Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Supermarket Carrefour pe terenurile fostului Mopaf

Un investitor care a cumpărat un teren de la fostul Mopaf vrea să realizeze un supermarket Carrefour în această zonă. Primarul Cristi Misăilă a arătat, la dezbaterea publică organizată, ieri, la Cinema Balada, că municipalitatea a primit o cerere de ofertă din partea lichidatorului a două dintre firmele care au preluat activitatea Mopaf. În cazul celei de a treia firme, terenul deținut de aceasta a fost vândut unui investitor care s-a prezentat deja la Primărie și și-a exprimat intenția de a construi un supermarket Carrefour. Pentru celelalte aproape 20 hectare de teren, municipalitatea a primit o cerere de ofertă de aproape șase milioane de euro. Este vorba de peste 19 hectare de teren, deținute de cele două firme, Focșani Investment și Walltech Engineering&Consulting. Cea mai mare suprafață de teren este în proprietatea Focșani Investment, respectiv 13,4 hectare, iar a doar firmă, Walltech Engineering&Consulting, deține 5,7 hectare, în total 19,2 hectare. Lichidatorul a anunțat că terenurile nu sunt grevate de alte sarcini și așteaptă acum un răspuns din partea primăriei.

În fața cetățenilor care au ridicat problema gunoaielor de pe terenul fostului Mopaf, primarul Cristi Misăilă a precizat că va iniția un proiect de hotărâre pentru începerea procedurilor de achiziție a terenurilor. Primarul a explicat că prețul solicitat de lichidator este prea mare, în condițiile în care, acum doi ani, când au fost purtate primele negocieri, prețul de vânzare era de 3,5 milioane euro. Oricum, procedura legală prevede că, în prima etapă, se angajează un evaluator pentru teren iar în baza studiului realizat de acesta se vor putea purta negocieri cu lichidatorul. Voi elabora un proiect de hotărâre care va fi discutat în ședința Consiliului Local, unde se va decide dacă vom achiziționa sau nu aceste terenuri, a spus primarul Misăilă. Acesta a adăugat că, fiind vorba de achiziția unui teren, va fi nevoie de votul a două treimi din votul consilierilor locali, fiind greu de crezut că liberalii din Consiliul Local vor fi de acord cu această investiție. Aceasta deși se vaită că municipiul Focșani nu are suficiente spații verzi iar prin achiziția terenurilor ar putea fi realizat un parc de câteva hectare în centrul municipiului. Însă, ca de obicei, când vine momentul votului, liberalii gândesc electoral și preferă să se opună proiectelor de dezvoltare a municipiului Focșani.

Terenul fostului Mopaf este situat în zona industrială a municipiului, în jurul centralei termice ENET și este util pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în oraș. Pe acest teren ar putea fi realizată legătura între străzile Militari și Anghel Saligny, decongestionând traficul de pe bulevardul București.

Fabrica de mobilă a fost înființată în urmă cu mai bine de 40 de ani. Combinatul de Prelucrare a Lemnului sau CPL-ul, cum se numea înainte de Revoluție, a fost construit de ingineri din Suedia. În vremurile bune, fabrica era una dintre cele mai mari din Focșani, cu circa 1.200 de angajați. În 2006 a început declinul Mopaf, după ce terenul și bunurile au ajuns la grupul de firme Avrig 35, al cărui administrator era Alexander Etienne Hergan, cetățean americano-român. Ulterior, terenurile au fost vândute către două companii, Focșani Investment și Walltech Engineering&Consulting. Cele două firme au avut probleme financiare imediat după ce planurile imobiliare pentru această zonă au fost blocate de criza financiară.

Conform unui raport din 2012, cel mai mare creditor era Bancpost, instituția care finanțase achiziționarea terenurilor. Banca trebuie să recupereze 3,8 milioane euro, adică peste jumătate din datoriile totale ale firmei. Ulterior, după pronunțarea falimentului în 2013, lichidatorul de la Focșani Investment a scos la vânzare terenurile și clădirile din patrimoniu însă nimeni nu s-a arătat interesat de această zonă, mai ales că un proiect rezidențial este dificil de realizat în această zonă industrială.

2 COMENTARII

  1. Avem foarte multe supermarketuri pentru cei saptezeci de mii de oameni care locuiesc in orasul nostru,Domnule primar,nu aprobati sa se construiasca acolo inca unul.Avem nevoie de spatii verzi,fabrici si locuinte pentru tineri.Un parc inconjurat de blocuri ar fi o solutie buna pentru terenul respectiv.

  2. 70000 esti hazliu..poate de buletine …..ca persoane nu cred ca sunt mai multe de 50000….restul sunt afara la munca cu buletin de FOCSANI restul sunt bugetariii pensionarii si cei peste 50 ani iar tineri ff putini…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?