Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Handbal: Profesorul Alexandru Acsinte, antrenor pentru pregătirea fizică la CSM Focșani 2007, pentru a 9-a oară lector EHF!

          Alexandru Acsinte, profesor la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, a devenit focșănean dedicat total handbalului și CSM 2007 încă de a venirea la echipă, la începutul lui 2018. Rezultatele foarte bune ale handbaliștilor Focșaniului au încorporate în sine și munca profesorului Acsinte, exprimată prin creșterea potențialului fizic și nu numai, al echipei care a urcat la un nivel de exprimare superior celui anterior. Prezența sa în staff-ul tehnic al CSM 2007 constituie aprecierea pe care conducerea clubului o are față de înaltul profesionalism – confirmat din plin – al profesorului Alexandru Acsinte. Apreciere care se alătură celei de care domnia să se bucură din partea forului handbalistic european! Profesorul Alexandru Acsinte este singurul român nominalizat ca antrenor în comisiile de evaluare și instruire a tinerelor cupluri de arbitri din Europa în cadrul EHF Young Referee si EHF Young Candidate Course.

Profesionalismul său în această calitate i-a adus, în perioada 28 februarie – 4 martie 2019, a 9-a nominalizare ca lector EHF (Federația Europeană de Handbal), la un curs de specializare și perfecționare a tinerelor cupluri de arbitri din Europa. Cursul a avut loc la Drammen, Norvegia, și la final 12 arbitri au trecut toate examenele și au primit insigna de arbitri continentali EHF.

Cursul – al 24-lea EHF – a inclus prelegeri susținute de lectorii EHF Dragan Nachevski, din Macedonia, președinte EHF TRC – lector de arbitri, Antonio Marreiros, din Portugalia, membru EHF TRC – lector de arbitri și Alexandru Acsinte, din România, lector în antrenorat.

După întoarcerea de la cursul din Norvegia, profesorul Alexandru Acsinte mi-a relatat în ce constă activitatea sa în activitatea de pregătire și evaluare a arbitrilor organizată de EHF. ”Comisiile din care fac parte sunt alcătuite în general din lectori pe probleme de arbitraj și unul pe chestiuni de antrenorat și relația dintre antrenor/ jucător și arbitri. Astfel, eu/ noi, cei care participăm la astfel de evenimente, evaluăm prestația arbitrilor pe parcursul mai multor jocuri, desfășurate în competiții naționale de anvergură. În ultimul caz s-a desfășurat un turneu cu cele mai bune 10 echipe de fete și băieți U18 din Norvegia. Pe lângă evaluarea prestației din teren, particip și la evaluarea capacității fizice a tinerelor cupluri de arbitri, respectiv testul de anduranță, precum și la evaluarea teoretică, respectiv testul scris de 100 de întrebări din Regulamentul de handbal. La final, fiecare dintre noi, membrii comisiei de evaluare, are de finalizat un raport asupra activității desfășurate și de finalizat o evaluare particularizată a două dintre cuplurile analizate și observate în timpul competiției, în vederea acordării – sau neacordării – dreptului de a arbitra competiții europene”, mi-a precizat lectorul EHF Alexandru Acsinte. Care mi-a mai spus, cu o nedisimulată bucurie, că în întreaga sa activitate la EHF a avut de evaluat și ”un cuplu de arbitre din România –  Georgiana Lungu și Mihaela Paraschiv, care au obținut 100 de puncte, fiecare dintre fete la testul din Regulamentul Internațional de Handbal; a fost singurul cuplu care a reușit acest lucru din cele nouă participări ale mele la astfel de evenimente”.   

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Probabil ca nu s-a inteles foarte bine si imi iau libertatea de a preciza: la cursurile pentru arbitri europeni se obtine ECUSONUL de arbitru european (insigna este altceva). Apoi testul teoretic nu are 100 de intrebari ci doar 30 (dintr-un catalog de vreo 450), iar cele 2 arbitre au obtinut 100%, deci au raspuns corect la toate cele 30 de intrebari. Cele doua arbitre evaluate de catre dl. Prof. Axinte au participat la un curs pentru „arbitri tineri EHF” si, este adevarat, ca au facut punctajul maxim si la alte testari teoretice din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?