Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GRIPA închide școlile, vineri

Elevii din școlile vrâncene nu vor învăța astăzi, 24 ianuarie, și nici mâine, 25 ianuarie. Astăzi este zi liberă din punct de vedere legal, românii sărbătorind Unirea Principatelor Române.

Decizia de a închide școlile vineri a fost luată miercuri seara, de ministrul Educației Naționale. Ministrul Ecaterina Andronescu a semnat un ordin în acest sens, în urma unei adrese primite de la Ministerul Sănătății. „În data de 25 ianuarie 2019 se suspendă cursurile în toate unitățile de învățământ preuniversitar din România. Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare până la sfârșitul semestrului, respectiv anului școlar, stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ și comunicate Ministerului Educației Naționale“, se arată în ordinul semnat de ministrul Ecaterina Andronescu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, copiii vor evita, timp de 4 zile, expunerea în colectivități. Autoritățile speră ca astfel să limiteze numărul îmbolnăvirilor. „Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă. Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități“, se arată în comunicat.

“Vom continua să supraveghem atent evoluția gripei în toată țara. Împreună cu Ministerul Educației, vom continua triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal, specialiștii recomandă:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

– Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/ strănut la nivelul parții interne a articulației cotului);

– Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

– Continuarea vaccinării antigripale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?