Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Colegiul Național Cuza din Focșani, la ceas aniversar; 130 de ani de istorie și excelență în educație

Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” Focșani se pregătește de sărbătoare, dat fiind faptul că prestigioasa instituție de învățământ împlinește 130 de ani de la înființare. Cu acest prilej, atât elevii cât și cadrele didactice au pregătit activități speciale pentru a marca cele 13 decenii de existență.

Potrivit informațiilor furnizate de profesoara Daniela Sîrghie, directoarea unității de învățământ, activități dedicate zilelor liceului au loc pe parcursul întregului an școlar 2018-2019. ”La ceas aniversar, când România întreagă sărbătorește 160 de ani de la Unirea Pprincipatelor Române, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani se bucură pentru împlinirea a 130 de ani de existență în spațiul educației românești de excelență. Așteptăm cu drag să ne fie alături foști elevi și profesori, părinți, prieteni cuziști și toți cei care se simt legați afectiv de trecutul și prezentul acestei instituții școlare prestigioase. La mulți ani cuziștilor de ieri și de azi, de pretutindeni”, este mesajul directoarei Daniela Sîrghie.

Potrivit acesteia, va fi lansată o monografie a liceului care conține, pe lângă date găsite în arhive, și mărturii ale foștilor elevi și profesori din cadrul colegiului. Lansarea monografiei se va face într-un cadru festiv, fiind așteptate să participe autorități locale, inspectori școlari și mai ales foști elevi ai liceului. Evenimentul va avea loc luni, 21 ianuarie, la ora 12:30.

Tot cu ocazia Zilelor Colegiului Cuza, va fi lansată și revista Context-130, publicație în care pot fi citite articole pe diverse teme, scrise chiar de elevii unității. De asemenea, vor fi organizate dezbateri despre ”a fi parlamentar”, competiții sportive, Street-ball „Cupa Cuza-130”. Pe holurile liceului va putea fi admirată o expoziție de picturǎ. Vor expune foşti elevi și foști profesori, in memoriam Leopoldina Bǎlǎnuţǎ şi Eugenia Ștefǎnescu. Elevii de la gimnaziu vor putea participa și la concursul Quark, dedicat celor pasionați de fizică, chimie și biologie. Concursul este organizat de elevi de la Cuza și este dedicat elevilor de gimnaziu de la școlile din Focșani.

”Cum putem aplica principiile dezvoltării durabile în CNAIC” este o altă activitate dedicată acestui eveniment. Elevii nu serbează doar școala în care învață ci și 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astfel, în biblioteca liceului va putea fi admirată o expoziție de cărți rare, intitulată ”Mica unire prin cântec”. Unul dintre cele mai așteptate momente este unul dedicat papilelor gustative și culturii gastronomice din țara noastră. „Uniți sub semnul tradiției gastronomice” este un concurs – expoziție de tradiţii gastronomice pe regiuni. Trebuie spus că acest concurs este dedicat elevilor de liceu și va avea loc pe holurile școlii, miercuri, 23 ianuarie.

Și elevii de gimnaziu vor participa la un concurs gastronomic, dedicat numai lor. Gimnaziștii cuziști au ca temă ”Mâncare sănătoasă pentru un corp sănătos”. Expoziția lor va putea fi admirată și degustată pe holurile din minicolegiu. O altă activitate deosebită este „Inspire-choose your career”, care va avea loc la Cinema Balada, miercuri, 23 ianuarie, la ora 13.00, unde  vor participa 400 de elevi de la Cuza. Participanții vor afla de la foști elevi ai unității de învățământ, ajunși acum în poziții de succes în domeniile lor de activitate, mici secrete pentru reușita în carieră.

Pe 24 ianuarie, elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” vor participa la evenimentele dedicate celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române din Piața Unirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?