Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Portret de șef de post: Agent principal George Sima, șeful Postului de Poliție Milcovul

La țară, pentru oameni, cele mai importante figuri rămân cele ale preotului, doctorului, primarului și polițistului. De la țară nu a pierit încă respectul, tradițional, față de oamenii la care poți apela atunci când ai o problemă cu vecinul, care își mută gardul pe bucata ta de pământ, cu soțul care devine violent când bea sau cu vreun nepot, care ți-a furat de prin casă.

La doar 10 minute distanță de municipiul Focșani, cu o populație de peste 3000 de locuitori, se află comuna Milcovul. Deși încă foarte tânăr, având doar 28 de ani, agent principal George Sima este șef de post în comuna Milcovul și, așa cum spune chiar el, este disponibil la orice oră din zi și din noapte pentru cetățeni. Adevărata formare profesională nu a căpătat-o însă în școală, ci lucrând vreme de aproape cinci ani în comunele din județ, care au un grad mai ridicat de infracționalitate. De la absolvirea școlii de poliție și până în prezent, acesta a lucrat numai în mediul rural. Spune că nu are regrete vizavi de acest aspect, ba chiar asta a fost dorința lui, pentru că la țară are posibilitatea de a cunoaște cetățenii, de a căror siguranță răspunde, și de a fi cât mai aproape de ei.

 

Originar din Focșani, agent principal George Sima a absolvit Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu în 2009, cu specializarea în achiziții și contractări. Deși niciodată nu se visase polițist, în clasa a XII-a a decis să se înscrie la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” Câmpina, iar pentru asta s-a pregătit aproape un an de zile. „După ce am absolvit liceul am susținut admiterea la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” Câmpina, în anul 2009, an în care am fost și fost admis. A fost grea pregătirea pentru admitere, m-am pregătit un an de zile pentru asta. Am început în clasa a XII-a, de prin octombrie. În școală, când am ajuns, prima săptămână a fost mai dificil, ulterior m-am acomodat. În timpul liceului, mama a fost plecată în străinătate, iar tatăl meu locuia în comuna Tătăranu. Singur m-am pregătit, singur am ales meseria asta. M-am descurcat singur și cu treburile casnice și cu studiul… nu mi-a fost greu. Am absolvit școala în anul 2012, în mai. După absolvirea școlii am fost repartizat la secția 2 de Poliție Rurală Gugești. Am lucrat numai în mediul rural. Decizia de a deveni polițist îmi aparține. Nu mi-am dorit din copilărie să ajung polițist, dar în timp am conștientizat că mi se potrivește ca o mănușă! Sunt o persoană foarte comunicativă, îmi place să discut, mai ales cu bătrânii. Sunt foarte deschis și mă simt bine în mediul rural, de asta am și ales să râmân aici. Majoritatea polițiștilor care sunt la posturi, mai ales cei de la posturile de lângă Focșani, sunt din Focșani”, mi-a spus agent principal George Sima.

Tânărul polițist povestește că marile sale bucurii din copilărie se petreceau în vacanțe, atunci când mergea la bunici, la țară. Acolo juca fotbal cu alți copii și  mergea cu căruța cu bunicul, la strâns de lucernă. Bunicul său, de la care a învățat cât de important este ca familia să fie unită, a apucat să-l vadă în uniforma de polițist și să se mândrească cu el. „A apucat să mă vadă la post, a murit la două săptămâni după împuternicirea mea. De la bunicul meu am învățat că familia trebuie să fie unită. Pentru a-ți întemeia o familie, ca polițist, trebuie să-ți găsești pe cineva care să te înțeleagă, în ceea ce privește timpul liber. Nu ești precum ceilalți bugetari, să ai sâmbetele sau weekend-urile libere, sau sărbătorile. De cele mai multe ori muncim în timpul sărbătorilor și trebuie să fim disponibili la orice oră din zi și din noapte. În cazul în care se impune, trebuie să venim și de acasă”, spune polițistul.

 

Se dorește apropierea de cetățean

Șeful de post de la Milcovul face naveta de la Focșani. Lucrează alături de agent șef adjunct Ion Gavrilă și agent șef principal Emil Rotaru, aceștia fiind mai în vârstă decât agent principal George Sima și cu mai multă experiență în domeniu.

„Ne ajutăm reciproc și comunicăm foarte bine împreună. Suntem un colectiv bine sudat. Am fost împuternicit ca șef de post din septembrie 2017 și am susținut examenul în 3 iulie 2018. Noi, la postul de poliție avem atribuții pe toate liniile de muncă: circulație, ordine publică, sisteme de securitate, arme și muniții… Cea mai importantă linie de muncă pe care o avem este poliția de proximitate, care impune o apropiere față de cetățean mai mare, trebuie să discuți cât mai mult cu el. Eu încerc să discut foarte mult cu ei, chiar și o femeie în vârstă dacă vine la post pentru buletin, încerc să discut cu ea, să o întreb ce mai face, dacă s-a mai certat cu vecinul. Mica și marea violență pleacă de aici, de la conflictele minore”, este de părere agent principal George Sima.

