Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Primării din Vrancea, sancționate în 2018 deoarece nu au curățat de gunoaie localitățile

În prima parte a anului 2018, la 40 de unităţi administrativ teritoriale din județ s-au efectuat acţiuni de verificare a stării de salubritate a cursurilor de apă şi realizării şanţurilor şi rigolelor în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea a verificat, începând cu data de 23 mai 2018, îndeplinirea măsurilor stabilite prin procesele verbale încheiate în perioada 26 martie – 30 aprilie 2018. Au fost verificate 19 unităţi administrativ teritoriale în cadrul cărora s-a constatat că măsurile trasate nu au fost îndeplinite în totalitate, drept pentru care au fost aplicate sancţiuni, respectiv 3 avertismente la Primăriile Nereju, Bolotești și Milcovul. La polul opus este de menționat Primăria Țifești, care a finalizat salubrizarea tuturor zonelor depistate la controlul din 24 aprilie 2018.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii de urgenţă în 2018, pe cursurile de apă, S.G.A. Vrancea prin compartimentul D.A.I.I. a efectuat un număr de 37 acţiuni de verificare privind identificarea depozitelor de deşeuri, a obstacolelor în albie, a construcţiilor scoase din funcţiune care împiedică scurgerea normală la ape mari, starea de salubritate, modul cum este asigurată scurgerea apei în zona podurilor şi podeţelor. De asemenea, au fost verificate, din punct de vedere al stării tehnice, un număr de 31 lucrări hidrotehnice.

Pe linia monitorizării calităţii apei râurilor, este de menţionat că în cursul anului 2018 pe cursurile de apă aflate în administrarea S.G.A. Vrancea nu s-a semnalat nici o poluare accidentală. În anul 2018 Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea prin formaţiile de lucru a executat, conform Programului de Gospodărire a Apelor, următoarele lucrări: lucrări de reparaţii şi întreținere la lucrările din administrare de pe raza localităţilor: Adjud, Homocea, Câmpuri, Răcoasa, Pufeşti, Valea Sării, Vidra, Tulnici, Vizantea Livezi, Năruja, Vînători, Reghiu, Odobeşti, Gura Caliței, Suraia, Vadu Roşca, Năneşti, Măicănești, Chiojdeni, Dumitrești, Broșteni, Bogza; lucrări de recalibrare, regularizări cursuri de apă: regularizare r. Șușița la Rotileşti; r. Şuşiţa la Varnița; pr. Alba la Răcoasa, pr. Cremeneț la Cîmpuri; r. Putna aval Vidra; r. Putna la Valea Sării – Prisaca, r. Putna la Vrîncioaia – Grumaz, r. Năruja la Herăstrău- pr. Valea Neagră; r. Milcov la Unirea Odobeşti; r. Milcov la Odobeşti – staţia de epurare; r. Milcov la Milcov, r. Milcov la Reghiu, pr. Pitulușa la Broșteni; r. Râmna la Gura Caliței, r. Râmnicu Sărat la Dumitrești – Luncile; pr. Motnău la Dumitrești; lucrări de întreţinere la cantoane (Câmpuri, Priză Călimăneşti, Sediu SGA Vrancea; Staţia Meteo Focşani etajul I+II ale SGA Vrancea; Vidra, Nănești, Rîmniceni, Măicănești, Dumitreşti; întreţinere ax cadastral (pe râurile Trotuş, Siret, Putna, Râmnicu Sărat); cadastru apelor pentru bazinele hidrografice ale cursurilor de apă Trotuş, Siret, Șușița, Zăbala, Năruja, Putna, Milcov, Rîmna, Leica, Râmnicu Sărat, Slimnic; salubrizare cursuri apă, distrugere vegetaţie, curăţat pereu, cosiri de vegetaţie, urmărire şi supraveghere cursuri de apă.

