Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Atenție, focșăneni! Cu cât locuința e mai veche, cu atât impozitul e mai mic

Sute de focșăneni au venit din primele zile ale noului an să își achite taxele și impozitele locale la ghișeele Primăriei Focșani. Dările la bugetul local pot fi plătite cu numerar, cu cardul, dar și online, prin ghișeul.ro. Sumele de plată pentru acest an sunt cu câțiva lei mai mari decât cele de anul trecute, deoarece taxele și impozitele locale pentru anul 2019 au fost majorate cu 1,3%, adică rata inflației din anul 2017, conform prevederilor Codului Fiscal. Este o majorare a taxelor și impozitelor decisă pentru a respecta prevederile fiscale, care stabilesc creșterea anuală a taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pentru anul fiscal anterior.

Reprezentanții Serviciului de Taxe și Impozite au arătat că plata taxelor și impozitelor locale poate fi realizată prin toate metodele, precizând că restricțiile la utilizarea cardurilor stabilite la finalul anului trecut au fost impuse din cauza termenelor la care trebuiau realizate plățile către Trezorerie și a duratei transferurilor bancare. Situația a revenit la normal din această săptămână. Mai mult, persoanele fizice și societățile comerciale au la dispoziție mai multe facilități pentru a vizualiza sumele de plată către bugetul local, respectiv accesul cu user și parolă. Din păcate, această facilitate nu este foarte utilizată, nici măcar de reprezentanții societăților comerciale, care preferă să sune și să întrebe funcționarii Primăriei care sunt sumele de plată, decât să verifice online situația taxelor și impozitelor locale.

Pentru impozitele clădirilor este important de știut că valoarea impozabilă a acestora se reduce în funcție de vechimea locuințelor. La nivelul municipiului Focșani această reducere este realizată automat prin aplicația informatică de la Primărie și cu ajutorul unei baze de date cu locuințele construite în Focșani. De asemenea, cei care doresc să știe care este vechimea clădirii pentru care plătesc impozit pot întreba la ghișee, atunci când achită impozitele. Conform hotărârii de consiliu referitoare la nivelul taxelor și impozitelor locale din 2019, valoarea impozabilă a clădirii se reduce, în funcție de anul terminării acesteia, cu 50% pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani de la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință. Reducerea este de 10% pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 și 50 de ani, inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință și de 30% pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 și 100 de ani, inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referință.

 

Atenție la contractele de salubritate

O noutate din acest an pentru focșăneni este obligația impusă persoanelor care nu au contract cu CUP Salubritate să depună o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze dacă au un contract cu alt operator de salubritate autorizat de către ANRSC. În cazul celor care nu au un asemenea contract, vor fi emise decizii de impunere cu sumele de plată pentru fiecare proprietate din evidențele administrației locale. Practic se va face o verificare încrucișată între bazele de date ale operatorilor de salubritate și evidența Primăriei. Această taxă pentru locuitorii municipiului care nu au contracte de salubritate se bazează pe hotărârea 20 a Consiliului Local din 2016. Astfel, nivelul taxei este 14,71 lei/persoană/lună pentru persoane fizice, respectiv 3,85 lei/mp/lună pentru persoane juridice. Practic, taxa va fi plătită de către persoanele care produc gunoi în municipiu dar care nu au încheiat niciun contract cu o firmă de salubrizare. Aceste persoane aruncă gunoiul în pubelele din municipiu și nu plătesc niciun leu. De menționat că declarația pe propria răspundere va putea fi trimisă și online, fiind în avantajul focșănenilor care nu locuiesc efectiv în muncipiu, fiind plecați la muncă în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?