Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Consumatorii din statele membre UE trebuie să fie egali în drepturi

Ziua internațională a drepturilor consumatorului ar trebui marcată frecvent, printr-o protecție sporită a consumatorului român și prin a lua atitudine, de fiecare dată când drepturile nu sunt respectate. Protecția consumatorului reprezintă un element esențial în realizarea unei piețe interne aprofundate și echitabile. Ceea ce trebuie să ghideze acțiunile noastre, ca state membre UE, cu putere de decizie și acțiune, este interesul suprem al cetățeanului european. Nu putem avea o Piață Internă echilibrată, fără standarde europene armonizate privind drepturile consumatorului, în toate domeniile-cheie: produsele alimentare, cosmetice sau chimice, energia, servicii financiare, transport, digital, etc.

E nevoie ca într-adevăr, consumatorii să fie egali în drepturi, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Potrivit unor studii comparative, există, practic, standarde duble în calitatea produselor în Uniunea Europeană, care par să corespundă unei divizări Est-Vest. Astfel, până la jumătate dintre produsele din Est prezintă diferențe în conținut și calitate, fiind uneori, mai scumpe decât aceleași produse vândute pe segmentul vestic al pieței UE. Aici intervine nevoia ca autoritățile să garanteze aceste drepturi. Așa cum afirma și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, “într-o Uniune în care toți suntem egali, nu pot exista consumatori de categoria a doua”.

În februarie 2017, statele din Grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, au făcut apel la celelalte state din Europa Centrală și de Est, să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile brand-uri. În România, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a anunțat că va efectua o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătății, după protestul Grupului de la Vișegrad.

În sectorul alimentar, în urma analizelor comparative realizate în anul 2017, în România, au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare din categorii precum lactate, carne, peşte şi ciocolată, cu standard dublu de calitate faţă de produsele similare din alte ţări ale UE, fiind identificate diferențe din punctul de vedere al conţinutului de grăsimi şi de proteine. Comisia Europeană a pus la punct un regulament care sancţionează dur producătorii care scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite, pe diverse pieţe din UE. În plus, statele membre UE au libertatea de a introduce amenzi maxime mai mari.

Dublul standard în privința produselor a constituit o preocupare majoră și pentru președinția bulgară a Consiliului Uniunii Europene. Tema se regăsește și pe agenda Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și, de altfel, a constituit subiectul unei ample campanii de dezbateri publice desfășurate anul trecut, în marja pregătirii Preşedinţiei. “Problema dublului standard al produselor alimentare va fi rezolvată, în perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene”, conform afirmației ministrului Economiei, prezent la Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, din ianuarie 2019.

Pe 1 martie, anul acesta, ambasadorii statelor membre reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți ai UE au convenit asupra poziției Consiliului cu privire la un proiect de directivă de modificare a patru directive în vigoare ale UE care protejează interesele consumatorilor, în cadrul pachetului „Noile avantaje pentru consumatori”, lansat de Comisie în 2017. Urmează ca Președinția română a Consiliului să examineze, împreună cu Parlamentul European, posibilitatea de a conveni asupra adoptării directivei.

Având în vedere faptul că problema calității duale a produselor este legată de funcționarea sistemului Pieței unice, este evidentă necesitatea colectării și a centralizării datelor la nivel european, precum și o abordare comună. Dar, dincolo de ceea ce se face la nivel european, este important să reglementăm piaţa internă, în avantajul consumatorului român. Chiar dacă vorbim de o metodologie comună de testare a calității produselor, tot autoritățile naționale sunt chemate ca, sub aceste directive europene, să verifice cum sunt protejați proprii cetățeni. Trebuie să venim în sprijinul autorităților naționale, în demersul lor de a elimina orice practici ilegale, conferindu-le competențe sporite, prin norme mai clare și dispoziții explicite, potrivit cărora, să fie sancționată comercializarea drept produse identice a unor produse care prezintă diferențe semnificative sub aspectul compoziției sau al caracteristicilor, față de același produs comercializat în alte state membre.

Declarație politică Angel Tâlvăr, deputat PSD de Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?