Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Infecţiile asociate asistenţei medicale, în scădere la nivelul Spitalului Județean Focșani

Numărul infecţiilor asociate asistenţei medicale şi rezistenţei microbiene a fost în scădere la Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani în anul 2018, faţă de anul precedent, după cum arată un raport al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.

Supravegherea infecțiilor asociate asistenței medicale se desfășoară în toate cele 5 spitale din județul Vrancea, însă doar Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani desfășoară Programul Național de Supraveghere și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale și a rezistenței microbiene, precum și de monitorizare a utilizării antibioticelor.

În anul 2018, s-au raportat un număr de 228 cazuri, din care 171 din Spitalul Județean, 15 din Spitalul Adjud, 8 din Spitalul Panciu, 6 din Spitalul Dumbrăveni, 1 din Spitalul Vidra și 27 din alte spitale.

În anul 2018, în Spitalul Județean de Urgență Focșani s-au înregistrat 171 infecții asociate asistenței medicale, cu o incidență de 0,56%. Comparativ cu anul 2017, când s-au înregistrat 213 infecții asociate asistenței medicale, cu o incidență de 0,68%, se observă o scădere a incidenței.

Intervențiile care favorizează apariția infecțiilor nosocomiale și care se efectuează în spitale sunt: administrarea medicației pe cale endovenoasă, utilizarea cateterelor urinare, a protezelor ortopedice, aplicarea tehnicilor de suport vital, a terapiei imunosupresoare și chimioterapia din cancer. „Factorii de risc pentru  apariția infecțiilor nosocomiale sunt determinați de vârstă, care duce la alterarea microflorei normale a gazdei, cateterizarea urinară, procedurile chirurgicale, intubarea, arsurile și traumatismele, implantarea de corpuri străine, dar și bolile cauzate de tulburările metabolice și circulatorii, precum diabetul zaharat, insuficiența renală și hemodializa, necroza tisulară, ischemia locală și insuficiența cardiacă, dar și reducerea funcției sistemului reticulo-endotelial, imunității umorale și imunității mediate celular, dar și SIDA”, spun medicii epidemiologi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?