Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Uniristul Andrei Ștefan Istudor, în echipa care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Robotică din SUA

Elevul Andrei Ștefan Istudor (FOTO), de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani, membru al echipei BRICKBOT, va participa la Campionatul Mondial FIRST Tech Challenge din Detroit, SUA. Competiția națională s-a derulat la sfârșitul săptămânii trecute, la București, cu peste 1500 de elevi din țară. La final au fost desemnate patru proiecte câștigătoare, ale colegiilor naționale „Traian Lalescu”, din Hunedoara, „Dinicu Golescu”, din Câmpulung Muscel, „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și Liceului Teoretic Internațional de Informatică București. Acestora li s-au adăugat trei robotiști excepționali „care au demonstrat implicarea lor pe termen lung în comunitatea FIRST”, respectiv Andrei Ștefan Istudor, membru al echipei BRICKBOT, de la Colegiul Național „Unirea”, Raluca Rusu, din echipa Esentza Robotics a Colegiului Național „Petru Rareș” din Beclean și Adrian Vasile Negoiță, membru al echipei Wafy, a Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila. Aceștia vor reprezenta România la Campionatului Mondial de Robotică din Detroit, Statele Unite ale Americii.

Perfomanța echipei  BRICKBOT are loc în contextul în care pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Focșani se află două proiecte de hotărâre referitoare la asigurarea finanțării de la bugetul local pentru elevi focșăneni care vor participa la competiții internaționale.

Consilierii locali focșăneni vor aproba, la ședința ordinară din această săptămână, acordarea sumei de 42 mii lei pentru participarea unui grup de elevi de la Colegiul Național Unirea la Concursul de Informatică American Computer Science League, care va avea loc în luna mai. Banii vor fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, masă pentru lotul format din cinci elevi și doi profesori. Conform prezentării oficiale, este pentru a treia oară consecutiv când o grupă de elevi ai liceului a fost înscrisă la  American Computer Science League și s-a calificat la etapa finală ce va avea loc în New Jersey, pe 25 mai 2019. Elevii CNU au participat la aceste finale, de fiecare dată cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Focșani, ultima participare aducând și premiul al III-lea obținut de elevul Alex Iordăchescu.

O altă sumă, de 12,3 mii lei, va fi alocată Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” pentru participarea Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională Vrancea la faza națională „World Robot Olympiad” 2019 și la competiția „Robotor”. Banii ar urma să fie cheltuiți pentru deplasare-3,4 mii lei și pentru prototipare hardware și construcție machetă de antrenament-8,9 mii lei.

În ultimii ani, elevii din Focșani au obținut rezultate deosebite la competițiile din domeniul roboticii: locul I și marele premiu la „RobotiCompetition”2012, premiul I la faza regională „World Robot Olympiad” 2013, premiul al III-lea la faza națională „World Robot Olympiad” 2013 și 2016, premiul al doilea la faza națională „World Robot Olympiad” 2015, Certificat de excelență la faza internațională ce a avut loc la Doha în 2015, cladisifcarea în unul dintre cele 3 topuri mondiale ale „World Robot Olympiad” 2016, New Delhi, premiul I la „World Robot Olympiad” România 2017, respectiv Premiul II la categoria Creativitate și dreptul de a reprezenta România, cu două echipe, la „World Robot Olympiad” 2017, San Jose, Costa Rica, locul 20 cu 253 puncte la „World Robot Olympiad” 2017, Costa Rica. „World Robot Olympiad” este considerată cea mai mare competiție de robotică educațională din lume iar elevii din Focșani au obținut mai mult performanțe în cadrul acestei competiții, chiar dacă susținerea financiară a fost deficitară”, se arată în solicitarea transmisă de Centrul de Excelență pentru Robotică Educațională, unde se precizează că este nevoie de acest sprijin din partea autorităților locale deoarece „competițiile de robotică necesită un sprijin logistic substanțial întrucât prototiparea hardware implică costuri decente pentru un mediu economic și social relativ dezvoltat”.

Sursa foto: Facebook/BrickBot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?