Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Curtea Supremă a SUA refuză rejudecarea procesului intentat de actriţa Olivia de Havilland canalului FX

Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat să redeschidă procesul în care actriţa laureată cu Oscar Olivia de Havilland, în vârstă de 102 ani, acuză o divizie din cadrul Twenty-First Century Fox Inc că i-ar fi denigrat imaginea într-un serial despre rivalitatea dintre două vedete de la Hollywood, relatează Reuters. Judecătorii au menţinut decizia instanţei inferioare, care a respins acuzaţiile lui Havilland, vedetă veterană a Hollywoodului, a cărei carieră a început în anii ’30. De Havilland susţine că ”Feud: Bette and Joan”, o miniserie produsă de FX Networks, despre celebra rivalitate dintre actriţele Bette Davis şi Joan Crawford, o înfăţişează ca pe o persoană bârfitoare şi ipocrită.

”Feud”, difuzat în 2017, vorbeşte despre certurile dintre Crawford şi Davis în ultimii lor ani de viaţă. Miniseria a fost creată de producătorul Ryan Murphy, cunoscut pentru serialele ”American Horror Story” şi ”Glee”. În februarie 2018, Murphy s-a angajat că va crea seriale şi filme originale pentru Netflix Inc, în cadrul unui contract pe cinci ani, a cărui valoarea este estimată la 300 de milioane de dolari. În ”Feud”, De Havilland este portretizată de Catherine Zeta-Jones; Jessica Lange interpretează rolul lui Joan Crawford, iar Susan Sarandon pe cel al lui Bette Davis. De Havilland denunţă scenele în care este înfăţişată ca folosind un termen vulgar atunci când se referă la sora sa, actriţa Joan Fontaine, sau când glumeşte despre problemele cu alcoolul ale lui Frank Sinatra.

O curte de apel din California a respins în martie 2018 plângerea lui De Havilland, argumentând că prelungirea procesului ar însemna o ingerinţă în drepturile autorilor şi cineaştilor de a realiza creaţii care dramatizează evenimente istorice. Potrivit curţii, Primul Amendament din Constituţia SUA, care garantează dreptul la libera exprimare, îi protejează pe creatorii serialului de acuzaţiile actriţei veterane, care susţine că ”Feud” o reprezintă într-o ”lumină falsă” şi că nu i s-a cerut permisiunea pentru crearea unui personaj care să-i semene. Judecătorii au spus, de asemenea, că portretul lui de Havilland este pozitiv în cea mai mare parte.

Cunoscută pentru ”Gone with the Wind” (1939) şi ”The Adventures of Robin Hood” (1938), De Havilland are o carieră care cuprinde 50 de filme. Actriţa a câştigat două premii Oscar pentru ”To Each His Own” (1946) şi ”The Heiress” (1949). De Havilland s-a mutat la Paris în anii ’50 şi a avut puţine apariţii publice după ce s-a retras din activitatea cinematografică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?