fie că au fost în divizia B sau în prima ligă. Ne-am gândit că ar fi momentul să avem și noi o echipă de seniori unde copiii noștri, crescuți la Focșani, să poată să își arate calitățile și valoarea.

Așa s-a născut acest proiect pe care l-am început anul trecut, având la bază o generație de copii tineri, de 15-16 ani. Pe acest schelet am reușit să aducem acasă o parte din jucătorii valoroși formați la Focșani, cum este Cătălin Petrișor, jucător de echipă națională care, anul trecut, a participat la Campionatul European de la Cluj, Eurobaschet, cu echipa națională de seniori, Alin Olaru, care a fost component a loturilor naționale de juniori, a evoluat anul trecut la echipă de liga a doua, Știința București, cu care a reușit promovarea în prima ligă. Foști juniori care în ultimii ani nu au mai activat dar care sunt copii de valoare, care au obținut rezultate foarte bune pentru clubul nostru, rezultate pe care le știm cu toții, frații Negroiu, Andrei și Ionuț, un alt sportiv, Octavian Toma, care a fost un sezon la Phoenix Galați, apoi a suferit o accidentare. A revenit, a reînceput activitatea cu echipa noastră.

Pe lângă aceștia am adus jucători cu experiență, Pop Sergiu și Amarghioalei Constantin, jucători cu state vechi în prima ligă. Alături de aceștia am reușit ca, pentru o pată de culoare și un alt aer, venit de peste ocean, o țară unde se joacă baschet la un nivel foarte înalt și unde foarte mulți tineri sunt implicați în acest fenomen, să aducem acești doi jucători americani. Jucători tineri care s-au adaptat foarte bine atât în echipa noastră dar și în oraș. Sunt doi jucători de mare caracter, nu au făcut nicio problemă, sunt profesioniști, din toate punctele de vedere, respectă programul echipei, se respectă foarte mult și nu au avut niciun fel de ieșire extrasportivă. Au venit să joace baschet, nu pentru alte activități. În ultima perioadă am reușit să aducem și un jucător sârb care, chiar dacă nu are o experiență bogată, are doar 21 de ani, are un fizic impresionant și vine dintr-o țară cu cunoștințe foarte bune de baschet, știm cu toții, Serbia este la un nivel foarte înalt în lume.

 

Laurențiu Muscalu: Sunteți mulțumit de rezultatele din primul an?

Profesorul Mihai Petruț : Suntem mulțumiți pentru că ne-am atins obiectivul pe care l-am stabilit la începutul sezonului, anume să încercăm accederea într-o grupă superioară, să terminăm acest sezon în zona 9-16, lucru pe care l-am reușit chiar cu 4-5 etape înainte de finalul sezonului regulat, lucrur care ne mulțumește. În primul sezon să reușești un număr de 16 victorii, cât avem la acest moment, un bilanț pozitiv, 16-10, este un lucru foarte bun pentru o echipă nouă, care îmbină tinerețea jucătorilor autohtoni cu experiența unor jucători, cu această completare de 2-3 jucători străini care aduc un alt suflu, o altă mentalitate.

 

Laurențiu Muscalu: Știu că vin copii extrem de talentați iar școala de baschet din cadrul LPS Focșani a realizat, de-a lungul timpului, rezultate extraordinare. Anul acesta v-ați calificat la turnelul final, e foarte bine că acești copii, care încheie activitatea la juniori, au o echipă de seniori la care pot să își spună cuvântul și la acest nivel.

Profesorul Mihai Petruț: Așa am gândit acest proiect, să aibă ca schelet această echipă de tineri, U-16. Ei au confirmat prin rezultatele lor în acest an, suntem calificați în turneul final, cu 6 echipe, o consider o performanță foarte mare, având în vedere că baschetul s-a dezvoltate foarte mult în România. Sunt foarte multe cluburi particulare, foarte multe cluburi de stat, în ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult cluburile primăriilor, care în alte orașe au investit foarte mult în cluburile de juniori, cum este cazul CSM București, cu un buget imens pentru toate secțiile. Noi am reușit calificarea în primele șase echipe din țară, o realizare foarte mare având în vedere că la acest turneu, din cele șase echipe, echipa din Cluj, cel mai puternic centru de baschet din România la acest moment, este orașul unde se investește ce mai mult în baschet. De exemplu, echipa de baschet U-16 cu care ne vom întâlni la turneul final are în lot un jucător senegalez, de 2,04 metri înălțime, se încearcă naturalizarea lui, să îl folosim și la echipa națională.

