Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Judecătorii cer procurorilor să cerceteze un fost ofiţer din poliţie, bănuit de instigare la furt şi instigare la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri

Un fost ofițer de poliție din cadrul IPJ Vrancea, în prezent pensionar, va fi cercetat într-un dosar pentru instigare la furt calificat şi instigare la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Anterior, el a mai făcut obiectul unei cercetări cu aceleași acuzații, în care s-a dispus soluţia de clasare. Urmare acestei soluţii, o altă persoană, care a lucrat împreună cu ofiţerul ieşit acum la pensie și care a fost deja trimisă în judecată, a făcut plângere împotriva soluţiei de clasare, iar aceasta i-a fost admisă de instanţă.

Astfel, magistraţii de la Judecătoria Focşani au dispus desfiinţarea soluţiei de clasare din rechizitoriu şi trimiterea cauzei la procuror pentru a pune în mişcare acţiunea penală faţă de fostul ofiţer şi completarea urmării penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la furt calificat şi instigare la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Soluţia instanţei este definitivă. “(…) admite plângerea formulată de petenta (…) împotriva soluţiei de clasare din rechizitoriul nr. (…) a Parchetului de pe lângă Tribunalului Vrancea confirmată prin ordonanţa (…) dată de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalului Vrancea. Desfiinţează soluţia din rechizitoriul (…) Parchetului de pe lângă Tribunalului Vrancea şi dispune trimiterea cauzei la procuror pentru a pune în mişcare urmărirea penală faţă de suspectul (…) şi completarea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la furt calificat (…) şi instigare la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (…) cheltuielile judiciare în cuantum de 100 lei avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă din camera de consiliu, azi, 11.01.2019”, se arată în hotărârea judecătorilor.

S-a ajuns la această situaţie după ce în vara anului trecut pocurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dispus trimiterea în judecată a unei femei, fostă angajată a IPJ Vrancea din categoria personalului contractual, pentru furt calificat, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi participaţie improprie la abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii arătau că aceasta ar fi pătruns fără drept în biroul unui ofițer din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, serviciu în care îşi desfăşura activitatea şi ea, dar şi ofiţerul faţă de care s-a dispus acum punerea în mişcare a acţiunii penale, de unde ar fi sustras plăcuțele de înmatriculare ale unei mașini BMW X6, după care a ieșit cu ele în curtea IPJ și i le-ar fi dat unui bărbat, de la care ar fi fost și luate de politiști.

De asemenea, angajata ar mai fi sustras și două rapoarte întocmite de  un agent de poliție, respectiv un raport de reținere a certificatului de înmatriculare pentru ITP expirat și un raport pentru lipsa asigurării obligatorii, pe care le luase în primire prin semnarea în registrele secretariatului, aflate în biroul comun al agenților din cadrul Serviciului Rutier, rapoarte pe care nu le-a înaintat șefului Serviciului Rutier așa cum ar fi trebuit. Procurorii mai arătau că tot ea l-ar fi determinat pe șeful Serviciului Rutier să încalce, fără vinovăție, dispozițiile Articolului 5, alin. 1 din Ordonanța nr. 81/2000 și să nu dispună implementarea în baza de date a poliției a celor două rapoarte, situație prin care i-a creat un folos necuvenit persoanei de la care au fost luate plăcuțele, folos ce a constat în posibilitatea efectuării ITP-ului la orice stație ITP autorizată, unde contravaloarea acesteia este mult mai mică decât cea efectuată de către personalul RAR.

În dosarul în care a fost trimisă în judecată femeia s-au făcut verificări şi faţă de fostul ofiţer, dar el nu a fost găsit vinovat atunci. Potrivit unor surse, el ar fi cel care i-ar fi spus fostei angajate a IPJ Vrancea de unde să ia plăcuțele şi să le dea şoferului de la care au fost ridicate. Rămâne de văzut ce se va stabili în urma anchetei în ceea ce-l priveşte pe fostul ofiţer, care a ieşit la pensie în urmă cu aproximativ doi ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?