Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Reducerea domeniilor în care pot fi angajaţi zilieri îngreunează accesul pe piaţa muncii a persoanelor necalificate (proiect)

Reducerea domeniilor în care pot fi angajaţi zilieri, de la 26 la 6, îngreunează accesul pe piaţa muncii a persoanelor necalificate care desfăşoară activităţi sezoniere, sporadice sau accidentale, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), remis joi AGERPRES.

Conform CNIPMMR, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă publicat pentru dezbatere publică pe site-ul MFP, elimină dreptul la muncă zilieră în domenii precum hoteluri şi facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, domenii care sunt prin sezoniere). Adoptarea proiectului în forma actuală va avea ca rezultat creşterea numărului de persoane neocupate, fără o calificare profesională şi de obicei fără educaţie şcolară, reprezentând grupul cel mai vulnerabil pe piaţă muncii. „Proiectul de OUG este caracterizat printr-o modificare amplă în foarte multe domenii alte vieţii sociale şi economice, fiind discutabil dacă printr-o OUG se pot modifica practic 45 de acte normative”, spun reprezentanţii CNIPMMR.

Conform proiectului pus în dezbatere publică, pentru salariaţii din sectorul bugetar nu se mai plătesc orele suplimentare, acestea putând fi compensate doar prin timp liber. De asemenea, pensiile din sistemul public nu mai cresc de la 1 ianuarie 2019, ci de la 1 septembrie 2019, totodată fiind prevăzute creşteri de costuri pentru credite, prin transferul impozitului suplimentar în nivelul dobânzilor.

Modificările legislaţiei fiscale vor genera, în cazul aplicării acestei ordonanţe, efecte multiple negative asupra IMM-urilor –

creşterea fiscalităţii, a birocraţiei pentru toţi contribuabilii şi toţi angajatorii, un efort semnificativ de implementare a reformelor legislative, majorarea cheltuielilor de personal, dificultăţi de implementare datorate timpului foarte scurt stabilit pentru aplicare, creşterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice, probleme de asigurare a competitivităţii şi derulării contractelor la export, apreciază CNIPMMR.

Patronatul estimează şi o creştere a numărului de falimente în cadrul IMM-urilor din domeniile în care statutul va stabili în mod arbitra nivelul salariului minim brut pe ţară în mod diferenţiat. „Soluţiile pe care noi le identificăm sunt reprezentate de stoparea din a transfera responsabilitatea pe umerii celor care muncesc, controlarea imediată de către ANAF a companiilor care practică preţuri de transfer, folosirea de către mediul public a unui aparat limitat de oameni eficienţi, profesionişti şi remuneraţi pe măsură, folosirea fondurilor europene pentru investiţii şi rezolvarea problemelor economiei şi societăţii şi instituirea responsabilităţii în toate acţiunile desfăşurate de către Guvern”, apreciază Florin Jianu, preşedinte al CNIPMMR. Acestea opinează că pensionarii, categoria cea mai vulnerabilă, nu vor mai beneficia de indexarea pensiei dar vor „beneficia” de scumpiri în lanţ, iar consecinţele pentru IMM-uri se vor vedea în costurile de creditare care vor creşte, preţul energiei fiind deja crescut, iar impredictibilitatea este la cote alarmante.

Florin Jianu apreciază că pensiile angajaţilor din mediul public şi privat vor dispărea odată cu modificările la Pilonul II. Preşedintele CNIPMMR remarcă şi faptul că pentru mediul privat se restrâng de la 26 de domenii, la numai 6 unde, existând posibilitatea de a angaja zilieri, acest lucru vine după ce Guvernul deja supraimpozitase contractele part-time. În plus, se instituie, de asemenea, un al treilea salariu minim, pe domeniul construcţiilor, o prevedere apreciată drept neconstituţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?