 

Laurențiu Muscalu: Care sunt celelalte echipe?

Profesorul Mihai Petruț: Pe lângă Cluj mai este Știința București, o altă echipă care de doi ani a strâns toți jucătorii valoroși din țară la această vârstă și reprezintă un nucleu, grup foarte puternic. Practic sunt favoritele la titlu, Știința București și Universitatea Cluj. Mai avem Steaua București, CSM București, apoi Focșani și Sevlar Ploiești. Adică trei echipe din provincie, din care una este Clujul și trei echipe din București.

 

Laurențiu Muscalu: Asta înseamnă că nu este o calificare întâmplătoare.

Profesorul Mihai Petruț: La juniori am fost prima echipă calificată la turneul final, chiar cu patru etape înainte de faza semifinale. Am terminat cu un bilanț excelent și faza semifinalelor, cu o singură înfrângere din zece meciuri. Asta spune totul despre performanțele acestor copii. Următoarea echipă este să ne calificăm în Final four-ul acestei competiții, pentru că este un nou sistem și la nivel de copiii și juniori, nu se joacă doar turneul final de 6 echipe. După acest turneu se mai joacă turneul final 2, care este un Final four, după sistemul 1 cu 4 și 2 cu 3, apoi finala mare și finala mică. Este un sistem preluat de la competițiile mare, cu avantaje și dezavantaje. Eu, personal, aș fi optat, la această categorie de vârstă, pentru un turneu final de opt echipe, așa cum a fost și în ceilalți ani. Creează o emulație mai mare și, zic eu, la această vârstă e mai frumos să se adune opt echipe într-un oraș, să își dispute titlul de campioană. Cred că la această vârstă este bine să fie emulație mai mare, să fie mai mulți sportivi la turneul final. Teoretic, sistemul este bun, la Final four ajung cele mai bune patru echipe, dar, ca și competiție finală, părerea mea este că ar fi fost o competiție mai frumoasă cu opt echipe decât cu patru.

 

Laurențiu Muscalu: Când va avea loc turneul ?

Profesorul Mihai Petruț: Turnelul final va avea loc în perioada 8-12 mai. Vom candida și noi la organizarea acestui turneu, așa cum vor face și celelalte echipe. Indiferent unde este acest turneu, noi ne vom lupta pentru unul dintre cele patru locuri care vor accede în Final four. Sigur că ne dorim să avem un asemenea eveniment în Focșani, nu a mai fost de mult și e un turneu în care să vină cele mai valoroase șase echipe de juniori II U 16 din țară.

 

Laurențiu Muscalu: Care ar fi condițiile pentru organizarea turneului ?

Profesorul Mihai Petruț: Nu este o ofertă financiară la această vârstă, doar asigurarea condițiilor de desfășurare. Eu cred că Sala Polivalentă poate oferi toate condițiile pentru un asemenea turneu. De asemenea, avem unități bune de cazare și masă, orașul este mic și accesul la sala de desfășurare a competiției e destul de rapid, avem destul de multe atuuri pentru organizarea acestui turneu, să vedem ce va decide Federația.

 

Laurențiu Muscalu: An de an, echipe de baschet evoluează la turnee internaționale în afara țării, ceea ce este un lucru extraordinar pentru că acei copii vin cu o experiență mai mare. Știm că aveți o invitație de la Federația din Tunisia, puteți să ne dați mai multe detalii despre acest turneu?

          Profesorul Mihai Petruț: Oamenii de sport cunosc foarte bine această situație, că un sportiv se dezvoltă mult mai bine, capătă o experiență mult mai bună atât timp cât întâlnește adversari diferiți. Acest lucru l-am înțeles foarte bine din primii ani de activitate și, cu toate generațiile pe care le-am avut, am încercat, de câte ori am avut ocazia, să particip la diferite turnee internaționale care să ajute la îmbunătățirea experienței acestor tineri, din toate punctele de vedere, cultural, baschetbalistic.

