Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO: Talos – umanoidul de 1 milion de euro – a ajuns la București

Robotul umanoid Talos, creat de experţii de la Pal Robotics, a ajuns la Bucureşti, în cadrul primei ediţii a European Robotics Forum 2019. Estimat la o valoare de 1 milion de euro, robotul biped de 1,75 cm înălţime şi 95 de kilograme este capabil să vorbească nouă limbi şi să interacţioneze simultan cu mai multe persoane. De asemenea, umanoidul merge, dansează şi poate avea activităţi casnice. Pentru Forumul European de Robotică din România, Talos a ales să se afişeze în costumaţie populară naţională, fiind echipat cu o tradiţională ie românească.

Umanoidul poate ridica obiecte de până la 6 kg, este dotat cu conectivitate Wi-Fi, funcţionează cu o baterie litiu-ion pe baza căreia poate merge timp de 1,5 ore, iar în stand by poate sta până la 3 ore. Pe partea de software, Talos este dotat cu sistemul de operare OS (Ubuntu LTS, Linux RT Preempt) şi rulează pe platforma Intel Core i7. Alături de Talos, la evenimentul de robotică de la Bucureşti, organizat în perioada 20 – 22 martie, sunt prezenţi şi roboţii Modulab, cunoscuţi pentru instalaţiile interactive şi aplicaţiile tehnologice pe care le dezvoltă în artă, publicitate şi în muzee.

Astfel, experţii laboratorului de design şi tehnologie Modulab, cu o experienţă de 10 ani în domeniul prototipării şi inovaţiei tehnologice, lansează primul prototip de robot industrial dezvoltat şi fabricat într-un cadru independent din România. Este vorba despre Sweep, robotul industrial de curăţenie, ce poate fi admirat în cadrul expoziţiei de la Bucureşti.

Începând din primăvara acestui an, Modulab se lansează în domeniul roboticii sub toate aspectele sale, respectiv: robotică industrială, prin dezvoltarea unui robot autonom de curăţare pentru spaţii mari, în entertainment şi relaţii publice, artă şi cultură.

În ultimii doi ani, experţii laboratorului de design şi tehnologie Modulab, cu o experienţă de 10 ani în domeniul prototipării şi inovaţiei tehnologice, au dezvoltat proiectul de robot umanoid open source InMoov, căruia i-au adus o serie de modificări, atât pe partea de hardware, cât şi pe cea de software. În acest moment, robotul Friday, cum este botezat la Modulab, este deja un personaj îndrăgit în cultura populară locală, având apariţii video şi în evenimente publice. De altfel, în toamna acestui an, Modulab va organiza un amplu proiect cultural care are la bază robotica şi inteligenţa artificială, care se va finaliza cu o expoziţie de roboţi ca artă şi roboţi în artă.

Alte inovaţii în robotică ce pot fi văzute la European Forum Robotics 2019 sunt: Lux.ai – roboţi folosiţi pentru copiii cu autism, Bucharest Robots, sisteme de mâini inteligente – Schunk, Shadow şi QB Robotics, roboţi modulari, care pot simula mâini, picioare sau animale cu mai multe membre (Hebi Robotics), roboţi pentru depozite logistice, precum Amazon şi Robotnik, tehnologii pentru maşini autonome, roboţi pentru fabricile viitorului, majoritatea lucrând alături de oameni (Universal Robots, ABB, KUKA şi Rolls-Royce).

Rapoarte publicate recent arată că piaţa roboţilor umanoizi va creşte spectaculos, până în 2023, la valoare de 3,9 miliarde de dolari, de la 320,3 milioane de dolari, cât este în prezent. Specialiştii din piaţă susţin că această creştere se va datora dezvoltării constante a capabilităţii roboţilor şi preţurilor din ce în ce mai accesibile ale acestora, dar şi datorită schimbărilor ce vor avea loc în societatea noastră.

Studiile previzionează, totodată, o creştere a numărului de roboţi umanoizi folosiţi în educaţie, dar şi în industria de retail şi cea a ospitalităţii, cea din urmă cu scopul de a personaliza cât mai mult experienţa clientului. De asemenea, industria medicală şi cea a logisticii vor integra tot mai multe capabilităţi ale Inteligenţei Artificiale (AI) în aceşti roboţi pentru a răspunde nevoilor din aceste domenii. În acest moment, în România există câteva companii integratoare de roboţi industriali şi una singura dedicată roboţilor umanoizi de servicii. Peste 600 de expozanţi din Europa, Asia şi SUA au venit la Bucureşti pentru a participa, în perioada 20 – 22 martie, la prima ediţie a Forumului European al Roboticii (European Robotics Forum).

Evenimentul aduce la start companii specializate în robotică şi care vor prezenta noutăţi puse la cale de-a lungul anului şi pe care le promovează pentru a identifica noi parteneri şi pieţe de desfacere. De asemenea, în cadrul forumului vor fi organizate 50 de ateliere de discuţii, precum şi o expoziţie cu roboţi. România este prezentă la European Robotics Forum 2019 cu o serie de companii din domeniu, precum: Bucharest Robots – prima firmă de roboţi umanoizi şi de servicii din România, Comau, Elektrobit, Hyperpragma şi INCAS – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?