Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Educație sanitară pentru elevi ȘI PĂRINȚI în contextul epidemiei de GRIPĂ; un vrâncean de 43 de ani a murit din cauza acestei boli

Laboratorul a confirmat prezența virusului gripal de tip A la un bărbat de 43 de ani, din comuna Vârteșcoiu, care suferea de etilism cronic. Decesul s-a produs pe 25 ianuarie, la Spitalul Județean – Terapie-Intensivă, Boli Infecțioase. Este primul deces cauzat de gripă în județul nostru. La nivel național, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 61, a informat joi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Potrivit raportărilor făcute de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în cazul unităților școlare din județ nu a mai apărut nici un caz de gripă, de la raportarea celor 3 cazuri din 30 ianuarie. Menționăm că 12 unități de învățământ, din care două grădinițe, șase școli, patru licee au raportat ieri 315 cazuri cu simptomatologie respiratorie, dintr-o populație școlară de 5325 de elevi. Potrivit datelor furnizate de inspectorii școlari, în toate unitățile de învățământ au fost instaurate măsuri care să prevină sau să limiteze posibilele îmbolnăviri. Chiar și la sediul IȘJ Vrancea au fost luate o serie de măsuri printre care și amplasarea unui dispozitiv cu soluție dezinfectantă astfel încât fiecare persoană care intră în Inspectorat să se poată dezinfecta.

Ca urmare a declarării epidemiei de gripă, Direcția de Sănătate Publică Vrancea și Inspectoratul Școlar Județean au întocmit un plan de acțiuni comune, pentru limitarea cazurilor de îmbolnăvire în perioada sezonului gripal 2018-2019. Primul obiectiv este cel de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ. Astfel, se urmărește informarea tuturor directorilor unităților de învățământ, prin adrese, la ședința cu directorii și prin inspectorii școlari cu atribuții teritoriale.

De asemenea, se va avea în vedere elaborarea unei metodologii de supraveghere a gripei și a infecțiilor respiratorii acute în unitățile de învățământ; Informarea părinților privind respectarea normelor de igienă personală a preșcolarilor/elevilor; Organizarea de ore de educație sanitară, cu invitarea unor cadre medicale care să informeze copiii cu privire la simptomele și metodele de prevenire ale acestor afecțiuni; Organizarea de ore de demonstrație, cu invitarea unor cadre medicale care să informeze copiii cu privire la deprinderea corectă a noțiunilor de igienă a mâinilor; La nivelul unităților de învățământ: dotare cu materiale pentru igiena mâinilor, dotarea cu cantități suficiente de material dezinfectant, dotarea cu măști de protecție; Utilizarea a materialelor dezinfectante pentru efectuarea corectă a operațiunilor de dezinfecție zilnică a claselor, holurilor, toaletelor și alte spații din școli; Asigurarea respectării normelor de igienă personală, atât a elevilor și preșcolarilor cât și a cadrelor didactice; Intensificarea activității cabinetelor școlare prin realizarea triajului zilnic al elevilor și al cadrelor didactice unde nu există cadru medical școlar, triajul se va realiza de cadrul didactic prezent în clasă la prima oră de curs; Monitorizarea permanentă a evoluției cazurilor de infecții respiratorii sau gripă în vederea prevenirii epidemiilor. Directorii și medicii școlari au obligația de a raporta zilnic cazurile de îmbolnăviri sau focare.

Elevii din învăţământul preuniversitar şi copiii de grădiniţă intră vineri, după terminarea cursurilor, în vacanţa intersemestrială, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Cursurile semestrului al doilea vor începe luni, 11 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?