Am întreținut o relație cu Federația din Tunisia, prin colegul și prietenul meu, antrenorul bosniac care de un an de zile are și cetățeni română, Dragan Petricevic. Este de notorietate relația pe care o am cu antrenorul Dragan Petricevic. El lucrează acum în Tunisia și, de câteva luni, avem o strânsă legătură, atât la nivel de seniori, pentru că un alt eveniment deosebit pentru orașul nostru, va fi turneul internațional care va purta numele colegului și prietenului meu, regretatul profesor Mircea Petrișor. Mă bucur că am reușit să fac un turneu de asemenea importanță. Va fi un turneu cu participarea echipei campioane a Tunisiei și, în trecut, câștigătoare a Cupei Campionilor Africii, Etoile Sportive. Echipa din Tunisia, echipa noastră, Phoenix Galați și așteptăm confirmarea, în acest zile, a echipei Steaua București. Dacă și-ar da acceptul și ar veni și echipa bucureșteană, ar fi, practic, o confruntare între Steaua din Tunisia și Steaua București, ar fi o întâlnire foarte frumoasă între două echipe care au obținut de-a lungul timpului performanțe deosebite în baschetul atât din țările lor cât și la nivel internațional.     Turneul va avea loc sâmbătă și duminică, 13-14 aprilie. Îmi doresc să fie un eveniment la care să participe foarte multă lume pentru că va fi ceva deosebit să vezi la Focșani o câștigătoare a unei competiții continentale, cum este echipa din Tunisia. Sunt convins că va fi un eveniment deosebit. Federația tunisiană a invitat echipa noastră de U 16, promovată de antrenorul Petricevic, care cunoaște copiii noștri, a și lucrat cu ei câteva zile anul trecut. I-a recomandat Federației tunisiene ca un foarte bun partener de competiție. Federația tunisiană intenționează să organizeze în perioada 10-15 iunie, un turneu cu alte două naționale din zona lor și echipa clubului nostru. Ne simțim onorați să primim invitația unei federații pentru a participa la un stagiu de pregătire și de jocuri cu o echipă națională.

Mai mult, Federația tunisiană ne plătește absolut toate cheltuielile de la acest eveniment, cazare, masă, transport, meciuri, ce ține de turneu. Noi urmând a plăti doar transportul până în Tunisia. Mulțumesc domnului primar, Consiliului Local, care au fost permanent alături de sport. Vedeți în ultimii ani cât de mult s-a dezvoltat mișcarea sportivă în orașul nostru. La toate disciplinele avem rezultate deosebite, Final four-ul Cupei României la handbal, calificarea echipei de handbal seniori în play-off-ul competiției, pot adăuga și calificarea noastră în play-off-ul 9-16 în primul an de activitate, echipa de fotbal merge bine, sportivii individuali aduc foarte multe medalii la competiții naționale și internaționale. Remarc încă o dată ajutorul și aportul Primăriei Focșani și a Consiliului Local în mișcarea sportivă, un lucru foarte bun. La nivel local și central, sportul trebuie să reprezinte o prioritate pentru o națiune sănătoasă, cu o mentalitate sănătoasă.

 

Laurențiu Muscalu: Va fi o experiență extraordinară și legăturile sportive pe care le aveți aduc roade. Dragan Petricevic este unul dintre cei mai importanți antrenori din Europa, cel puțin în România a reușit rezultate remarcabile cu Universitatea Cluj Napoca, loturile naționale ale României. În acest moment avem copii la cadeți, juniori, care cochetează cu loturile naționale ?

Profesorul Mihai Petruț: Sigur că da, David Antonescu face parte din lotul național U15, are o convocare pentru un stagiu de pregătire finalizat cu un turneu internațional în Turcia. Este unul dintre sportivii noștri de mare perspectivă, sunt convins că atât el cât și alți componenți ai echipei de U16, dacă vor fi sănătoși și vor munci, cum o fac în acest moment și vor fi la fel de serioși, vor ajunge să joace baschet la nivel înalt, atât pentru loturile naționale dar și pentru echipe noastră de seniori dar și alte echipe la un nivel superior.

 

Laurențiu Muscalu: Ce urmează pentru baschetul vrâncean în perioada următoare. Vorbeați de memorialul Mircea Petrișor?