 

Fostul șef de post, un model de urmat

În comuna Milcovul oamenii sunt în general liniștiți, iar infracțiunile se petrec rar. Tânărul șef de post merge în fiecare zi cu mașina prin sate și vorbește cu localnicii.

„Aici nu este o localitate cu infracțiune ridicată, este destul de liniștită. Am învățat de la fostul șef de post, domnul Mocanca (Vasile-n.r.), pe care îl și consider un model, că atunci când te apleci către problemele cetățenilor, oricât de mici ar fi ele, orice problemă va avea omul, va veni și va discuta cu tine. Aici majoritatea infracțiunilor sunt pe mica violență. Mă refer la infracțiunile de lovire, care se produc ca urmare a faptului că aici avem o discotecă, care este deschisă în fiecare sâmbătă și are un număr mare de clienți. Vin și de pe la Năruja, Vrîncioaia, Mera, Biliești, Suraia, Tătăranu, foarte mulți chiar și din Focșani. Conflictele au loc de obicei în jurul orelor 3.00-4.00 dimineața, pe fondul consumului de alcool, când la plecarea acasă ajung să se certe între ei. În ultima perioadă s-au cam stins și conflictele de genul acesta. La începutul anului 2018 au fost mai dese, o dată cam la două săptămâni aveam un scandal la discotecă. Am mai avut loviri între vecini, chiar în 2018 am avut o speță de genul acesta, cu privire la un gard de hotar; unul dintre vecini a ajuns să-i dea celuilalt cu sapa în cap. Am avut și un caz de violență în familie, m-am sesizat din oficiu anul trecut. Soțul era agresiv mai mult verbal cu ea, o înjura când consuma alcool. Este o stare conflictuală pe care o avem în atenție și discutăm cu ei aproape lunar despre ce s-a mai întâmplat. La mine în comună oamenii nu sunt chiar atât de violenți, încă mai au respect față de polițiști. De când sunt eu aici, nu am înregistrat nici o faptă de înșelăciune. Localitatea are în jur de 3750 de locuitori și estimez că aproximativ 1000 sunt plecați în străinătate, iar cei rămași cresc animale, în special vaci, și comercializează produsele lactate în piață. Mulți lucrează în Focșani, în confecții, și fac naveta”, mi-a explicat polițistul.

 

Format ca polițist la Tâmboiești

Unii oameni se nasc pentru a fi polițiști, iar un astfel de om este și șeful de post din comuna Milcovul. Cu o privire tăioasă și o precizie care i se reflectă în fiecare gest, agent principal George Sima întrunește toate calitățile pentru a fi un bun păzitor al ordinii de drept și pentru a băga spaima în răufăcători. Se descrie ca fiind o persoană disciplinată, căreia îi place să respecte regulile.

„În școală nu am primit niciodată sancțiuni. Camera noastră era formată dintr-un colectiv unit, păstrăm legătura, să știți că am fost la nunțile tuturor colegilor. Mi-am dorit să ajung să lucrez în județ, iar în urma mediei pe care am avut-o am reușit să prind repartiție la mine în județ. Prima dată am lucrat ca și agent de ordine și siguranță publică, timp de patru luni. Făceam patrule. A fost oarecum greu, dar am avut un tutore bun, care m-a ajutat și m-a sprijinit. Greul a urmat după aceea, la postul de poliție Tâmboiești. Având în vedere că este o comună cu grad mai mare de infracționalitate, erau probleme mult mai mari și acolo m-am călit ca polițist. Am lucrat acolo aproape cinci ani, dar m-am adaptat, am muncit, mi-a plăcut să învăț. Interveneam singur la evenimente, plecam singur noaptea, mă duceam și în pădure și trebuia să mă descurc singur, iar asta impunea și studiu individual. Am avut noroc cu un șef de post foarte OK, pe care-l sunam la orice oră și-mi spunea exact ce să fac. Era dificil să-i faci pe unii cetățeni de acolo să înțelegă că au greșit, veneau foarte iritați și gălăgioși, că au probleme. Ca să mă pot face înțeles căutam diverse persoane cu care ei se înțelegeau, lideri de-ai lor, și discutam și cu aceia. Trebuia multă muncă și multă psihologie. Ei nici carte nu știau. În Tâmboiești infracționalitatea era pe furturi, foarte mult pe violență și pe silvic. A fost o perioadă foarte grea, dar din care am avut de învățat foarte mult. Am reușit să mă fac respectat, eram și puțin tăios, dar și știam să-i ascult. Acolo m-am format ca polițist”, spune polițistul.

Accident văzut prin oglinda retrovizoare

Un moment care l-a marcat și pe care nu-l va uita niciodată s-a petrecut în urmă cu câțiva ani, atunci când alături de alți colegi a ajuns primul la locul producerii unui accident rutier de pe drumul național. Imaginea văzută atunci nu o va uita probabil niciodată.

