Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Portret de șef de post: Agent șef Costin Daniel, șeful Postului de Poliție Obrejița

Agent șef Costin Daniel, în vârstă de 39 de ani, este din data de 1 aprilie 2017 șef al Postului de Poliție din comuna Obrejița, unde lucrează alături de agent șef adjunct Răducan Ionuț Florin. Șeful de post locuiește împreună cu familia în Râmnicu Sărat, dar face naveta la Obrejița, pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu. S-a născut și a trăit până la vârsta de 20 de ani în județul Brașov, acolo unde părinții săi se mutaseră cu serviciul. Chiar dacă din cauza carierei de polițist a pierdut momente importante din viața familiei sale și a lipsit de la nașterea fiicei sale, recunoștința pe care o vede în ochii cetățenilor alungă eventualele regrete. „Bunicii mei sunt din Vrancea și, cu timpul, părinții mei s-au mutat aici, pentru a fi mai aproape de părinții lor. Sunt singurul polițist din familie. Când eram copil, nu credeam că o să ajung polițist, dar mi-aș fi dorit. La Sihlea, unde locuiesc părinții, aveam un vecin care lucra la IPJ Vrancea, la Serviciul Rutier. Știindu-mă o persoană la locul meu, a venit și mi-a spus că se fac recrutări în poliție, să încerc și eu. Am acceptat și dumnealui m-a dus peste tot unde a fost nevoie. Asta se întâmpla prin 1999-2000. În aprilie se împlinesc 18 ani de când lucrez în poliție și numai în cadrul posturilor de poliție”, a povestit șeful de post.

După terminarea școlii de poliție, a lucrat timp de doi ani ca ajutor de șef de post la Slobozia Bradului, iar în perioada 2013 – 2017 a activat, la cererea sa, în aceeași localitate. „Sincer, acolo am învățat meserie, pentru că aveam un șef de post foarte experimentat, iar situația operativă era foarte încărcată. Am avut ce și de la cine învăța. Am prins și un caz deosebit de grav, când un bărbat și-a înjunghiat vecinul”, spune polițistul.

 

Boală contractată de la un individ, pe care l-a prins după ce a spart o locuință

În cei aproape 20 de ani de experiență, șeful de post a văzut foarte multe și a avut parte de multe evenimente deosebite, începând cu accidente rutiere grave și continuând cu morți suspecte și omoruri. Din 2004, când s-a înființat comuna Obrejița, și până în 2009, agent șef Costin Daniel a lucrat în cadrul postului de poliție ca ajutor de șef de post. În acea perioadă, agent șef Costin Daniel a avut parte de un eveniment nefericit, care l-a marcat pentru totdeauna. „În timpul unei nopți, pe la 02:00, am fost solicitat la un eveniment. Un cetățean din Slobozia Bradului a intrat în curtea și casa unui cetățean, fiind surprins de proprietar. M-am dus să-mi fac datoria, l-a prins pe autorul spargerii, l-am adus la postul de poliție, am făcut toate documentele necesare. Nu a fost cazul de măsuri preventive și, după ce am terminat, pe la vreo 05:00 dimineață, i-am dat drumul acasă. Eu am mers să mă odihnesc, iar la câteva zile m-am trezit cu leptospiroză, o boală, pe care o luasem de la cel pe care-l prinsesem la furat. Era în perioada în care fuseseră inundații în zona Focșaniului și era chiar o bacterie specifică inundațiilor, care afectează ficatul. Inițial s-a manifestat ca o răceală, am căutat să mă tratez singur, m-am dus la farmacie și am luat antibiotic. Prima dată au fost afectați ochii, începusem să nu mai văd bine, apoi m-au lăsat genunchii. Am dus-o vreo două săptămâni pe picioare, când am ajuns la spital deja eram aproape de faza terminală. Am stat atunci vreo zece zile internat. Până să mi se întâmple asta, nu țineam cont că trebuie să mă odihnesc, că trebuie să am grijă de mine”, mi-a povestit șeful de post.

În urma nefericitului eveniment, polițistul s-a recuperat, dar anual trebuie să țină regim alimentar o anumnită perioadă de timp. În cariera sa nu a fost ferit de momentele limită și nici de amenințări cu moartea. „A fost un eveniment la care m-am dus singur, dar am avut noroc de un paznic și mi-a făcut semn să mă feresc, ca să nu fiu lovit. Eu îl căutam pe unul care făcuse un scandal în familie, iar respectivul se ascunsese după un gard, cu toporul în mână. Noroc că paznicul mi-a făcut semn și am intervenit, l-am imobilizat“, își aduce aminte polițistul.

După primii doi ani petrecuți la Slobozia Bradului, s-a mutat pentru următorii doi ani la Postul de Poliție Tâmboiești, o comună care are, de asemenea, o activitate operativă complexă. După 2009 a fost propus ca șef de post la Jitia, a dat examen și a rămas acolo până în 2012. În 2012 a fost mutat la Secția de Poliție Dumitrești, unde a rămas până în 2013, când s-a cerut din nou la Slobozia Bradului, pentru a fi mai aproape de familie. „Lucrând în comune destul de grele și lovindu-mă de foarte multe în acești ani, chiar nu-mi este teamă de muncă și de situații deosebite. Am rămas la Slobozia Bradului până în 2017, când am venit la Obrejița din nou. În 2017, la Slobozia Bradului, de la o simplă contravenție de circulație, bărbatul sancționat a ajuns să-mi adreseze amenințări cu moartea. Eram singur și atunci niște cunoștințe de ale lui, care treceau prin zonă, au intervenit și l-au liniștit. Dar astea sunt cazuri foarte rare în Slobozia Bradului, acolo polițistul este respectat”, dă asigurări șeful de post.

