Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Trei investiții în infrastructură, finalizate anul acesta la Fitionești

Autoritățile locale din Fitionești au anunțat că vor să finalizeze anul acesta mai multe proiecte ce vizează modernizarea infrastructurii locale. Este vorba de proiectele privind realizarea sistemului public centralizat de canalizare și stație de epurare, construirea unui pod de beton armat peste pârâul Zăbrăuți, construirea unui sediu nou pentru primărie. Primarul din Fitioneşti, Iordache Cazacu, a declarat că vrea ca până la finele anului, lucrările la sistemul de canalizare să fie finalizate, iar acesta să devină funcţional. Sistemul de canalizare va avea o lungime de 14 kilometri, o staţie de epurare şi staţie de vacuum. Primarul Iordache Cazacu a precizat că sistemul pe vacum este unul foarte performant, care va reduce cheltuielile de întreţinere cu 40 la sută. „Este un sistem performant care foloseşte o tehnologie pe vacuum. Practic, apele uzate sunt colectate de staţia de vacuum, care le trimite către staţia de epurare unde vor fi procesate. Am ales această variantă deoarece cheltuielile cu mentenanţa vor fi mai mici cu 40 la sută faţă de un sistem clasic, iar consumul de energie electrică va fi mult redus“, a precizat Iordache Cazacu. Autorităţile locale au obţinut o finanţare de aproximativ 16 milioane de lei pentru construirea unui sistem de canalizare şi a unei staţii de epurare care va deservi întreaga comună. Finanţarea este asigurată de Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, prin HG 577/1997, privind canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate.

Primarul Iordache Cazacu a precizat că lucrările la obiectivul de investiții privind construirea unui pod de beton armat peste pârâul Zăbrăuți, la Dănești, au fost finalizate, iar investiția va fi inaugurată în primăvara acestui an. Investiția este finanțată de Compania Națională de Investiții (CNI), iar valoarea investiției este de aproape 700 de mii de euro. De reținut că podul a fost distrus de ploile torențiale din anul 2013. Podul are o lungime de aproape 20 de metri și o lățime de 7 metri. De asemenea, în cadrul acestui proiect vor fi asfaltate și drumurile din cătunul Dănești, în lungime de un kilometru. Iordache Cazacu a precizat că investiția este vitală în special pentru locuitorii cătunului Dănești dar și pentru toți locuitorii comunei, aceasta fiind singura cale de acces către proprietățile agricole. „Construirea acestui pod este o investiție care  nu deservește doar locuitori cătunului Dănești, ci întreaga comunitate din Fitionești fiind singura cale de acces sigură la proprietățile agricole”, a precizat primarul Iordache Cazacu.

Tot anul acesta, autoritățile locale din Fitionești vor să inaugureze și noul sediu al Primăriei Fitionești. Finalizarea lucrărilor la noul sediu a devenit o urgență și o prioritate după ce imobilul în care funcționa Primăria comunei Fitionești și care servise în trecut drept Cămin cultural, a fost distrus în totalitate de un incendiu. „Am mutat activitatea provizoriu în sala de lectură și bioblioteca Școlii din Fitionești, care a fost dată în folosință în 2014, până când finalizăm lucrările la sediul nou al primăriei sau la imobilul ars. Am purtat mai multe discuții cu constructorul care ne-a dat asigurări că la finele lunii iunie ne vom putea muta în noul sediu construit pentru Primăria Fitionești“, a precizat primarul Iordache Cazacu. Lucrările la proiectul privind construirea unui sediu nou pentru primărie sunt realizate de societatea Mars Serv SRL, cea care a câștigat licitația organizată pe SEAP. Proiectul are o valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei. Noul sediu va fi format din parter şi etaj, va avea birouri pentru funcţionari, o sală de şedinţe, o sală pentru oficierea de căsătorii, un spaţiu pentru arhivă.

 

1 COMENTARIU

  1. Domnule primar a ti uitat sa precizați si de asfaltarea pe pisc sau nu mai este asa o mare nevoie si pe acest sector de drum ,totusi suntem oameni si aici si cânt plouă e infern .An rest cu toata stima si succes an continuare an toate realizările propuse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?