Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Magazin din Focșani, închis de inspectorii veterinari

Inspectorii veterinari vrânceni au suspendat activitatea unei unități de alimentație, în cadrul controalelor efectuate în ultima lună, pentru încălcarea normelor igienico-sanitare și siguranță alimentară. Verificările au fost derulate de echipe mixte, împreună cu Direcția Agricolă și Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor și au vizat „corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu”. Verificările au vizat 22 de unități, respectiv patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante din Focșani. Au fost aplicate cinci sancțiuni, respetiv patru amenzi a câte cinci mii lei și un avertisment.

Inspectorii veterinari au aplicat o amendă de cinci mii lei și au dispus suspendarea unei unități de alimentație publică din cauza neîntreținerii corespunzătoare a spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare. Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiunile, respectiv trei amenzi a câte cinci mii lei, pentru abaterile constatate la informarea corectă a clienților și etichetarea produselor.

Ministerul Agriculturii a arătat că, la nivel național, au fost verificate 180 de unități (din care 85 patiserii, 17 cofetării – laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de Fast Food, 5 magazine alimentare). Dintre acestea 73 de unități, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt, etc). Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități  obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor, se arată în comunicatul MADR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?