Profesorul Mihai Petruț: Mă bucur că am reușit să realizăm acest turneu, cu sprijinul Primăriei Focșani și a Consiliului Local. Sunt convins că va fi un eveniment foarte frumos și mi-aș dori să fie cât mai multă lume la sală. Chiar și la meciurile de campionat am reușit să strângem 5-600 de spectatori iar pentru primul sezon eu cred că este foarte bine. Cu siguranță, la anul, următorul sezon, când vom participa la un nivel superior, vom fi în grupa B, nivelul va fi cu totul altul și sunt convins că lumea va veni și va îndrăgi acest sport minunat. Nu avem o cultură în Focșani vis-a-vis de baschetul de seniori dar, încet, încet, această cultură se creează și cred că, dacă vom merge pe un trend ascendent, așa cum am început, sunt convins că, într-un an de zile, vom putea umple și noi Sala Polivalentă la meciurile echipei de baschet.

După acest eveniment urmează play-off-ul 9-16 unde, în primul tur, echipa noastră va întâlni echipa din Galați, o echipă foarte puternică, care a jucat până acum într-o grupă superioară și s-a luptat pentru un loc în play-off. Va fi o întâlnire extrem de dificilă. Rămâne să ne bucurăm de fiecare joc și să asigurăm o continuitate pentru sezonul viitor. Eu îmi doresc să păstrez o mare parte din acești jucători, sigur vom completa lotul cu 1-2 jucători noi, avem nevoie de acest lucru pentru că vom juca la un nivel superior. Pentru juniori urmează turneul final unde ne dorim să ajngem în Final four. Indiferent de locul pe care vom termina în cele șase locuri, deja este o perfomanță deosebită, suntem mulțumiți cu ce am realizat. Vom continua cu turneul din Tunisia și, cinci zile, vom participa la un alt turneu, în Grecia. Un alt turneu foarte puternic, la care am fost și anul trecut și unde am lăsat o impresie foarte bună. Ne-au invitat din nou. Vor fi echipe din Turcia, din Israel, va veni un club foarte puternic, care joacă la nivel de seniori în Eurocap, este echipa a eliminat UBT Cluj din Eurocap. Un turneu foarte bine organizat, de nivelul unui campionat european. Apoi vom avea o mică vacanță și ne vom face planurile pentru sezonul următor.

 

Laurențiu Muscalu: Vor fi și turnee de minibaschet?

Profesorul Mihai Petruț: Sigur că da, echipa de minibaschet va participa la campionatul național U12, care va fi la Costinești în 30 iunie-6 iulie. Avem un grup de copii frumoși și la minibaschet, echipa colegului meu U14, Cătălin Dondoi, s-a calificat în primele 12 echipe din țară, o performanță bună pentru baschetul focșănean. În acest moment avem o continuitate, o structură extrem de bine organizată, de la nivel de seniori până la cele mai mici grupe, pot afirma că stăm foarte bine la toate nivelurile, și sunt organizați în acest moment, ca un mare club din țară. Am reușit acest lucru la Focșani, îl doream de mult. Acest lucru nu se putea face fără aportul primarului municipiului, Cristi Misăilă și aportul Consiliului Local.

 

Laurențiu Muscalu: Vă rog să ne vorbiți de celelalte discipline, fotbal, rugbi, atletism, care sunt rezultatele obținute, care este colectivul de profesori.

Profesorul Mihai Petruț: În primul rând vreau să scot în evidență cele două baze sportive pe care Consiliul Județean le are pe tapet, anume stadionul Milcovul din Sud și stadionul Tineretului. Rezultatele obținute de sportivii noștri au fost obținute în condițiile pe care le-am avut până acum iar faptul că se vor realiza aceste două obiective mari în orașul nostru este un lucru deosebit. Un alt proiect pe care noi îl așteptăm este cel cu terenurile de sport de la unitatea noastră. Cred că dacă se vor realiza aceste baze sportive, chiar și o sală de genul proiectului de la Voluntari, o sală multifuncțională, jumătate pentru atletism, jumătate pentru jocuri precum baschet și volei, cred că avem nevoie de acest lucru în orașul nostru. Este un proiect depus la Consiliul Județean, am înțeles că se îmbrățișează această idee. În momentul când vom avea această infrastructură, vom fi din ce în ce mai sus pe harta sportului din țara noastră. Sportivii și antrenori noștri fac lucruri mărețe, este exact imaginea a ceea ce fac colegii mei și sportivii acestui oraș pentru că, să obții rezultate la nivel național și internațional de valoarea și nivelul pe care le-au obținut sportivii noștri, în condițiile pe care le-am avut până acum, este un lucru deosebit. Aveam nevoie de asemenea baze în municipiul Focșani și îmi doresc să se realizeze în cel mai scurt timp. Cu siguranță și imaginea noastră va fi cu totul alta pe plan național și internațional.