Nici la Obrejița polițistul nu are parte de prea multă liniște. „La Obrejița, pe cât sunt de puțini oamenii, pe atât de problematici sunt cu violența, pentru că se consumă mult alcool. Pe fondul consumului de alcool sunt probleme. Când am revenit la Postul de Poliție Obrejița am avut o crimă. Un bărbat și-a omorât concubina. El era foarte bine văzut în societate, era un om liniștit, nu a știut nimeni ce se petrece între ei, nici vecinii. Nu aveau copii, ea obișnuia să consume băuturi alcoolice, el era și cam gelos, iar într-o noapte a atacat-o, a sugrumat-o, a călcat-o în picioare… Anul trecut ne-a ferit Dumnezeu de așa ceva, am și stat printre cetățeni. Dacă ar fi să fac o comparație între prima perioadă în care am lucrat la Obrejița și cea de acum … atunci erau scandaluri mai dese, dar  evenimentele nu erau la fel de grave ca acum. Acum când apar scandaluri, se iscă bătăi destul de grave. Bănuiesc că și societatea îi determină să fie așa, tot alergând după bani, foarte ușor ajung să pună mâna pe un par și să-și dea în cap. Aici sunt zile în care de dimineață, de la 09:00, mulți sunt beți. Cele mai frecvente probleme ale cetățenilor de aici se datorează neînțelegerilor cu terenurile în perioada campaniilor agricole, predomină scandalurile între vecini și prieteni, de obicei se întâlnesc acasă la un cetățean mai mulți, unde consumă alcool, apoi se iau la bătaie. Avem în vizor și două familii unde a fost înregistrată violență domestică, mergem mereu și discutăm cu ei. Țin legătura permanent și cu vecinii, mă anunță dacă sunt ceva probleme”, a precizat șeful de post.

 

Premiat după ce a reclamat intenția unor cetățeni de a-l mitui

Agent șef Costin Daniel a fost premiat cu diplomă care-i atestă profesionalismul și onestitatea. Asta pentru că a sesizat Direcția Generală Anticorupție cu privire la intenția unor cetățeni de a-l mitui. În cariera sa, agentul de poliție Costin Daniel a depus două autodenunțuri cu privire la intenția unor cetățeni de a-i oferi mită. Astfel, în cursul anului 2007, în calitate de ajutor șef de post la Postul de poliție Obrejița, el a sesizat DGA, împreună cu un funcționar de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Auto și înmatriculări Vehicule – Vrancea, cu privire la faptul că un cetățean le-a oferit suma de 3.000 euro pentru interveni pe lângă colegii lor de la SPCRPAIV pentru a-i elibera un permis de conducere. Anterior, la data de 16.11.2006, agentul principal de poliție Costin Daniel a denunțat o persoană care i-a oferit 500 lei pentru a-i soluționa favorabil un dosar penal.

„Prima întâmplare de acest gen s-a întâmplat ca urmare a unui scandal la popasul Tâmboiești. M-am dus singur, cu greu m-am înțeles cu acei tineri care făceau scandal. Au ieșit afară și au îndoit caroseria de pe mașina poliției, lovind-o cu mâinile și cu picioarele. Din filmări am reușit să identificăm cine a fost, cazul a fost preluat de cei de la Serviciul de Ordine Publică, iar unul dintre autori a apelat la un unchi care mă cunoștea, să-mi ofere suma de 5 milioane lei vechi, ca să intervin pe lângă șefii care se ocupau de caz și să-l scoată nevinovat. Mi-am sunat colegii de la DGA și l-am denunțat. Cea de-a doua faptă de acest gen s-a pretrecut după ce un cetățean din Tulcea, care efectua comerț ambulant pe raza comunei Obrejița, mi-a propus să-l ajut să-și facă un permis de conducere. I-am spus din start să nu insiste, că nu pot să-l ajut. El a continuat să insiste și a vrut să-mi ofere 3000 de euro. Când am văzut că insistă, am sunat la DGA și timp de o săptămână i-am documentat activitatatea, după care s-a organizat flagrantul la permise și a fost arestat preventiv. Din păcate, după situația asta, pot spune că am rămas oarecum cu un gust amar. Am fost căutat și amenințat de către rudele respectivului în repetate rânduri. A trebuit ca o perioadă să dorm în altă parte, pentru că veniseră lângă gazda mea. Am cerut atunci sprijin, dar nu prea am găsit și până la urmă am discutat cu oamenii din comună și am reușit să-i alungăm de aici. Am menționat lucrul acesta în instanță, iar aceasta a decis să-i pună interdicție inculpatului pentru doi ani de zile. I-am și spus atunci șefului DGA că eu nu mai fac lucruri de genul ăsta, pentru că m-am simțit în pericol”, a mai spus agent șef Costin Daniel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?