Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Premieră în Vrancea! Compartiment pentru îngrijiri paliative la Spitalul Municipal Adjud

Conducerea Spitalului Municipal Adjud își propune ca-n perioada imediat următoare să reorganizeze unitatea sanitară, prin înființarea unui noi secții. În prezent,  unitatea dispune de 12 secții și compartimente în cadrul spitalului, iar în  ambulatoriul de specialitate de un număr de 17 cabinete medicale. Până în luna aprilie a acestui an, conducerea Spitalului Municipal Adjud intenționează să înființeze o sectie de îngrijiri paliative. De asemenea, în cadrul secției de recuperare medicină fizică și balneologie  vor fi înființate două noi compartimente: recuperare ortopedică și recuperare medicală.

În Vrancea, la acest moment, nici o unitate spitalicească nu are un compartiment destinat îngrijirii pacienților aflați în stadiul terminal, cu boli amenințătoare de viață, acea categorie foarte vulnerabilă și insuficient asistată.

Îngrijirile paliative pot fi acordate în unități specializate, dar și la domiciliul bolnavului, de către un personal format în acest scop, și în colaborare strânsă cu familia și cu medicul curant. Serviciile sunt decontate de CAS.

Pentru realizarea noului compartiment, conducerea Spitalului Adjud va redistribui un anumit număr de paturi, din secțiile și compartimentele deja existente.

„Îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea totală și activă a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ, controlul durerii și a altor simptome, problemele psihologice, sociale și spirituale, având o importanță majoră. Scopul principal al îngrijirilor paliative este acela de a asigura o cât mai bună calitate a vieții pentru bolnavi și pentru familiile acestora. La nivelul județului nu există acest tip de servicii medicale și este o mare cerere pentru așa ceva, pentru că la momentul de față populația țării este îmbătrânită. Pentru bolnavii incurabili, ingrijirea paliativă înseamnă creșterea calității vieții. Pentru asta este nevoie de medici, asistenți medicali, sociali, psiholog, de kinetoterapeut, de preot, toți cu competențe în îngrijiri paliative.

          În județ, un singur medic de familie are competențe pentru îngrijiri paliative, în schimb, la noi în spital, avem un medic chirurg, din Bacău, cu atestat. De asemenea, domnișoara doctor Potorac și-a început masteratul în îngrijiri paliative. În urma acestei reorganizări, și-au exprimat dorința încă trei medici de la noi, ca din septembrie 2019 să înceapă pregătirea pentru asta. Această reorganizare nu presupune să cer paturi de la Ministerul Sănătății, ci o altă distribuție a celor existente. Pentru a putea face aceste lucruri avem nevoie să anexăm un lift exterior, avem nevoie de bai și scaune adaptate persoanelor cu dizabilități, de paturi mobile rabatabile cu protecție laterala, camere de supraveghere video. Pacientul trebuie să simtă că este în a doua casă, într-un moment în care poate a primit un diagnostic foarte greu de acceptat”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Adjud, Monica Bercea.

În Vrancea ar trebui să existe 67 de paturi alocate pentru îngrijiri paliative, dar, din nefericire, la această oră nici o unitate sanitară din județ nu are în componența sa și un compartiment destinat acestui tip de servicii medicale.

La acest moment, Spitalul Municipal Adjud are 173 paturi pentru spitalizare continuă și 12 paturi pentru spitalizare de zi, laborator de analize medicale, laborator radiologie și imagistică medicală, farmacie, precum și de două linii de gardă prin care se asigură continuitatea asistenței medicale. Spitalul Municipal Adjud dispune de aparatura medicală necesară intervențiilor medico-chirurgicale.

Dorința managerului Monica Bercea de a crea în cadrul spitalului un compartiment pentru îngrijir paliative, vine din experiența sa personală. „În viața mea am fost de foarte multe ori aparținător. Am văzut ce înseamnă să treabuiască să faci față de unul singur. S-a întâmplat cu soțul, cu mama… Am simțit nevoia de foarte multe ori să vorbesc. Prima dată când am fost eu aparținător am și avut norocul, pot să spun așa, ca pacientul să fie un doctor și să știe el să vorbească cu mine și să mă consilieze. Aparținătorul are nevoie de consiliere foarte multă în aceste probleme grave pe care le au cei din familia lui. În acele lungi perioade de internare a unui pacient, familia este dată peste cap. În Vrancea nu există nici posibilitatea de îngrijire la domiciliu. Intenționez să fac și asta, am posibilitatea de a crea o echipă mobilă”, a mai precizat Monica Bercea.

Primul și cel mai important pas în demararea procesului de restructurare este aprobarea din partea Ministerului Sănătății. Conducerea unității sanitare urmărește ca până în luna aprilie a anului 2019, compartimentul de îngrijiri paliative să poată fi gata. Pentru a putea face posibil acest lucru, este nevoie de sprijin material din partea celor care vor dori să sponsorizeze inițiativa. Compania Vrancart Adjud a fost singura care până în prezent a sprijinit reabilitarea Spitalului Municipal Adjud. „Am nevoie de sprijinul oricărei firme de la noi din oraș și din împrejurimi, care să mă poată ajuta în susținerea materială a acestui proiect”, a mai precizat managerul Monica Bercea.

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesanta si de stricta necesitate initiativa doamnei manager Monica Bercea,bazata pe principiul ca fiecare dintre noi traieste ca sa-si apere viata si nu vrea sa moara de spaima. Pentru materializarea acesteia datorita neputintei statului se apeleaza la bunavointa unor oameni potenti financiar deoarece in viata trebuie sa ai speranta foarte multa si credinta ca se va realiza, fapt pentru care trebuie sa crezi foarte mult in oameni. Fondurile pentru activitatea de ingrijiri la domiciliu cred ca au fost si in anii din urma decontateprin Casele de sanatate judetene si Casa Nationala dare ele sau tirat in conturile unor decidenti.Daca cineva autorizat de la nivelul judetului poate sa informeze contribuabilii ,chiar si pensionarii carora statul le mai calculeaza si retine din dreptul lor de pensie,contributiile de sanatate,cate milioane de euro au fost deconatate cu dedicatie unor firme cu un astfel de obiect de activitate(ingrijire la domiciliu) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?