Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Contractul de vânzare, partea a VI -a

Fiind un contract bilateral, contractul de vânzare – cumpărare presupune obligații atât în sarcina vânzătorului cât și în sarcina cumpărătorului.

Astăzi vom vorbi despre obligaţiile cumpărătorului. Potrivit codului civil, cumpărătorul unui bun are ca obligaţii principale: preluarea bunului vândut, respectiv plata preţului vânzării.

Privitor la obligația de preluare a bunului vândut, cumpărătorul trebuie să plătească preţul la locul în care bunul se afla în momentul încheierii contractului şi de îndată ce proprietatea este transmisă, dacă nu există în contract vreo clauză care să prevadă altceva.
În situația în care acesta din urmă nu plătește, vânzătorul are două posibilități: fie să mențină contractul de vânzare cumpărare și să obţină executarea silită a obligaţiei de plată, fie să solicite desființarea vânzării. Și într-un caz, și în celalalt, vânzătorul poate cere despăgubiri, în funcție de situație pentru pagubele pe care le-a suferit din cauza atitudinii pasive a cumpărătorului.

În situația în care cumpărătorul unui bun mobil nu preia ori nu plătește bunul cumpărat, vânzătorul are posibilitatea să depună lucrul vândut într-un depozit, la dispoziţia şi pe cheltuiala cumpărătorului, sau îl poate vinde.
Există în practică și situații în care vânzarea s-a făcut fără termen de plată și cumpărătorul nu a plătit preţul. În aceste condiții, vânzătorul poate, în maxim 15 zile de la data predării, să desființeze contractul de vânzare – cumpărare fără punere în întârziere a cumpărătorului şi să ceară restituirea bunului mobil vândut, cât timp bunul este încă în posesia acestuia din urmă şi cat timp bunul nu a suferit transformări.
În situația în care contractul de vânzare – cumpărare privește un bun imobil şi s-a prevăzut în acesta că în cazul în care nu se plăteşte preţul la momentul stabilit cel care cumpără este de drept în întârziere, acesta din urmă poate să plătească şi după expirarea termenului cât timp nu a primit declaraţia de desființare a contractului din partea vânzătorului.

Pentru informații suplimentare în legatură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?