Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Directoarea de fashion de la Vogue Brazilia demisionează după ce pozele de la aniversarea sa au fost acuzate că evocă scene coloniale

Donata Meirelles, directoarea de fashion a ediţiei braziliene a Vogue, a demisionat după ce fotografiile de la petrecerea sa de 50 de ani au fost criticate, pe motiv că evocă reprezentări coloniale ale sclaviei, informează The Guardian. Imaginile de la petrecerea organizată în Bahia, statul brazilian cu cea mai numeroasă populaţie de culoare, o prezintă pe Meirelles, aşezată într-un scaun asemănător unui tron, flancată de patru femei de culoare, îmbrăcate în alb.

Criticii au comparat hainele femeilor cu uniformele albe purtate de sclavi în trecut şi au subliniat asemănarea dintre scaun şi o „cadeira de sinhá”, un scaun ornat în care stăteau stăpânii de sclavi. „Femeile de culoare au fost folosite ca obiecte pentru a crea o scena exotică”, a declarat Stephanie Ribeiro, autoarea editorialului #BlackGirlMagic din ediţia braziliană a Marie Claire. „Aminteşte de colonialism şi romanţează acele vremuri. Recreează o imagine în care albii sunt superiori, iar negrii sunt dezumanizaţi”, a completat ea.

La rândul său, faimoasa cântăreaţă braziliană Elza Soares a reacţionat la poze pe Instagram: „Gândeşte-te cât de mult poţi răni oamenii, amintirile lor, soarta lor grea, când alegi o temă care ‘să condimenteze’ un moment fericit din viaţa ta”, i-a scris ea directoarei de fashion de la Vogue. O utilizatoare a Instagram a mers chiar mai departe, alăturând pozei cu Meirelles o fotografie de arhivă intitulată „Femeie din familia Costa Carvalho aşezată alături de doi sclavi”. „Prima este din 1860. A doua este de fapt din 2019”, a scris ea în mesajul ce însoţeşte pozele.

În ziua care a urmat petrecerii, Meirelles a răspuns criticilor pe Instagram, precizând că scaunul era de fapt un artefact care aparţinea tradiţiei religioase afro-braziliene candomblé, iar hainele erau veşminte tradiţionale de petrecere din Bahia. „Chiar şi aşa, dacă am provocat o impresie diferită, îmi pare rău”, a declarat ea.

Miercuri, Meirelles a anunţat că va demisiona din funcţia de director de fashion al ediţiei braziliene a Vogue. Chiar dacă jumătate dintre cei 200 de milioane de persoane care trăiesc în Brazilia se identifică drept de rasă neagră sau mixtă, ediţia braziliană a Vogue a prezentat pentru prima dată o femeile de culoare pe copertă în 2011 – la 36 de ani de la lansare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?