Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

DSP a controlat secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean

Inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au desfășurat, la începutul acestei săptămâni, din ordinul Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, un control la secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Decizia a venit în urma scandalului generat în noiembrie, anul trecut, la maternitatea Giulești, unde zeci de copii au fost infectați cu stafilococ auriu.

Acțiunea tematică de control a avut ca obiectiv verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare la nivelul celor două secții. În cadrul controlului efectuat, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, au fost verificate respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale, normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea, procedurile recomandate pentru dezinfecția mâinilor, în funcție de nivelul de risc, metodele de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcție de suportul care urmează să fie tratat și metodele de evaluare a procesului de sterilizare. Au fost verificate, de asemenea, normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale.

În urma controlului efectuat s-a constatat că la nivelul Serviciului de supraveghere, limitare și prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare (SPIAAM) se efectuează, corespunzător normelor în vigoare, monitorizarea acestor infecții, existând implementate proceduri privind controlul și prevenirea acestora și proceduri privind intervenția în cazul apariției unui episod de infecție asociată asistenței medicale.

 

Opt cazuri de infecție asociată asistenței medicale

Din controlul documentelor medicale s-a constatat că în cursul anului 2018 nu a fost identificat niciun caz de infecție asociată asistenței medicale la nou născuți, iar în secția de Obstetrică-Ginecologie au fost înregistrate 8 cazuri. Inspectorii DSP au constatat că starea igienico-sanitară a celor două secții verificate este corespunzătoare, iar rezultatele probelor recoltate în cadrul acțiunii de control sunt conforme.

Au fost identificate neconformități cu privire la necunoașterea și neaplicarea de către personalul de îngrijire a procedurilor de curățenie, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale de către personalul medical, nerespectarea protocoalelor cu privire la igiena mâinilor, administrarea antibioticelor fără colaborare între medicul curant și medicul infeționist, responsabil cu politica de administrare a antibioticelor la nivelul unității sanitare, care poate conduce la apariția rezistenței germenilor la acțiunea antibioticelor. Pentru neconformitățile constatate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 1500 lei și au fost stabilite termene de remediere.

Conform managerului Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă, „aceste controale sunt binevenite pentru că în felul acesta putem constata ce anume trebuie remediat. În urma controlului nu au fost descoperite mari nereguli, au fost constatate lucruri minore, pe care le vom remedia și vom prelucra protocoalele. Ne așteptăm ca în perioada următoare să mai primim controale, dat fiind faptul că ne aflam în pragul epidemiei de gripă, iar la noi se afla singura Pediatrie din județ, care este foarte aglomerată. Avem tot ce ne trebuie, suntem pregătiți și copiii sunt tratați corespunzător”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?