 

Laurențiu Muscalu: Spuneați că sunteți mulțumit de rezultatele la celelalte discipline?

Profesorul Mihai Petruț : Da, pentru prima dată echipa de fotbal juniori U 17 a participat în campionatul de elită, este o premieră pentru Focșani. Juniorii mari al LPS sunt și ei competitivi, au avut rezultate bune, au fost foarte aproape să câștige seria a doua. Practic, obiectivul sportului la nivel juvenit este să promoveze jucători la echipele de seniori și la echipele naționale, iar acest lucru primează și este mult mai important decât obținerea unui rezultat de moment pe care poate lumea îl uită în timp dar jucători plecați din clubul nostru și care sunt în cluburi de seniori, aceștia sunt văzuți la televizor, în mass-media și toată lumea vorbește de ei că sunt jucători plecați de la clubul din Focșani. Cred că acesta este cel mai important lucru, să avem jucători la echipele naționale și la nivel de seniori.

La echipa de rugby, chiar dacă nu au mai fost rezultate de echipă în ultima perioadă, au promovat mereu jucători la echipe mai puternice. Sunt jucători care sunt în coproprietate cu clubul nostru și e clar că au valoare dacă au fost solicitați de echipe care se bat pentru medalii sau titlul de campion. Dacă reușim din nou să formăm un grup foarte valoros vor apărea rezultate foarte bune și pentru echipă la nivelul secției de rugby. De sporturile individuale sunt extrem de mulțumit, sunt sportivi foarte valoroși, avem titluri naționale la atletism, la judo, sunt sportivi extrem de valoroși, cum ar fi Vasiliu la atletism, Corina Ilinoiu la fete, Laris Borș la judo, Burdușel, avem foarte mulți sportivi valoroși, cu rezultate foarte valoroase. La handbal, echipa de seniori are în componență copii care au terminat LPS Focșani, cum sunt Miroiu, Mocanu, portarul Cloșca.

 

Laurențiu Muscalu: Vă rugăm să ne spuneți ce înseamnă LPS Focșani pentru întreaga comunitate, ce reprezintă acest liceu?

Profesorul Mihai Petruț: Nu este numai meritul meu, este și al colegilor de la cultură și de la partea sportivă, a tuturor celor care își desfășoară activitatea aici, dar eu cred că Liceul cu Program Sportiv reprezintă un punct de atracție pentru tinerii din Focșani. Îmi plac colegii mei, sunt profesori foarte valoroși, atât cei de la cultură dar și cei de la partea sportivă, cu toții au rezultate deosebite, nu doar vorbe dar și munca lor confirmă acest lucru. De aceea eu consider această instituție un punct de atracție pentru tinerii noștri. Aici, pe lângă activitatea didactică pe care o desfășoară orice tânăr în perioada copilărie și adolescenței, aici pot face și un lucru extrem de sănătos, sportul de performanță.

Este un liceu care oferă toate condițiile, la toate disciplinele pe care le are. O unitate care oferă toate condițiile pentru sportul de performanță. Consider că sporvivii noștri beneficiază de aproape toate condițiile pe care le poate oferi sistemul șițara noastră la acest moment. Cred că, la nivel național, beneficiem de unul dintre cele mai bune condiții, în unitatea noastră. Valoarea și aportul colegilor de la cultură este extrem de important, o dovedesc rezultatele obținute de elevi la învățătură, procentajele la examenele naționale și rezultatele obținute pe plan sportiv oferă o imagine foarte bună a unității noastre. De aceea, fără falsă modestie, consider această unitate un punct de atracție pentru tinerii noștri.

 

Laurențiu MUSCALU

Foto și video: Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?