 

Râul Siret, consolidat la Suraia

În anul 2018 s-a făcut recepţia finală la lucrarea ,,Consolidare r. Siret la Suraia” cu o capacitate de 2,5 Km cu an P.I.F. -2016. De asemenea, este de menţionat că în cursul anului 2018 Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea a fost dotat cu mijloace tehnice noi, care pot interveni în cazul situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii în punctele critice din judeţ. La momentul actual situaţia utilajelor şi mijloacelor tehnice operative în situaţii de urgenţă generate de inundaţii este următoarea: Trailer 40 t – 1 buc; Excavator Hitachi – cu braţ lung – 1 buc. – cu braţ scurt – 1 buc; Excavator Case- 1 buc; Buldozer Komatsu – 1 buc; Buldozer Case – 1 buc; Buldo-excavatoare – 4 buc; Autobasculantă ASTRA 25 t – 1 buc; Autobasculantă MAN 16 t – 1 buc; Autoutilitară – 2 buc; Grup electrogen + sistem iluminat – 1 buc.

În anul 2018, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea, prin compartimentele de specialitate, a efectuat acţiuni sanitar veterinare de supraveghere a stării de sănătate a efectivelor de animale, conform prevederilor legale in vigoare. Acțiuni specifice derulate:  informarea Instituţiei Prefectului – județul Vrancea despre măsurile întreprinse de D.S.V.S.A. Vrancea pentru apărarea sănătăţii animalelor şi a oamenilor; în cazul apariţiei unor epidemii în ţările vecine sau în alte state s-au luat toate măsurile de prevenire a introducerii bolilor pe  teritoriul judeţului; a fost confirmată evoluția a două focare de Pestă Porcină Africană (PPA), unul în loc. Lespezi, com. Homocea și unul în loc. Gugești, com. Gugești. CLCB a întocmit planul de măsuri, pentru fiecare focar, care a fost aplicat de toate instituțiile implicate în combaterea și eradicarea PPA de pe teritoriul județului Vrancea.

Unele UAT-uri din Vrancea au fost cuprinse în zona de supraveghere a focarului de PPA din loc. Puiești, jud. Buzău (com. Bălești, com. Ciorăști și com. Sihlea) acționându-se conform planului de măsuri, stabilit de CLCB. S-a monitorizat permanent circulaţia animalelor vii, precum şi a produselor provenite de la acestea; s-a monitorizat comerţul intracomunitar cu animalele vii, precum şi importul/ exportul de animale vii din/ în ţări terţe. De asemenea, s-a monitorizat acest lucru cu privire la produsele de origine animală sau non-animală; eliminarea din efectivele de animale, prin abatorizare, a animalelor bolnave de LEB sau AIE; s-a monitorizat respectarea legislaţiei în vigoare, privind ecarisarea teritoriului, circulaţia medicamentelor, precum şi funcţionarea târgurilor de animale vii; periodic au fost instruiţi medicii nominalizați, precum şi agenţii economici în vederea prevenirii apariţiei unor boli infecto-contagioase majore; monitorizarea respectării normelor sanitar-veterinare, privind protecţia şi bunăstarea animalelor; au fost nominalizate acţiuni imuno-profilactice la bovine, cabaline, ovine, caprine, păsări, câini si pisici.

De asemenea, au fost efectuate unele teste alergice (tuberculinari), precum şi recoltarea de probe conform prevederilor programului strategic; s-a efectuat identificarea şi înregistrarea animalelor; au fost nominalizate controale în unele exploatații de animale (alese aleatoriu de către APIA) pentru verificarea modului în care se respectă cerințele de ecocondiționalitate (SMR); s-a monitorizat recoltarea de probe de furaje și produse de origine animală; permanent se monitorizează și se efectuează supravegherea bolilor co-finanțate de U.E.

 

1 COMENTARIU

  1. Buna dimineata,

    Acest aspect cuprinde si curatarea malului raului Putna din comuna Bolotest,i unde toti satenii arunca gunoaiele de circa 20 ani. Garda de mediu sa se sesizeze si sa verifice malul raului Putna in zona comunei Bolotesti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?