„Eram în serviciul de patrulă pe raza comunelor Tâmboiești și Slobozia Bradului cu niște colegi și pe DN2-E85, exact în dreptul unei benzinări, a avut loc un accident rutier, în care a fost implicată o familie, soț, soție și copil mic. Ceea ce m-a marcat a fost imaginea pe care am văzut-o când am ajuns la locul accidentului. Femeia era aproape decedată, iar copilul în șanț, plângea. Acea imagine m-a marcat foarte tare. Cred că nu avea nici un an de zile copilul. Un alt eveniment care m-a marcat a fost producerea unui accident rutier pe drumul național, în dreptul unui motel, spre Dumbrăveni. Mergeam împreună cu colegul meu la Piața Dumbrăveni, iar în spatele nostru o mașină, ce se deplasa dinspre Focșani către Râmnic, a pătruns pe contrasens și s-a izbit frontal cu un autoturism care se deplasa pe aceeași direcție cu noi. Am văzut impactul în oglinda retrovizoare. Una dintre pasagerele din spate a murit pe loc. Mă gândeam cu colegul meu cum era dacă ar fi intrat în noi efectiv”, își amintește omul legii.

Tot în primii ani de carieră, agent principal George Sima a avut nefericita ocazie de a fi implicat într-un caz de ultraj, atunci când el și colegii săi, alături de care desfășura o activitate de prevenire într-o discotecă, au fost înconjurați și atacați de mai mulți indivizi, aflați în stare de ebrietate și recalcitranți.

„În 2015 eram în serviciul de patrulă și am mers la discoteca din Dumbrăveni. Era vreo 2.00-3.00, eram împreună cu alți patru colegi, desfășuram activități de prevenire. Acolo, era un grup de persoane din comuna Sihlea, erau mai recalcitrante. Când ne-au văzut, unul dintre ei, fiind sub influența alcoolului, a început să ne înjure, să vină către noi cu intenția de a ne lovi. Ne amenința cu moartea, că ne taie gâtul. Am intervenit, iar în momentul încătușării celui recalcitrant, mai mulți indivizi au încercat să ne împiedice. În acel moment, unul dintre colegii mei a fost ultragiat și fizic, iar noi ceilalți am fost într-o stare de pericol. Pe mine au vrut să mă oprească să-mi ajut colegul să-l încătușeze pe agresor, dar au fost împiedicați de un alt coleg. Noi eram doi, care-l încătușam pe agresor, iar ceilalți doi colegi ne apărau spatele. Am reușit să-l încătușăm pe agresor peste niște mese, iar colegul meu a fost mușcat de mână. După ce l-am scos din clădire și l-am băgat în mașină, ceilalți ne-au blocat cu mașinile, ca să nu putem ieși. Am reușit în cele din urmă să-i convingem să ne lase să ieșim și să plecăm. Este și un sentiment de teamă, dar știi că trebuie să-și faci datoria. Eu știu că asta îmi este meseria și-mi asum riscul”, spune polițistul.

Deși nu a făcut până în prezent uz de armamentul din dotare, a existat un moment în care a fost pe punctul de a trage. „A fost o speță la Tâmboiești, cu un căruțaș care transporta lemne. Când i-am solicitat să ne însoțească, pentru a confisca materialul lemnos, s-a dat jos din căruță, a luat țeava de la frână și a vrut să ne lovească. Atunci am scos pistolul, dar nu am apucat să trag, s-a liniștit”, a preecizat agent principal George Sima.

Acesta a reușit să câștige simpatia oamenilor din comuna Milcovul și prin faptul că, ajutat fiind de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, a îmbunătățit aspectul postului de poliție, renovând exteriorul clădirii și punând la punct interiorul. Șeful de post, împreună cu unul dintre colegi, s-a ocupat personal de curățenia din interior, înlocuind soba cu una nouă și văruind.

În ceea ce privește cariera de polițist, acesta își dorește să evolueze și să ajungă în corpul ofițerilor. „Bunica mea avea o vorbă: Mamaie, dacă nu știi ceva, cheamă nevoia, că nevoia te învață! Tot din dorința de a evolua am acceptat și să fiu șef de post, la o vârstă atât de tânără. Lucrând, înveți. Un colectiv unit contează foarte mult. Îți este mult mai ușor. Le-am spus colegilor mei să mă deranjeze la orice oră, atunci când au nevoie de mine. Încercăm să comunicăm cât mai mult, să ne transmitem unul altuia tot ceea ce știm. Dacă nu există înțelegere, treaba scârțâie și nu e bine. Doresc seriozitate în muncă, fiecare să-și facă treaba. Dacă nu suntem serioși față de cetățean, acesta își pierde încrederea. Aproape săptămânal mergem la școală, stăm de vorbă cu profesorii, cu elevii. Nu avem probleme mari cu copii, sunt 100 și ceva de copii, este o singură școală, majoritatea merg la Focșani. Cred că am reușit să captez încrederea oamenilor, m-am aplecat asupra problemelor fiecăruia. O să fiu mereu aici să le ascult toate problemele, să încercăm să creăm un grad de siguranță ridicat pentru comună”, a încheiat agent principal George Sima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?